Samen naar de sauna: wat kan je verwachten?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het kan soms best lastig zijn om iets verzinnen om samen te doen. Je kunt natuurlijk uiteten gaan of naar de bioscoop. Maar soms is het leuk om iets anders te doen, zoals naar de sauna.

Toen wij voor de eerste keer naar de sauna gingen vond ik dat best gek. Je zit in je nakie met vreemde mensen in een ruimte. Zeker op het moment dat je voor het eerst je badjas achterlaat is het echt even wennen. Maar na een paar rondes ben je er aan gewend en doe je niet anders.

Vind je het toch geen prettig idee om zonder kleren rond te lopen dan kan je op een badkledingdag gaan. Iedereen moet dan verplicht een zwembroek, bikini of badpak aan hebben. Er zijn ook dagen waarop er alleen vrouwen in de sauna mogen. Dat is ook een fijne manier om te wennen aan al die blote mensen om je heen.

Wat kan je verwachten van een dagje naar de sauna?

Een dagje naar de sauna is écht heerlijk ontspannend. Zelfs als je maar een paar uurtjes gaat. Wanneer je binnenkomt kan je jezelf omkleden en krijg je een zachte badjes om aan te trekken. Bij sommige sauna’s moet je deze huren of betaal je borg. Je kunt natuurlijk ook altijd een eigen badjas meenemen als je dat fijner vindt.

Onder je badjas heb je geen kleding aan. Als je toch je badkleding of ondergoed aanhoudt is de kans groot dat iemand van het personeel je daarop aanspreekt en je deze alsnog uit moet trekken. Ook het gebruik van een mobiele telefoon is in de meeste sauna’s verboden. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd aangezien iedereen zonder kleren in de sauna’s of de baden zit. Wel kan je een boek of e-reader meenemen als je tussen de sauna’s iets te doen wilt hebben.

Als we naar de sauna gaan zoeken we meestal een plekje waar we rustig kunnen liggen. Meestal zijn er voldoende ligbedden beschikbaar. Hooguit op hele drukke dagen kan het een uitdaging zijn om een goed plekje te vinden. Bij de ligstoelen laten we ook onze spullen achter, maar zorg dat je waardevolle spullen opbergt in een kluisje.

Voordat je naar de eerste sauna gaat is het verplicht om te douchen. In elke spa of saunacentrum zijn er voldoende douches beschikbaar. Neem ook schone slippers mee – die je niet buiten hebt gedragen – zo voorkom je dat je uitglijdt.

Type sauna’s

Als je gedoucht hebt is het tijd voor de eerste sauna. Er zijn meestal een aantal soorten waaruit je kunt kiezen.

Droge sauna’s

Hieronder vallen bijvoorbeeld de Finse sauna’s.  Dit zijn houtencabines met daarin een kacheltje of warme stenen. De lucht is heel droog en warm. Meestal zijn er verschillende temperaturen waaruit je kunt kiezen. Is het de eerste keer dat je naar een sauna gaat, ga dan in de minst warme. Zo kan je rustig wennen aan het gevoel en de warmte.

In de sauna neem je je handdoek mee om op te zitten of liggen. Dit is niet alleen frisser voor degene die na je komt. Je weet namelijk ook niet of degene voor je een handdoek heeft gebruikt en zelf vind ik het geen prettige gedachte om op de bacteriën van degene voor mij te zitten.

Meestal ben je zo’n 15-20 minuten in de droge sauna. Je kunt zelf bepalen hoe lang je erin blijft. Na een paar minuten begin je al te zweten en als je het te warm krijgt kan je gewoon opstaan en weglopen. Doe dat ook zeker als je licht in je hoofd wordt of je niet lekker wordt. En als je voor het eerst gaat gooi dan ook geen water op de stenen, het wordt dan nog warmer!

