Is Ljubljana een leuke bestemming voor een stedentrip? Dit is er te doen in deze stad!

Nu de kans klein is dat we met z’n allen op een lange zomervakantie kunnen naar het buitenland ben ik op zoek naar steden voor een korte trip. 

Dan heb je natuurlijk de bekende: Parijs, Rome of Londen. Maar in deze nieuwe serie zoek ik uit of minder populaire steden ook uitermate geschikt zijn voor een stedentrip. 

Vandaag de stad Ljubljana. Deze naam ga ik vast nog ergens verkeerd schrijven!

Waar ligt deze stad? 

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. Vanuit Nederland is het zo’n 12 uur met de auto of 3 uur met het vliegtuig om er te komen. 

Het is voor veel mensen een vrij onbekende stad. Terwijl de meesten die er zijn geweest er enthousiast vandaan komen. 

Maar ik lees hier en daar ook een kritische noot. Dat het geen stad is om speciaal voor naar Slovenië te reizen. Niet zozeer, omdat de stad niet mooi is, maar juist doordat de rest van het land nog veel mooiere steden kent. Aldus Adventures Travels. Oke, is er dan wel genoeg te doen voor een stedentrip? Of kan je het beter combineren met een langere vakantie? 

Daar kom ik zo op terug. 

Wat valt er te zien en doen in Ljubljana?

Dit is zo’n stad waar je heerlijk doorheen kan struinen. Dat schreef ik laatst ook na mijn verblijf in Helsinki.

Niet zo’n stad vol met toeristische plekken en bezienswaardigheden. Maar een stad waar voornamelijk in gewoond en geleefd wordt. Dat vind ik zelf altijd de fijnste plekken. Waar je nog lekker op je gemak kunt rondstruinen zonder over de toerische kraampjes te struikelen. Je begrijpt vast wat ik bedoel!

Old Town in Ljubljana is hier de uitgelezen plek voor. Hier vind je de prachtige Drakenbrug en de Drie Bruggen die de delen van de stad met elkaar verbinden. Het staat vol met oude gebouwen zoals de Sint-Nicolaaskathedraal, het stadhuis, de opera en de Amerikaanse Ambassade. Ook de rivier oogt sprookjesachtig op een zonnige dag. 

Ben je wat sportiever? Dan kan je de klim maken naar het kasteel op de heuvel. Deze kijkt uit over de stad. Er zijn wat gratis ruimtes die je hier kunt bezichtigen maar je kunt ook een ticket kopen om alles te kunnen bekijken. Oké en als je geen zin hebt om te lopen dan kan je ook het treintje naar boven nemen. 

Sowieso absoluut een aanraden om ook de stad vanaf boven te bezichtigen. Er worden bij het kasteel ook filmavonden gehouden. Dan kijk je een film onder de sterren met een een sprookjesachtige achtergrond. Als dat niet romantisch is?!

Eten en drinken

Dit is dé stad als je van lekker eten en drinken houdt. De plek om dit te doen is tijdens Open Kitchen. Dit is een foodmarkt met allemaal kraampjes vol lekkernijen. 

Nou dacht ik zelf dat zullen dan heel exotische gerechten zijn die ik misschien niet lust. Maar het is echt van alles en het ziet er heerlijk uit. Van vers brood tot fruit en hamburgers. Daar kan iedereen wat vinden!

Open Kitchen vind elke week plaats op de vrijdag. Op andere dagen heb je genoeg keus uit de vele restaurants en bars die verspreid liggen over de stad. Loop gewoon rond en zoek iets uit waar je trek in hebt. Je vindt zeker ook hier iets wat iedereen lust!

Waar verblijven?

Waar je het liefst wil verblijven is natuurlijk persoonlijk. Zelf houd ik van een goed verzorgd hotel in het centrum. Daar zijn er in Ljubljana genoeg van. 

Van kleine boutique hotels tot hostels en B&B’s. Ook hotels van bekende ketens als Radisson en Best Western vind je hier. 

Wil je liever een appartement dan zijn er genoeg te huur via Booking of AirBnB. In elke prijsklasse. 

Nou moet ik erbij zeggen dat ik de prijzen ook heel betaalbaar vind. Zeker als je het vergelijkt met andere steden. Een voorbeeld: het Best Western 4-sterrenhotel midden in het centrum kost in juli €171 voor twee nachten. En dat voor twee personen. Dat is inclusief ontbijt.

Voor die prijs heb je in Parijs of Barcelona echt geen soortgelijk hotel!

Stedentrip of als onderdeel van de vakantie?

Zoals beloofd zou ik nog terugkomen of je Ljubljana als stedentrip moet doen? Of dat je hier beter een bezoekje aan kunt brengen tijdens je vakantie in Oostenrijk, Italië of Slovenië?

Slovenië is een prachtig land vol natuur en pittoreske, oude dorpjes. Buiten Ljubljana valt er ook genoeg te zien. Zoals Maribor, Koper en Celje. Stuk voor stuk net zulke mooie plekken als Ljubljana. 

Als je naar dit land gaat voor een stedentrip dan mis je de andere bezienswaardigheden en dat is ergens best zonde. 

Dat geschreven hebbende. De stad Ljubljana is prachtig en er is echt genoeg te zien. Je kunt je hier zo’n twee dagen prima vermaken. Veel langer zou denk ik gaan vervelen. Mits je het fijn vindt om ook echt deel te nemen aan het culturele leven daar en eens een concert of voorstelling te bekijken. Oh en vergeet de film onder de sterren bij het kasteel niet! Dat is sowieso een aanrader. 

Voor de actuele agenda en meer informatie over de stad verwijs ik je door naar: https://www.visitljubljana.com/en/visitors/ Dit is de officiële site van de stad. Hier vind je altijd de meest up-to-date informatie. 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven