Wat kun je zien en doen in Sirmione?

Ga je op vakantie naar het Gardameer, dan mag een bezoek aan de historische stad Sirmione niet ontbreken. Het is een typisch Italiaanse stad met vele restaurants en ijssalons waar je van echte Italiaanse gerechten kan genieten. Als je van een cultureel uitstapje houdt zit je hier ook goed. De stad wordt ook wel de parel van het Gardameer genoemd en dat is niet voor niets.

Een landtong van vijf kilometer lang

Sirmione vanuit de lucht

De Italiaanse gemeente Sirmione ligt in de regio Lombardije en provincie Brescia. Het centrum van deze plaats is gelegen op een schiereiland in het Gardameer. Het schiereiland is een landtong en is maar liefst vijf kilometer lang.

Lago di Garda, bovendien het grootste meer van Italië, ligt in verschillende regio’s: Lombardije, Veneto en Trentino-Zuid-Tirol. Het landschap van dit gebied staat bekend om zijn schilderachtige karakter met citroenbomen, oleanders, cipressen en het diepblauwe water. Het Gardameer is het drukst bezochte meer van Italië. Het klimaat is mild door de bescherming van de bergen in het noorden.

Vliegveld Villafranca in Verona

Op ongeveer 40 kilometer afstand van Sirmione vind je het dichtstbijzijnde vliegveld: Villafranca in Verona. Vanaf daar kan je een auto huren of met de bus of trein afreizen naar jouw eindbestemming.

Ook zijn er veel Nederlanders die de auto pakken richting het Gardameer. Afhankelijk van het vertrekpunt ligt de afstand tussen de duizend en twaalfhonderd kilometer. Bij normale verkeersomstandigheden zal je met een personenauto zonder caravan tussen de 10 en 13 uur onderweg zijn, gerekend zonder stops.

Veel mensen kiezen ervoor om in 1 dag naar Sirmione te rijden, andere boeken een hotel voor een overnachting onderweg. In de zomermaanden in het niet ongebruikelijk dat er op verschillende plekken oponthoud zal zijn.

De auto zorgt voor veel vrijheid

Het reizen met de auto heeft vele voordelen. Zo kan je vertrekken wanneer je wilt en je hoeft niet uren voor de vlucht op Schiphol aanwezig te zijn. Het enige waar je je op moet richten is de inchecktijd bij de accommodatie. Ook op bestemming is het fijn als je een auto tot je beschikking hebt, waar voor veel vrijheid kan zorgen.

Ook kan je op eigen tempo reizen en kun je veel spullen meenemen. Tot slot kun je, naast het kiezen voor het vliegtuig of de auto, naar het Gardameer afreizen met de trein. De route die het meest gebruikt wordt is naar Innsbruck, via Frankfurt en München. Vervolgens reis je achtereenvolgend naar Trento, Verona en Peschiera del Garda of Desenzano del Garda.

Koffie op de Piazza Giosue Garducci

Scaligera kasteel

Tijdens een vakantie aan het Gardameer kan je zeker een dag doorbrengen in het centrum van Sirmione. Hier kan je verschillende culturele locaties bezoeken, zoals het kasteel Rocca Scaligera en de Grotten van Catullus.

In het centrum zijn er veel boetiektjes te vinden en ook zal je er veel ijssalons tegenkomen met Italiaans ijs. Plof neer op het mooiste plein van de stad, de Piazza Giosue Garducci, en geniet hier van een kopje koffie of heerlijke Italiaanse maaltijd. Tot slot zijn er verschillende markten te bezoeken: op maandagochtend de groente en fruit markt en op vrijdagochtend de non-foodmarkt.

Ophaalbrug naar het centrum

Je loopt het historische centrum binnen via de ophaalbrug en een poort van het kasteel Rocca Scaligera. Het centrum is autovrij en dit is dan ook de enige manier om binnen te komen. De bouw van het kasteel is in de 13e eeuw begonnen en pas in de 14e eeuw is de bouw afgerond.

Het is een belangrijk fort rond het Gardameer en is geheel gemaakt van natuur- en bakstenen. Tegen betaling kan je de Rocca Scaligera bezoeken, met een prachtig uitzicht over de stad én het Gardameer vanaf de torens. Je moet dan wel een klim van ruim 150 traptreden aandurven. Daarnaast heb je zicht op de ruïnes van de Romeinse villa op het meest noordelijke stuk van Sirmione.

De gezellige straatjes van Sirmione

Adembenemende wandelroute naar de ruïnes

De eerdergenoemde ruïnes, de Grotten van Catullus, zijn elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Via een adembenemende wandelroute aan de oostkant van het eiland bereik je de ruïnes.

Ben je niet zo sportief of breng je een bezoek aan Sirmione met kleine kinderen? Neem dan het toeristentreintje naar de grotten. Tijdens een bezoek hieraan bezichtig je de resten van een indrukwekkende Romeinse villa uit de eeuwen aan het begin van onze jaartelling. De villa had meerdere verdiepingen, terrassen met uitzicht over het meer en een eigen thermencomplex. Later deed het nog dienst als militair gebouw.

Grotten van Catullus

De oorsprong van de zwavelbronnen

Tijdens de wandelroute aan de oostkant van het eiland passeer je ook de zwavelbronnen van het eiland. Eeuwen geleden werd Sirmione bekend als kuuroord. Nog steeds zijn er verschillende spa’s te vinden.

Ook als je een boottochtje maakt langs de kustlijn, kom je langs de oorsprong van de zwavelbronnen. Je kan vanuit de haven verschillende boottochtjes maken, met een prachtig uitzicht over de stad. Zo vaar je met de boot langs alle hoogtepunten van het Gardameer, onder meer de eerdergenoemde Grotten van Catullus.

Zachte winters en koele zomers

Genieten aan het water van het Gardameer

Sirmione heeft een zeeklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door zachte winters met veel regen, koele zomers en dit klimaat wordt vaak gevonden in gebieden grenzend aan de zee of een meer.

In de zomermaanden wordt het in deze stad aan het Gardameer aangenaam warm met temperaturen rond de 26 graden. In de nacht koelt het lekker af naar 16 graden. In de wintermaanden is het aannemelijk dat het afkoelt tot het vriespunt, maar niet tot (ver) daaronder.

Ook in het voor- en naseizoen is de temperatuur nog fijn: rond de 20 graden. Alle maanden van het jaar regent het in Sirmione, in een jaar tijd is dit om en nabij de 636 mm.

Zonvakantie in combinatie met culturele uitstapjes

De bestemming is uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Rondom het Gardameer zijn vele campings te vinden, waar zelf de allerkleinsten zich kunnen vermaken. De meeste campings beschikken over zwembaden, speeltuinen en soms ook kinderanimatie.

Maak een uitstapje naar Sirmione om een van de vele bezienswaardigheden te bekijken. Of ga ‘s avonds naar dit gezellige stadje toe om te genieten van een lekkere pizza of pasta.

Ook met een groepje vrienden is Sirmione geschikt als vakantiebestemming. Geniet van het strand en de wateractiviteiten die je kan doen op het Gardameer. Daarnaast zijn er veel gezellige barretjes en cafés te vinden. Als jij een zonvakantie wil combineren met culturele uitstapjes en de gezelligheid van een Italiaanse stad, kies dan voor Sirmione.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven