Puppy training, waarom we er nu wel bewust voor hebben gekozen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Toen wij onze eerste hond kregen deden wij alles verkeerd. Een puppycursus vonden we niet nodig, want onze ouders hadden al honden gehad. Plus we wilden helemaal geen overdreven gehoorzame hond, het was een Franse Bulldog, die luisteren toch niet.

Wat hebben we daar een spijt van gehad zeg! Zeker nu we met onze tweede hond wel op puppy training zijn geweest. Want zo’n training gaat helemaal niet over zitten, af en blijf, nee het is juist een plek om te leren, socialiseren en om met je hond bezig te zijn.

En hoewel mijn tweede Franse Bulldog ook totaal niet luistert, ondanks de cursussen, is het wel een enorm sociale hond. Terwijl mijn eerste hond toch wat angstiger is. Een deel zal bij het karakter horen, maar we denken dat onze opvoeding daar ook mee te maken heeft gehad.

Mocht je daarom twijfelen over puppycursus, dan zeker doen. Hieronder nog even wat je kunt verwachten en waar je op moet letten bij het kiezen van een hondenschool.

Wat leer je tijdens de puppytraining

Wij volgden de puppycursus bij de Martin Gaus hondenschool in Zoetermeer. Deze bestond uit een theorieles en een aantal praktijklessen. We zagen best op tegen de theorieles die 1,5 uur duurde, want we hadden toch al een pup gehad, maar het was heel leerzaam en we hebben er veel van opgestoken.

Tijdens de praktijklessen buiten zaten we in kleine groepjes en was er elke week een thema, zoals spelen, eten en zindelijkheid. Wat ik zelf het fijnst vond aan deze lessen was dat je vragen kon stellen. Onze pup was bijvoorbeeld dol op bijten, met die lekkere scherpe tandjes. Gek werden we er van. Moesten we dat negeren, straffen, au roepen? Nee hoor, de hond was waarschijnlijk overprikkeld en het was tijd om te slapen. En inderdaad, zodra we de hond in zijn bench legde was hij in dromenland.

Na 4 weken puppycursus besloten wij door te gaan naar de basiscursus waar je echt met commando’s aan de slag gaat. Het zit-liggen-af dat we bij onze vorige hond niet nodig vonden. Die puppycursus was achteraf wel heel fijn geweest, zeker voor een eerste hond.

Is een puppycursus nodig?

Toen wij onze eerste hond kregen vonden we een puppycursus niet nodig. De cursus werd gegeven op een rottijd, half 7 ’s avonds, waardoor we enorm moest haasten vanuit ons werk. Ook vonden we het niet nodig, want onze ouders hadden toch al een hond gehad. Plus, hoe moeilijk kan het zijn?!

Wij hebben ons er echt enorm op verkeken en dit verschil zie je vooral terug in de karakters van onze twee honden. De oudste hond hebben we echt verkeerd opgevoed, gedaan wat we konden, maar die arme knul is vooral heel angstig geworden. Die hadden we graag wat meer gesocialiseerd.

De jongste hond is enorm sociaal. Hij is gek op mensen en andere honden, en kan overal mee naartoe. We kunnen met hem ook alles doen, ook wanneer het iets medisch is, en hij vertrouwt ons volledig. Sterker nog, zodra wij de zalf pakken rent hij al naar zijn plaats, omdat hij weet dat hij daarna wat lekkers krijgt.

Is het je eerste hond dan zou ik een puppytraining zeker aanraden. Al is het alleen maar voor het socialiseren of het kunnen stellen van vragen. Je geeft de hond en jezelf een goede basis, en daar heb je later alleen maar profijt van.

Heb je vaker honden gehad en zijn die qua opvoeding goed gelukt? Dan kun je voor jezelf het beste de keus maken of zo’n cursus nodig is.

Puppycursus vinden

Het vinden van een puppycursus vonden wij best lastig. Je begint bij Google en krijgt dan een lijst met hondenscholen. Die bieden eigenlijk allemaal wel zo’n cursus aan.

De verschillen zitten in:

  • De opvoedmethode: kies voor positieve opvoeding met beloning als je geen angstige hond wil
  • Startdatum: je moet zo vroeg mogelijk beginnen met socialiseren en dus ook met de puppycursus. Bij de hondenschool waar wij zijn geweest kon je elke week instromen en zo gelijk beginnen. Niet alle hondenscholen hebben dit.
  • De cursus zelf: de ene hondenschool doet echt een aparte socialisatie cursus terwijl de ander basis en puppy combineert. Kijk zelf wat voor jou het prettigst is.

Met onze eerste hond hebben wij een puppycursus proefles gedaan bij een hondenschool en die vonden wij niet zo prettig. De groep was enorm waardoor er weinig persoonlijke aandacht was. Mijn puppy blafte de hele boel bij elkaar en ik had geen idee wat ik ermee moest. De instructrice ging stug door met haar verhaal en toen ik na de les vroeg wat ik met dat blaffen moest kreeg ik als antwoord dat we dat gingen behandelen tijdens de cursus… Uhm ja, maar wat moet ik er nu mee…

Nu weet ik dat mijn puppy toen waarschijnlijk al zwaar overprikkeld was omdat deze overdag bij mijn ouders in de tuin kon spelen en niet veel slaap kreeg. Alleen dat had ik graag toen ook van de instructrice gehoord… Dit was ook een reden waarom we toen niet verder zijn gegaan met de cursus.

Het kiezen van een hondenschool zul je zelf moeten doen, gebruik daar je gevoel en verstand bij. Wij zijn erg te spreken over Martin Gaus in Zoetermeer, juist doordat we met de pup meteen terecht konden en we vragen konden stellen. Maar er zijn vast nog veel meer goede hondenscholen.

Mocht je meer willen weten over mijn puppy-ervaring, laat dan een reactie achter of stuur een berichtje via social media!