Home Blog Slimme deurbel, heb je dat écht nodig?

Slimme deurbel, heb je dat écht nodig?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Tegenwoordig is alles slim. Van je koffiezetapparaat tot je auto. Dan kan een slimme deurbel eigenlijk niet ontbreken.

Maar soms moet je je afvragen of je het ook echt nodig hebt. Of dat je het vooral voor de leuk wil hebben.

Wij zijn inmiddels toe aan onze tweede slimme deurbel en ik ben er nog steeds heel blij mee. Is het ook iets voor jou? Hieronder deel ik mijn ervaring.

Wat is een slimme deurbel?

Bij een slimme deurbel doet deze meer dan alleen geluid maken als er wordt aangebeld. Via een app op je telefoon of tablet zie je wie er voor de deur staat en kan je met diegene praten.

Net als een intercom zoals je dat ook vaak ziet in flatgebouwen. Hierdoor is het wellicht niet de meest praktische oplossing als je in een appartement woont, al zou ik dan de slimme deurbel bij je voordeur hangen.

Toen ik nog in een appartement woonde liet iedereen te pas en te onpas vreemde mensen binnen die dan aan je voordeur stonden om je iets te verkopen of te bekeren. Als je dan boven een slimme deurbel hebt hangen dan weet je ook daar wie er voor de deur staat.

Woon je in een benedenwoning of woonhuis dan kan een slimme deurbel je ook veel voordelen bieden.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel voor mij is dat je altijd weet wie er voor de deur staat. Dat gaat verder dan alleen de pakketbezorger vragen om naar de buren te gaan als je niet thuis bent.

Zo heeft mijn Ring deurbel ook een bewegingsmelder. Dus als er iemand voor de deur staat zonder aan te bellen wordt deze persoon toch gefilmd. Hiermee is je woning direct extra beveiligd.

Daarnaast vind ik het ook een veilig idee voor mijn ouders, die ook zo’n deurbel hebben. Je hoort soms toch gekke dingen en mijn ouders deden normaal gesproken ook ’s avonds voor iedereen open. Nu ze de deurbel hebben kunnen ze eerst kijken wie er voor de deur staat en dan beslissen of ze open doen.

Heb jij ook zulke eigenwijze ouders die altijd open doen voor iedereen? Dan is zo’n slimme deurbel geen verkeerde investering.

In ’t kort zijn de voordelen van een slimme deurbel:

  • Weten wie er voor de deur staat, ook wanneer je niet thuis bent
  • Draadloze intercom die de beelden direct naar je telefoon of tablet stuurt
  • Extra beveiliging doordat ook bewegingen worden geregistreerd en opgeslagen
  • Handig voor eigenwijze ouders die ’s avonds de deur open doen voor vreemden

Hoe werkt een slimme deurbel?

Onze Ring deurbel – wij hebben de Doorbell 3 – hebben wij aangesloten op de plek van de “standaard” deurbel. We hebben hiervoor de bestaande stroomkabels gebruikt.

De slimme deurbel heeft een batterij en moet opgeladen worden. Voor de meest hightech deurbellen moet je hiervoor een beltrafo inbouwen in je meterkast. Deze kan je online bestellen of dit laten doen door een installateur.

Zonder deze beltrafo leveren de stroomdraadjes van de deurbel niet genoeg volt om je deurbel op te laden. Hier is nog een alternatief voor, zonder het aanpassen van je meterkast.

Bij de meeste slimme deurbellen ontvang je een laadkabel. Hiermee kan je de deurbel tussentijds opladen als de batterij leeg is. De Ring deurbellen bieden daarnaast de mogelijkheid om de batterij te wisselen. Daarom heb ik altijd een reservebatterij in huis die opgeladen is.

Ok, terug naar de werking van de deurbel.

Wanneer je deze hebt opgehangen koppel je het met de bijbehorende app. Deze vind je in de App store of Google Play. Daarna volg je de instructies en is je deurbel klaar voor gebruik.

