Reis plannen naar Walt Disney World Orlando – Deel 1

Als je in Parijs bent geweest weet je wat je van een Disney park kunt verwachten. Toch kun je dit direct weer vergeten als je naar Orlando wilt. Walt Disney World bestaat uit 4 parken, 2 waterparken, 18 hotels en een winkel- en uitgaansgebied. En is op een aantal attracties na compleet anders dan Disneyland Paris.

Je kunt niet zoals in Parijs lopen van park tot park. Als je wilt hoppen – zoals dat zo mooi heet – neem je de bus, boot of monorail. Het is alleen mogelijk om van het Disney’s Hollywood Studios park naar Epcot te lopen. Dit doe je door langs het water dezelfde weg te volgen als de boot tussen deze twee parken. Via de Boardwalk kom je na ongeveer 20 minuten in het andere park aan.

Een reis plannen naar Walt Disney World lijkt een hele opgave. Toch valt dat reuze mee. Wij zijn er in totaal 4 keer geweest en zullen je in dit artikel zoveel mogelijk op weg helpen. Heb je vragen? Laat dan een bericht achter in de comments onderaan het artikel.

Waar te beginnen?

Net als met elke vakantie start je met het bepalen van het wat, wanneer en hoeveel. Wat zou je graag willen doen als je in Orlando bent? Wil je alleen naar Walt Disney World, of bezoek je ook de andere pretparken in de buurt.

Voor Walt Disney World heb je zeker 5-7 dagen nodig om alles te zien. Afhankelijk van hoe druk het is in de parken. Daarnaast heb je natuurlijk nog de waterparken, waar je zeker een dag (per park) zoet bent.

Waar wil je heen?

Als je een Walt Disney World hotel als uitvalsbasis gebruikt om de andere bezienswaardigheden in de regio te ontdekken is het verstandig om een huurauto te boeken. Deze kan je (tegen betaling) op het parkeerterrein bij je hotel laten staan. Er rijdt open vervoer tussen de Walt Disney World en de andere parken, maar dit is niet erg efficiënt.

Als het je eerste en enige bezoek aan Orlando is dan kan je het beste 2 weken gaan. Je hebt dan meer dan genoeg tijd om naast Walt Disney World ook andere plekken te bezoeken. Je kunt naast de pretparken in de omgeving van Orlando ook naar de kust rijden. Wil je iets verder, bijvoorbeeld naar Miami of de Florida Keys? Dan is het beter om na je bezoek aan Walt Disney World richting het Zuiden te rijden om daar de rest van je vakantie door te brengen. Vanuit Walt Disney World naar Miami is het ongeveer 4 uur rijden, erg lang voor een dagtocht.

Welke periode

Bepaal ook vooraf in welke periode je wilt gaan. Tijdens de zomermaanden is het erg druk en warm. In de winter is het een stuk rustiger maar ook minder tropisch. Houd ook rekening met Amerikaanse feestdagen, dan zijn de parken behoorlijk vol en kunnen de wachttijden snel oplopen.

De drukste weken in de parken zijn tijdens Spring Break en de week tussen Kerst en oud en nieuw. Je kunt dan bijna over de mensen lopen en de parken zijn overvol. Het is heel lastig om tijdens deze periodes een Fastpass te reserveren. Dat betekent dat je in de lange rijen zult moeten aansluiten.

Speciale events

Wat een leuke periode is om te gaan is de periode voor Halloween of voor de Kerst. Dan is het nog niet zo druk maar is alles wel mooi versierd. Op geselecteerde avonden worden de Mickey’s Not-So-Scary Halloween Party of Mickey’s Very Merry Christmas Party gegeven. Dit zijn speciale evenementen waar je tegen betaling naartoe kunt en die in het Magic Kingdom worden gehouden. Op deze avonden zijn er speciale shows en parades, en kan je bijzondere figuren ontmoeten die niet dagelijks in de parken rondlopen.

Lijkt het je niks? Dan kan je bijvoorbeeld ook tijdens het Epcot Food and Wine Festival (najaar) of het Epcot International Festival of the Arts (voorjaar) gaan. In World Showcase, een gedeelte van het Epcot park staan er dan diverse kraampjes met speciale gerechten uit een bepaald land. Tijdens het Festival of the Arts kan je daarnaast diverse kunstenaars aan het werk zien, zelf kunst maken en natuurlijk ook diverse kunstwerken kopen.

