Home Blog Slimme stekker: waarom heb je die eigenlijk nodig?

Slimme stekker: waarom heb je die eigenlijk nodig?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ken je dat? Je bent van huis en nog voor je de straat uit bent denk je “heb ik [willekeurig apparaat] uitgezet?”

Herkenbaar? Voor mij wel! Dat is dan ook precies de reden waarom ik zoveel mogelijk slimme apparaten in huis heb. Gewoon, omdat ik nog weleens wat vergeet uit te zetten.

Zo reden wij in Duitsland, onderweg naar Oostenrijk en toen bedacht ik mij of ik het koffiezetapparaat wel uit had gezet. Nou gelijk paniek, want dat kan brand veroorzaken. Dus mijn ouders opgetrommeld en wat bleek… het apparaat stond uit.

Irritant als je brein je dat aan doet…

Maar op dat moment bedacht ik mij…vanaf nu koppel ik elk apparaat in huis aan een slimme stekker.

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker is een klein blokje dat je tussen je stopcontact en de stekker van het apparaat in doet.

Het apparaat kan je dan gewoon blijven gebruiken zoals je gewend bent, maar deze is ineens slim geworden.

Dit betekent dat je deze met een app kunt koppelen en besturen.

Sta je bij een tankstation in Duitsland en bedenk je je dat het koffiezetapparaat nog aan staat? Met één druk op de knop zet je het apparaat alsnog uit.

Datzelfde kan je ook doen met lampen.

Slimme stekker koppelen aan je Hue

Het Philips Hue systeem is hartstikke handig om lampen aan- en uit te zetten. Je kunt ze op afstand bedienen, tijdschema’s instellen en ze zelfs koppelen aan je rookmelder of alarm.

Dit systeem werkt goed, maar wat als je nog ouderwetse lampen hebt? Die je niet kunt ombouwen naar een Hue? Dan heb je een slimme stekker nodig.

Die kan je kopen van Philips Hue zelf of van bijvoorbeeld de Lidl. Let altijd goed op de verpakking, hierop moet staan dat de stekker compatibel is met de Hue. Staat dit er niet dan kan je ze niet koppelen.

Bij het koppelen van de slimme stekker aan je Hue ga je op dezelfde manier te werk als dat je een lamp zou koppelen.

Allereerst doe je de slimme stekker in het stopcontact en daarin de stekker van de lamp – of het apparaat – wat je aan het systeem wilt koppelen. Zorg dat deze aan staat.

Hierna zoek je in de Philips Hue-app naar nieuwe lampen. In mijn geval verscheen er de Hue Smart plug als lamp. Hierna kan je deze toewijzen aan een ruimte en net zo bedienen als je gewend bent van de Hue producten.

Met de Lidl Smart Plugs is dit niet anders. Deze zijn compatibel met de Hue en kan je net zo makkelijk koppelen.

Heb je het echt nodig?

Die vraag krijg ik wel vaker, vooral van mijn vriend. Dan kom ik weer thuis met iets “slims” wat we eigenlijk niet echt nodig hadden.

Maar goed, voor mij waren de slimme stekkers een uitkomst. Juist, omdat ik nogal eens iets vergeet uit te zetten en, omdat ik veel Hue lampen in huis heb. De lampen die niet van Hue waren zijn nu gekoppeld aan het systeem en gaan netjes met de automatisering mee.

Zelf ben ik er blij mee en ik denk dat het voor de meesten van ons zeker voordelen kan hebben!