Voor wie zijn deze pretparken eigenlijk geschikt?

Home Dagje wegPretparken Voor wie zijn deze pretparken eigenlijk geschikt?

Of je nou met z’n tweeën bent, of een gezin met kleine óf juist grote kinderen. Pretparken zijn altijd een leuk dagje uit. Oké, niet het meest goedkope, maar er zijn maar weinig mensen die het niet naar hun zin hebben in een attractiepark. Je weer even kind voelen en je longen eruit schreeuwen in een achtbaan. Voor veel ouders is het plezier dat ze hun kindjes zien hebben al genoeg voor een geslaagde dag.

Maar met zoveel pretparken in Nederland en daarbuiten is het moeilijk kiezen. Daarom hieronder een overzicht van de grootste pretparken en voor wie ze geschikt zijn. Laten we beginnen met de allerkleinsten.

Pretparken voor jonge kinderen

Voor jonge kinderen hebben de meeste pretparken maar een beperkt aantal attracties. Vaak blijft het bij een draaimolen, speeltuin en een treintje. Eigenlijk is het dan best zonde dat je betaalt voor alle attracties terwijl je er maar een paar echt kunt bezoeken. Daarom hieronder de pretparken voor jonge kinderen.

Julianatoren

Als je mij zou vragen wat het geschikte pretpark is voor jonge kinderen dan zal ik zonder twijfel Julianatoren antwoorden. Dit is denk ik wel het meest kindvriendelijke attractiepark van Nederland. Geen thrillrides maar alleen maar attracties die juist voor jonge bezoekers geschikt zijn.

Dat heeft als voordeel dat jonge kinderen zich hier de hele dag kunnen vermaken. Oudere kinderen vervelen zich hier waarschijnlijk al snel. In dat geval kan je beter een pretpark voor het hele gezin kiezen. (zie verderop in het artikel)

Julianatoren is daarnaast ook één van de betaalbaarste pretparken. Voor €206 (in de voorverkoop, daarna €230) heb je een jaarkaart voor het hele gezin. Inclusief opa en oma! Bij de Efteling heb je daar net 1 jaarkaart voor. En voor dat bedrag mag je gratis parkeren. Een unicum in pretparkenland!

Plopsa Indoor Coevorden

Plopsa Indoor Coevorden is een ander attractiepark dat zich echt richt op de jonge bezoekers. Het is eigenlijk een grote, overdekte speeltuin met een paar attracties.

Verwacht er niet te veel van. Je kunt er wel een dag vol maken, maar je zult dan de attracties meerdere malen moeten doen. De ouders kunnen plaatsnemen in het restaurant terwijl de kinderen de attracties bezoeken. Doordat het vrij overzichtelijk is, kunnen ze lekker hun gang gaan zonder dat je ze kwijtraakt.

Eenmalige toegang tot dit overdekte pretpark kost iets meer €20. Voor het dubbele heb je een jaarkaart met onbeperkt toegang. Deze geldt helaas niet voor de andere Plopsa Parken.

Toverland

De basis van Toverland is vergelijkbaar met Plopsa Indoor Coevorden. Een overdekt attractiepark met een aantal attracties die met name geschikt zijn voor jonge kinderen. Daarom dat ik het Park hier neerzet ondanks dat ze met het buitengedeelte steeds meer los willen breken van dit imago. Toegegeven de achtbaan Fenix mag er zeker zijn. Deze zou ook niet misstaan in bijvoorbeeld Walibi. Maar het binnengedeelte is toch meer geschikt voor de jongere bezoekers.

Drievliet

Vlakbij Den Haag ligt het kleine familiepretpark Drievliet. Hoewel ze twee achtbanen en een paar thrillrides hebben is dit echt een kinderpretpark. Oudere kinderen kunnen hier best rondhangen en zich prima een paar uurtjes vermaken. Maar met name jonge kinderen zullen zich de gehele dag bezig kunnen houden.

Het is vergelijkbaar met het attractieaanbod van Julianatoren alleen iets kleinschaliger.

Voor het hele gezin

Bij pretparken voor het hele gezin heb ik gekeken naar de variatie in attracties. Is er voor elk wat wils? Zijn er achtbanen en thrillrides, maar ook rustige ritjes en kinderattracties. Parken waar je iedereen mee naartoe kunt nemen en waar iedereen het ook écht naar de zin heeft gehad.

Efteling

Krijg jij ook een beetje dat nostalgische gevoel bij de Efteling? Het Sprookjesbos met die enge trollenkoning en die nog griezeligere draak? En dan die Langnek… De meeste mensen zijn ooit weleens naar de Efteling geweest.

Dit pretpark is leuk voor elke leeftijdscategorie. Houd je van thrillrides dan is er de Baron 1898, de Vliegende Hollander en Joris en de Draak. Zijn rustige ritjes meer je ding dan kan je in Droomvlucht, Symbolica en de klassieker Carnaval Festival. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de attracties voor het hele gezin. Zelfs na al die jaren en de honderden pretparkattracties waar ik in ben geweest word ik het allerblijst van Polka Marina. Die rupsattractie met de walvis in het midden. Voor mij pure nostalgie.

Hele jonge kinderen (en stiekem de rest ook) zullen zich prima vermaken in het Sprookjesbos. Dan is er natuurlijk nog het gedeelte met de Lavenhuisjes en de grote speeltuin. Voor jonge kinderen is ook de Oude Tufferbaan een aanrader. Wat is er nou leuker dan zelf een oldtimer te mogen besturen?

Duinrell

Duinrell is een klein attractiepark vlakbij Den Haag. Het ligt in miljonairsstad Wassenaar, wat al een attractie op zich is. Het park is in de duinen gebouwd waardoor je naast de attracties ook een uitgestrekt gebied hebt om te wandelen. Zeker als je niet van pretparken houdt is dat een prima manier om je hier te vermaken.

Het attractieaanbod is bescheiden. Er zijn 3 achtbanen, een splash, reuzenrad, vliegtuigjes die over de kop gaan, rodelbaan en wat kinderattracties. Nu denk je waarschijnlijk mwoah, daar ga ik vast niks aan vinden.

Dat heb ik dus ook jaren gedacht en ik woon er nota bene een kwartiertje vandaan!

Maar afgelopen zomer ben ik toch positief verrast door het park. Je staat nergens echt lang in de rij en de attracties zijn eigenlijk best leuk. Onverwacht heb ik mij daar van openings- tot sluitingstijd kunnen vermaken.

Nou komt dat ook deels door het Tikibad waar wij twee uur zijn geweest. Het buitenzwembad is lekker in de zomer. Het binnenbad bestaat uit een aantal zwembaden, glijbanen en een splash-gedeelte voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Een bezoek aan het Tikibad zit bij je entreekaartje inbegrepen dus neem zeker je zwemspullen mee.

Phantasialand

Pretparken - Phantasialand
Phantasialand

Nog zo’n pretpark dat mij echt positief verrast heeft is Phantasialand dat net onder Keulen in Duitsland ligt. Het is vanuit Nederland best een eind rijden en ik zou iedereen ook willen aanraden om een overnachting te nemen. Behalve als je echt vlakbij de Duitse grens woont.

Het pretpark zelf is niet zo groot maar is echt stampvol gebouwd met attracties. En niet de minste. Taron is echt één van de beste achtbanen van Europa. Dit is een dubbel-launch achtbaan, wat betekent dat je tijdens de rit – al rijdend – nogmaals wordt afgeschoten. Dat is echt een bizar gevoel.

Zijn achtbanen niet helemaal je ding dan is er ook genoeg te doen. Bijvoorbeeld Maus au Chocolat, een 3D attractie waarbij je met een slagroomspuit om muizen moet schieten. (verzin het maar..!) Er is ook een klein gedeelte met attracties voor hele jonge bezoekers. Voor elk wat wils dus.

De enige attractie die ik zou overslaan is het spookhuis. Of ga er juist in om te zien hoe bizar het is. Je weet niet wat je meemaakt…

Plopsaland de Panne

Plopsaland de Panne ligt aan de Belgische kust op zo’n 2 uur rijden vanaf Nederland. Dit is de plek om al je Studio100 favorieten tegen te komen. En veel van hun hebben daar ook een eigen attractie.

In de essentie is dit toch wel een kinderpretpark met voornamelijk attracties voor jonge bezoekers. Maar doordat ze er toch wat thrillrides aan toe hebben gevoegd – vooral achtbanen – is dit een pretpark voor het hele gezin.

Net als Phantasialand is Plopsaland de Panne een beknopt pretpark, redelijk volgebouwd met attracties. Er zijn in totaal rond de 40 ritjes en activiteiten waaruit je kunt kiezen. En het ligt net niet ver genoeg dat je een overnachting nodig hebt. Al kan je een bezoek goed combineren met een dagje aan de Belgische kust.

Europa-Park

Hand omhoog als je nog nooit van Europa-Park hebt gehoord? Hier in Nederland hoor je er eigenlijk niet zoveel over. Toch is het één van de populairste attractieparken van Europa. Het is zelfs zo groot dat ze 6 hotels om het pretpark hebben gebouwd. Gek dat wij er hier dan niet zoveel over horen. Recent is de nieuwste geopend, dus dan moet het toch goed lopen, niet?

Europa-Park ligt op ongeveer 6 uur rijden vanaf Nederland in het Zwarte Woud in Duitsland. Een overnachting is dan geen overbodige luxe. Het pretpark is van attractiebouwer Mack die onder andere Carnaval Festival heeft gebouwd in de Efteling. Ze gebruiken het pretpark toch een beetje als showcase van wat ze allemaal kunnen. En dan vooral de achtbanen zijn echt voortreffelijk. Met name de Silver Star is een múst voor iedereen die van thrillrides houdt.

Voor jonge kinderen is er ook genoeg te doen. Eigenlijk elke (kinder)attractie die je je maar kunt bedenken hebben ze hier. Je moet het eigenlijk zien als een kruising tussen de Efteling en Walibi. Met daarbij een indoorwaterpark met 25 attracties. Zeker de moeite waard om een keer te bezoeken.

Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen is een pretpark met attracties voor jonge en iets oudere kinderen. Met tieners zou ik hier niet snel naartoe gaan. Al zijn er voor hen ook wat uitdagende attracties, maar ik ben bang dat ze zich toch al snel zullen vervelen.

Voor kleintjes en iets grotere kinderen is er wel genoeg te doen. Van een reuzenrad tot zelf autorijden en vliegende olifanten. Er zijn in totaal zo’n 30 attracties om je een dagje te kunnen vermaken.

Hellendoorn

Attractiepark Hellendoorn heeft iets schattigs. Qua attracties lijkt het een beetje op Slagharen alleen hebben ze in Hellendoorn iets meer aandacht besteed aan de aankleding. Daarnaast hebben ze iets meer thrillrides en een 3-tal achtbanen. Hierdoor is het iets meer geschikt voor oudere kinderen.

Movie Park Germany

Movie Park Germany is een klein pretpark in Bottrop in Duitsland. Qua attracties hebben ze een goede mix tussen achtbanen en thrillrides aan de ene zijde van het park. En kinderattracties aan de andere kant. Doordat het park niet zo groot is kan het hier behoorlijk druk worden. Houd hier rekening mee als je in de weekenden en op doordeweekse dagen gaat.

Disneyland Paris

Was ik deze bijna vergeten, maar ook Disneyland Paris is écht een pretpark voor het hele gezin. Met meer dan 50 attracties is er voor iedereen wat leuks te vinden. Daarnaast zijn er ook shows, parades en de mogelijkheid om met je favoriete Disney figuur op de foto te gaan. Enige nadeel is dat het op gemiddeld 5 uur rijden van Nederland ligt, waardoor je niet aan een overnachting ontkomt.

Pretparken voor tieners en volwassenen

Er zijn ook attractieparken waar je beter met wat oudere kinderen naartoe kunt gaan. Simpelweg, omdat er voor de kleintjes niet zoveel te beleven is.

Walibi Holland

Eigenlijk zie je het al bij Walibi Holland aan de slogan: Hard Gaan. Ze richten zich niet op gezinnen maar op tieners en jong volwassenen. De generatie waar veel van ons waarschijnlijk niks van snappen. “Hoezo Hard Gaan?!” Misschien is dat een goede slogan mochten ze de doelgroep willen veranderen naar gezinnen. 🙂

Maar zonder gekheid. Walibi is het pretpark voor liefhebbers van achtbanen. Dat begon eigenlijk met de opening van Goliath – een achtbaan die je daarvoor alleen in met name Amerikaanse pretparken tegen zou komen. Hierna zijn er nog veel meer achtbanen bijgebouwd. De nieuwst aanwinst is Untamed, een combinatie tussen een houten- en stalenachtbaan.

Voor jonge kinderen is er hier niet zoveel te beleven. Er is een handjevol kinderattracties. Maar ze zullen al snel uitgekeken zijn.