Pretparken

Ben jij ook zo dol op pretparken? De snelheid van de achtbanen, schrikken in het spookhuis of kletsnat worden in een waterattractie? Dan hebben we goed nieuws voor je! In dit artikel delen we de leukste pretparken in Nederland en daarbuiten. Want elk attractiepark is uniek, met eigen attracties, shows en zelfs snacks. Dus houd je van pretparken? Dan is deze lijst voor jou. 

De leukste pretparken in Nederland

Er zijn zoveel leuke pretparken in Nederland dat het moeilijk kiezen is. Want ga je voor de grote pretparken als Efteling en Walibi Holland, of kies je voor een kleiner en goedkoper pretpark als Duinrell of Julianatoren. 

Dit zijn de leukste pretparken waar je zeker geweest moet zijn:

De Efteling

Efteling, pretpark in Nederland
Efteling

Er zullen maar weinig mensen zijn die de Efteling niet kennen. Er zijn generaties opgegroeid met Holle Bolle Gijs, de elfjes in het Sprookjesbos en natuurlijk Droomvlucht. Het attractiepark heeft ook meerdere spannende attracties zoals Baron 1898 en de Vliegende Hollander. En waar dit pretpark echt in uitblinkt, is aankleding, elke attractie heeft een eigen verhaal en thema. Dat zie je maar weinig in Nederlandse pretparken. 

Walibi Holland

Krijg je geen genoeg van achtbanen? Dan moet je in Walibi Holland zijn. Hier vind je de snelste, de hoogste en de engste achtbanen van ons land. Een van de beste achtbanen in dit pretpark is Untamed, waarbij je het gevoel hebt van een houten achtbaan, maar met de inversies van een stalen constructie. Tijdens de herfst kun je hier griezelen tijdens Fright Nights en de Spooky Days, een van de populairste tijden van het jaar om dit park te bezoeken. 

Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen is een van de pretparken in het noorden van ons land. Het is gebouwd als een stad in het Wilde Westen met attracties voor het hele gezin. Naast het attractiepark ligt Vakantiepark Slagharen, met het waterpark Aqua Mexicana. Hierdoor is het een leuk attractiepark om een paar dagen bij te verblijven. 

Avonturenpark Hellendoorn

Een ander leuk attractiepark buiten de randstad is Avonturenpark Hellendoorn. Ook dit is echt een familiepretpark met speeltuinen voor de allerkleinsten en thrillrides voor liefhebbers van actie. Tijdens de zomer is het Aquaventura waterpark geopend. Hier vind je glijbanen, maar geen zwembaden. En alles bevindt zich buiten dus je kunt hier alleen terecht op een warme dag.

Duinrell

Duinrell waterpark Tikibad

Attractiepark Duinrell is gebouwd in de duinen bij Den Haag. Het is een familiepretpark met achtbanen, een rodelbaan, Sprookjesbos en botsauto’s. Ook een bezoek aan het Tikibad mag zeker niet ontbreken. Dit waterpark met glijbanen en zwembaden ligt midden in het attractiepark, dus je kunt er zeker niet omheen. 

Drievliet

Woon je in de buurt van Den Haag en zoek je een leuk dagje weg, ga dan zeker eens naar Drievliet. Dit is een kleinschalig pretpark aan de rand van de stad met attracties voor met name een jonge doelgroep. Er zijn een paar thrillrides, maar het park richt zich met name op kleinere kinderen. 

Toverland

Toverland is een pretpark in het Zuiden van ons land. Ooit begonnen als indoorpretpark, maar inmiddels uitgebreid met een waterattractie en meerdere achtbanen. Hoewel de meeste attracties vooral voor jongere bezoekers zijn, moet je hier als achtbaanliefhebber toch zijn geweest. Houten achtbaan Troy is de snelste en hoogste van de Benelux, met snelheden tot 90 km/h.

Julianatoren

Julianatoren is hét pretpark voor jongere kinderen. Hier geen enorme achtbanen of enge spookhuizen, maar rustige attracties voor een leuk dagje uit met de kleintjes. Woon je in de buurt? Overweeg dan een abonnement, deze is heel betaalbaar en geeft je een goed excuus om vaak naar dit attractiepark te gaan. 

Er zijn verder nog wat kleine attractieparken in Nederland zoals het all-in pretpark Drouwenerzand, waar eten en drinken inbegrepen zit in de prijs, en de Valkenier in het zuiden. Beide parken richten zich op gezinnen met jongere kinderen die in de buurt wonen of daar op vakantie zijn. 

Pretparken buiten Nederland die je niet wilt missen

Ben je een pretparkenfan en heb je de Goliath, Fata Morgana en Fenix gezien? Dan zijn er nog veel meer pretparken over de grens waar je zeker eens naartoe moet. Veel van deze parken doen er qua attracties en belevenis nog een schepje bovenop. 

