Home Blog Slapen aan zee: de beste plekken om dat te doen!

Slapen aan zee: de beste plekken om dat te doen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wat is er nou romantischer dan slapen aan zee? Wegdromen bij de zonsondergang en ‘s ochtends gewekt worden door het geluid van de golven.

Helaas mogen we op de meeste plekken in Nederland niet op het strand kamperen of zelfs op een handdoekje slapen. ‘s Nachts althans, want zodra ik overdag ga liggen op het strand ben ik vertrokken…

Wel zijn er andere mogelijkheden om toch aan of op het strand te slapen.

Waar kan je slapen aan zee?

Vrijwel elke badplaats in Nederland biedt de mogelijkheid om tenminste in de buurt van de zee te slapen. Meestal zijn dit hotels aan de boulevard of net achter de strandopgang.

Huisjes vlakbij het strand

In Schoorl bijvoorbeeld ligt er vlakbij de strandopgang een boerderij waar je een huisje kunt huren. Binnen enkele stappen ben je dan op het strand. Het grote voordeel hier is dat dit niet zo’n toeristische badplaats is. Dus de perfecte plek om naartoe te gaan voor de rust. Het nadeel? Er zijn maar een beperkt aantal huisjes waaruit je kunt kiezen.

Wil je liever overnachten op een groot, georganiseerd vakantiepark? Dat kan bijvoorbeeld in Ouddorp waar in de duinen een groot Landal park is gebouwd met allemaal losse huisjes op loopafstand van het strand.

Een andere plek in Zeeland waar je een huisje kunt huren vlakbij het strand is Zoutelande, vanwege de ligging één van de populairste badplaatsen in ons land. Er zijn langs de diverse strandopgangen campings te vinden met huisjes, chalets en stacaravans. Je kunt natuurlijk ook in het dorp zelf verblijven als je dat wilt, maar dan logeer je meestal iets verder bij het strand vandaan.

Slaap je liever op het strand? Dan moet je zeker een strandhuisje huren!

Strandhuisjes

Strandhuisjes zijn van die schattige houten huisjes op het strand. Ja, echt op het strand. Met uitzicht op zee en als je naar buiten stapt sta je direct in het koele zand. In zo’n huisje zit je echt op de eerste rang.

Je hebt het beste uitzicht en altijd een plekje op het strand. Sterker nog, je hoeft niet eens in het zand te zitten. Jij blijft lekker op je terras zitten met een koud drankje, terwijl de kinderen zandkastelen kunnen bouwen.

Ook handig is dat je altijd een toilet in de buurt hebt. Hoef je niet op zo’n vaak vies of klam openbaar toilet of in zee.. Plus natuurlijk de gevulde koelkast waarmee je de voorraden weer kunt aanvullen.

Zo’n strandhuisje is pas echt vakantie! Het goede nieuws? We hebben er in Nederland een hele hoop. Slechte nieuws? Ze zijn enorm populair. Je moet ze ruim van tevoren boeken, want voor je het weet zitten ze vol. Zeker in het hoogseizoen.

Waar vind je deze strandhuisjes?

Veel van de huisjes vind je op de stranden bij de grote steden of in Zeeland. Bijvoorbeeld in Katwijk aan Zee vind je een rij huisjes aan het strand. Volledig ingericht en van alle gemakken voorzien. Dat geldt eigenlijk voor alle aanbieders.

Een andere plek waar je vergelijkbare houten huisjes op het strand kunnen huren is Kijkduin, bij Den Haag. Met een beetje pech kom je dan mij ook nog tegen :). Deze huisjes bevinden zich direct op het strand en vlakbij de restaurants en winkels van de boulevard. In de buurt zitten ook nog diverse strandtenten. Dat is ook wel een nadeel, want het is er nooit echt rustig.

Voor iets meer rust zul je toch buiten de randstad moeten kijken ben ik bang. Al wordt bijvoorbeeld ook Zeeland de laatste overspoelt met toeristen. Ach, als die naar huis gaan kan jij in alle rust op je terras kijken naar de zonsondergang. In Zeeland kan je een strandhuisje huren in onder ander Vlissingen en Kamperland.

Aan de compleet andere kan van de kust, in het noorden van het land kan je strandhuisjes huren in Julianadorp. Deze liggen vlakbij Den Helder waardoor je ook heel makkelijk een dagje naar Texel kunt. Al denk ik dat je vooral tijd zult doorbrengen in het huisje of op het strand.

Hotels

Wil je slapen aan zee én in de watten gelegd worden? Dan zou ik zeker een strandhotel boeken. Eén van de bekendste is wel het Kurhaus in Scheveningen. In het verleden hebben wij hier een keer geslapen en dat was behoorlijk prijzig. We hadden een kamer met zeezicht, althans, als we ons hoofd uit het raam hingen. Terwijl we toch echt voor zeezicht hadden betaald…
 
Verder is het hier zeker luxe en je kunt er ook lekker eten. Binnen een paar stappen sta je op de boulevard en op het strand. Ideaal voor een stranddag, al hebben ze geen privéstrand, je moet dus alsnog een plekje zoeken.

Nog zo’n luxe strandhotel vind je in Noordwijk. Grand Hotel Huis ter Duin is net als het Kurhaus hartstikke chique. Maar heeft wel een iets rustigere ligging. Vanaf het hotel loop je via de duinen direct naar het strand. Je hoeft dus niet eerst een drukke boulevard over te steken. Op het strand kom je dan terecht bij Breakers Beach House, een hele goede strandtent.

Ook Zeeland heeft natuurlijk een hoop strandhotels waarvan de bekendste in Cadzand staat. Hotel Cadzand-Bad staat bekend om het restaurant van Sergio Herman en de inrichting van Studio Piet Boon.

Samengevat, er zijn heel veel mogelijkheden om in Nederland te slapen aan zee. Je kunt zelfs slapen op het strand in een strandhuisje. Maar er zijn ook genoeg campings en hotels langs de gehele westkust van het land. Ga je voor rust? Vermijd dan de stranden in de randstad of bij populaire plaatsen.

Voor welke accommodatie kies jij?