Stoomcabines & -sauna’s

Een ander type sauna gebruikt stoom om je lichaam en geest te reinigen. Er zijn stoomcabine’s waar je met z’n tweeën in kunt zitten maar ook grotere stoomruimtes waar je met meerdere mensen in zit.

In de stoomruimtes en -cabines wordt vaak gebruik gemaakt van diverse kruiden of aroma’s. Denk hierbij aan menthol om je luchtwegen lekker open te zetten. Persoonlijk vind ik dit één van de fijnste type sauna’s, omdat je wel lekker gaat zweten zonder oververhit te raken.

Infraroodsauna’s

Heb je pijnlijke spieren? Dan moet je zeker in de infraroodsauna’s. Het infraroodlicht stimuleert je bloedsomloop waardoor het helpt tegen spierpijn. Daarnaast heeft het een positief effect op je hart- en bloedvaten.

Het voordeel van een infraroodsauna is dat je na een tijdje pas gaat zweten. De temperatuur is lager dan in de meeste sauna’s en je wordt op een andere manier verwarmd. Zelf vind ik het een prettige warmte en als je eruit komt voelen je spieren een stuk soepeler.

Speciale sauna’s

Bovenstaande sauna’s zijn de meest gangbare. Daarop zijn er veel verschillende varianten bedacht met andere typen hout, kristallen, muziek, verlichting etc. In principe hebben ze allen dezelfde werking en zorgen ze op een eigen manier voor ontspanning.

Daarnaast doen ze in veel saunacentra ook opgietingen. Dan is er iemand van het personeel aanwezig in de sauna. Hij of zij giet warm water met oliën op de stenen en verspreid deze warme stoom door de ruimte. Meestal doe je dit als afsluiter van de dag.

Baden

Tussen de sauna’s door kan je ontspannen op een ligbed of in één van de baden. Elk saunacentrum heeft tenminste één bad waarin je kunt bijkomen. Het is niet de bedoeling dat je hier na de sauna – bezweet – inspringt. Behalve bij een dompelbad. Ga na de sauna altijd eerst even douchen zodat je fris het bad in stapt.

Zijn er meerdere baden dan is er vaak een bubbelbad, normaal zwembad en een aantal kleinere baden met een eigen thema. Dit kan een ruimte met muziek zijn, een bijzondere muurschildering of een bad met een bepaalde temperatuur. Er zijn ook baden waaraan ze kruiden, fruit of andere zaken hebben toegevoegd die goed zijn voor je huid en lijf.

Behandelingen & Massages

Als je een entreeticket koopt zijn alle sauna’s en baden inbegrepen. Je kunt dit standaardticket aanvullen met behandelingen en massages. Onder behandelingen vallen onder andere de pedicure en manicure, maar ook scrubs en en pakkingen. Dat kan ook een behandeling door een schoonheidsspecialiste zijn.

Massages zijn er ook in alle soorten en maten. Je kunt een traditionele massage doen met olie, een hotstone massage, een deep tissue massage waar je spieren extra goed los worden gemaakt of bijvoorbeeld een aryuvedische massage. Ga je met z’n tweeën dan kan je ook tegelijk gemasseerd worden.

Samen met je partner naar de sauna een goed idee?

Absoluut! Het is echt heerlijk om samen even te ontspannen in de sauna. Al ga je maar een paar uurtjes, je komt weer helemaal zen buiten. Dat je samen gaat betekent overigens niet dat je ook gezamenlijk in elke sauna moet. Doe gewoon wat je leuk vindt! Vind je het geen fijne gedachte om naakt in een sauna of bad te zitten? Ga dan op de badkledingdagen of hou de handdoek om je heengeslagen.

Veel spa’s bieden arrangementen waarbij toegang, een behandeling en iets te eten of drinken zit inbegrepen. Soms staan er op sites als Groupon kortingsacties waardoor je nog minder geld kwijt bent. Kortom, naar de sauna is een leuke manier om samen de dag door te brengen en het hoeft zeker niet duur te zijn!