Disneyland Parijs

Ingang Disneyland Paris

In het noorden van Frankrijk ligt Disneyland Paris. Dit pretpark bestaat uit twee pretparken met meer dan 40 attracties, 6 hotels en 2 vakantieparken. Hierdoor is een dagje veel te kort. Er zijn attracties voor het hele gezin en het is de enige plek in Europa waar je jouw favoriete Disney figuren kunt ontmoeten. 

Plopsaland de Panne

Iets dichter bij huis aan de Belgische kust ligt Plopsaland de Panne. Een attractiepark gebaseerd op de figuren en shows van Studio100. Je kunt hier figuren ontmoeten als de Plop kabouters, Maya de Bij en Bumba. Maar je moet hier ook zeker naartoe voor de vele attracties voor jong en oud. Naast het pretpark ligt een waterpark met glijbanen en zwembaden en het Plopsa Hotel met leuke themasuites. 

Europa-Park

Houd je van een pretpark met zoveel mogelijk attracties van een hoog niveau? Dan moet je zeker naar Europa-Park in het Duitse Zwarte Woud. De eigenaren van dit park bouwen namelijk attracties en deze vind je terug in pretparken over de hele wereld. En een aantal van hun beste exemplaren vind je terug in Europa-Park. Rondom het pretpark liggen er meerdere themahotels en het grote waterpark Rulantica met zwembaden en glijbanen. 

Phantasialand

Vlak onder Keulen ligt Phantasialand. Een familiepretpark met een aantal van de beste achtbanen in heel Europa. Zeker de achtbanen Taron, Fly en Black Mamba mag je als liefhebber niet missen. Maar er zijn nog veel meer attracties in dit pretpark, zelfs voor de allerkleinsten. Rond het park liggen 3 hotels met elk een eigen thema, plus een eigen ingang tot het attractiepark.

Movie Park Germany

In Movie Park Germany vind je vooral twee uitersten. Er zijn thrillrides als achtbanen en een spannende waterattractie, met daarbij vooral andere attracties voor jongere bezoekers. Hierdoor is het attractiepark erg geschikt voor gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden. En door de ligging net over de grens bij Arnhem is het voor de meesten goed te bereiken. 

Walt Disney World

Magic Kingdom in Walt Disney World
Magic Kingdom in Walt Disney World

Voor het volgende attractiepark gaan we naar de VS. Walt Disney World ligt namelijk in Florida en is het grootste Disney pretpark ter wereld. Het bestaat uit 4 pretparken, elk met een eigen thema. Dit resort is zo ongelooflijk groot dat je met de bus, boot of monorail zo’n 20 minuten moet reizen tussen de attractieparken. Wanneer je de Europese pretparken gewend bent is het moeilijk om je hier een voorstelling van te kunnen maken. 

Universal Orlando

Universal Orlando ligt ook in Florida vlakbij Walt Disney World. Dit pretparkresort bestaat uit twee pretparken elk met attracties die gebaseerd zijn op populaire Universal films. De twee populairste gedeeltes zijn Hogsmead en Diagon Alley, beiden bekend uit de Harry Potter films. Hier kun je terecht voor een glas boterbier, maar je kunt er ook zelf jouw toverkunsten oefenen met een magische toverstaf.

Universal Hollywood

Aan de andere kant van de VS in de staat Californië ligt Universal Hollywood. Dit pretpark is qua attracties vergelijkbaar met het park in Florida. Bijzonder hier is dat je een tour kunt maken door de filmstudios waar tot op de dag van vandaag films en video’s worden gemaakt. Je rijdt door sets uit bekende films, staat oog in oog met de haai uit Jaws, en hoort meer over de historie van Universal. Hier opende recent ook Super Mario World, dat voorheen allen in Japan te bezoeken was, waar je wordt getransporteerd naar het bekende Nintendo spel. 

Disneyland Anaheim

Disneyland Anaheim in Californië was het allereerste Disney park ter wereld. Hier moet je als echte Disneyfan toch een keer geweest zijn. Het resort bestaat uit twee pretparken boordevol attracties, shows en Disney figuren. Overnachten doe je in een van de drie Disney Hotels op loopafstand van de pretparken en heb je geen zin om te lopen, dan neem je de monorail terug. 

Tokyo Disneyland

Vraag je een Disneyfan welk pretpark ze ooit zouden willen bezoeken? Dan zeggen ze allemaal Tokyo Disneyland. Dit is verreweg het beste Disney pretpark ter wereld. De attracties zijn hier van topniveau, maar ook de service en het eten is uitmuntend. Er komen continu nieuwe attracties bij, waar er niet wordt bespaard op de beleving. Heb je tijdens een bezoek aan Japan een aantal dagen over? Breng dan zeker een bezoek aan dit attractiepark.  

Droom jij er al van om één van deze pretparken te bezoeken? Kijk dan op de website van het park voor meer informatie. Welk park staat er bovenaan jouw bucketlist?

Scroll naar boven