Wat gebeurt er als er wordt aangebeld?

Als je de deurbel goed hebt aangesloten gebeuren er een aantal dingen zodra er wordt aangebeld.

Allereerst gaat de gebruikelijk gong af in huis. Onze slimme deurbel klinkt dus gewoon nog als een deurbel. Werkt dit niet bij jou? Dan zul je een speakertje moeten kopen die het geluid van een deurbel maakt. Deze wordt soms ook bij de deurbel geleverd.

Degene die aanbelt hoort buiten een deuntje of ziet een lampje aangaan op de deurbel. Hierdoor weten ze dat de bel is afgegaan en hoeven ze deze niet nogmaals in te drukken.

Jij krijgt zodra de bel is ingedrukt een pushbericht op je telefoon. Hier kan je op drukken om direct naar de app te gaan. In de app zie je dan wie er voor de deur staat en kan je tegen deze persoon praten.

Hoe snel dat gaat is afhankelijk van de telefoon of tablet waarop je de app gebruikt. Daarnaast heb ik gemerkt dat het ook niet altijd even handig is om met meerdere mensen tegelijk de deurbel te openen. Dan duurt het ook even.

Ring heeft hier een oplossing voor bedacht. In de pushmelding sturen ze ook gelijk een foto mee van degene die voor je deur staat. Zo kan je zien of het een pakketbezorger is of iemand waarvoor je helemaal geen zin hebt om open te doen.

Terugkijken wie er heeft aangebeld

Ben je niet thuis en had je geen tijd om te kijken wie er voor de deur stond, bijvoorbeeld vanwege werk of, omdat je aan het rijden was? Dan kan je bij sommige deurbellen een abonnement nemen waarbij je de beelden kunt terugkijken.

Bij Ring kost dit €3 per maand. Dit vind ik zelf een hele handige optie, omdat je niet altijd kunt opnemen als er wordt aangebeld.

Meestal kijk ik even terug waar de pakketbezorger mijn pakketje heeft bezorgd. En soms zie je ook wat interessante zaken zoals een bezorger die je pakketje terug de bus in smijt. Die had waarschijnlijk z’n dag niet, maar dan weet je wel waarom het item beschadigd is.

Verder kan je ook in geval van de Ring deurbel ook bewegingsmeldingen terugzien. Stel dat er iemand voor je deur staat die wilde controleren of jij alles op slot had gedaan? Dan kan je dat terugzien.

Wat ook best handig is, is als je deurbel gestolen wordt. Ja het gebeurd! In zo’n geval staat degene die het doet er ook gelijk mooi op en kan je de beelden handig gebruiken bij je aangifte.

Bij Ring krijg je overigens een nieuwe deurbel als de oude gestolen wordt. Dat vind ik een handige service.

Welk merk is het beste?

Toen we hier kwamen wonen wilden we graag een slimme deurbel. Het eerste wat mij toen opviel was dat veel van de deurbellen niet werken met een iPhone. Zelfs de deurbel waarbij stond dat deze compatibel was met Apple werkte toch niet zo goed.

Hiermee bedoel ik dat ik de bel wel kon koppelen met de app maar dat ik geen melding kreeg als er iemand bij de deur stond.

Tegenwoordig zie je vooral de Ring deurbellen. Deze zijn al te koop vanaf €99.

Deze heb ik zelf ook al jaren en ik ben er nog steeds blij mee. De eerste serie die ik had moest ik vervangen vanwege waterschade. Dit scheen een probleem te zijn bij deze eerste variant. De nieuwere versies die nu te koop zijn hebben dit probleem niet meer gelukkig.

Bij mijn Ring heb ik het abonnement om te zien wie er voor de deur stond en daar heb ik nog nooit problemen mee gehad. Het kost iets meer maar het werkt soepel, doet wat het moet doen en ze gaan – normaal gesproken – behoorlijk lang mee.