Hotels in de buurt van Disney World

Als je hebt besloten wanneer je gaat kan je het budget bepalen. Dit kan best even schrikken zijn. Maar je kunt – net als bij elke andere bestemming – de reis zo duur maken als je zelf wilt.

Heb je een klein budget dan kan je het beste een hotel buiten het park boeken. In de omgeving van Walt Disney World zijn er ontzettend veel accommodaties in diverse prijsklassen. Hoe simpeler het hotel en hoe verder deze af ligt van de pretparken, hoe goedkoper.

Kijk bijvoorbeeld eens bij TUI voor een pakketreis inclusief vliegticket. Voor de goedkoopste accommodatie ben je soms nog geen €700 per persoon kwijt. Als je een hotel buiten de pretparken neemt is het verstandig om ook een auto bij te boeken.

Een aantal jaar geleden zaten wij in een hotel op International Drive in Florida. Dit is een strook met “goedkopere” hotels om ongeveer 20-30 minuten rijden van de Disney Parken. Het was een low budget accommodatie, maar de kamer was ruim en schoon.

Het nadeel van een accommodatie die niet bij de pretparken zelf hoort is dat je afhankelijk bent van een pendelbus, als je geen auto hebt gehuurd. Deze bussen rijden slechts een paar keer per dag. Helaas betekende dat voor ons dat we ’s avonds niet konden blijven voor het vuurwerk en de parades.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een Uber of Lyft terug te nemen van de pretparken naar de hotels. Deze zijn een stuk goedkoper dan een normale taxi. Helaas was dat tijdens ons eerste bezoek heel wat jaren geleden niet mogelijk en waren we afhankelijk van de pendelbus.

Walt Disney World Partner Hotels

Net als Disneyland Paris heeft Walt Disney World ook partner hotels. Dit is een rij hotels die vlakbij Disney Springs (vroeger Downtown Disney) liggen. Deze hotels zijn meestal goedkoper dan de officiële Disney hotels of bieden meer ruimte/luxe voor hetzelfde geld.

Ook bij deze hotels ben je afhankelijk van de pendelbus. Helaas moet je deze bus delen met de gasten van diverse hotels langs de route. Dat betekent dat de bussen vaak overvol zijn en dat de rit naar de parken soms erg lang kan duren.

Als je het niet erg vindt om een stukje te lopen kan je beter de bus naar Saratoga Springs nemen. Dit is een Disney hotel die vlakbij de partner hotels ligt. Vanuit hier is het 15-20 minuten lopen. Deze bus hoef je gelukkig niet te delen met andere hotels waardoor je veel sneller op je bestemming bent.

Dit is het einde van het eerste deel over het plannen van een reis naar Walt Disney World. In deel 2 bespreken we de Disney hotels, waar je het beste je vlieg- en parktickets kunt boeken en geven we antwoord op veel gestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van het verschijnen van het volgende deel? Volg ons dan op Facebook!

2 gedachten over “Reis plannen naar Walt Disney World Orlando – Deel 1”

 1. Hey Bianca!

  Ik volg je vaak je blogs en waardeer dat je dit doet! Verder kijk ik ook naar andere relevante dingen, waaronder naar TheTimTracker en Justin Scarred via Youtube.

  Mijn vriendin en ik gaan aankomende december naar Disney World Florida. Ik wil sowieso nog regelen dat we gegarandeerd naar het Beauty & the Beast restaurant kunnen om te dinneren in de zaal met de roos. Echter weet ik nog niet zo goed waar ik dit kan reserveren. We gaan voor de eerste keer naar Disney World Florida. Zijn er nog andere dingen waar we rekening mee dienen te houden? Misschien weet je toevallig ook meer ivm het Corona virus? Ik hoor het graag van je!

  Met vriendelijke groet,

  1. Disney World in december is leuk, in ieder geval niet zo warm als tijdens de zomer. 🙂

   Een restaurantreservering kan je vanaf 180 dagen ervoor maken via de Disney World app onder My Plans of via de My Disney Experience website.
   Je hebt hier wel een creditcard voor nodig. Als je niet op komt dagen betaal je $10 per persoon.

   Wat betreft corona is er momenteel nog weinig bekend hoe het er in december voor zal staan. Vooralsnog is alleen Disney Springs open.
   Hoe en wanneer de parken weer open gaan weet ik helaas niet.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven