De twee pretparken van Den Haag: Drievliet en Duinrell

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Tijdens de zomervakantie richting Den Haag? Dan breng je vast en zeker een bezoekje aan het strand. Maar als Scheveningen net iets te druk is kan je natuurlijk ook naar de lokale pretparken gaan.

Er zijn er in totaal 3: Duinrell, Drievliet en Madurodam. De laatste is geen echt pretpark met achtbanen en draaimolens, maar een miniatuurstad met alle bekende gebouwen van het land. Daarom tellen we deze voor de vergelijking niet mee.

Duinrell is een pretpark dat ligt in Wassenaar. Bij velen wel bekend als de sjieke plaats waar ook de koning woont. Het ligt vlak naast Den Haag en is goed bereikbaar via zowel de A44 als de A12. Je moet dan nog wel een klein stukje binnendoor rijden. Het ligt op de route naar het strand, mocht je een dagje pretpark willen combineren met een duik in de zee. Langer blijven kan ook, Duinrell beschikt over een eigen camping.

Drievliet lag tot een aantal jaar geleden nog in Rijswijk, maar inmiddels hoort dit gedeelte bij Den Haag. Het attractiepark ligt vlak langs de snelweg en is daardoor goed te bereiken. Wie het park alleen van de schoolreisjes van vroeger kent zal positief verrast zijn door de vele attracties die er in de laatste jaren bij zijn gekomen.

Als je in de buurt van Den Haag bent en besloten hebt een pretpark te bezoeken dan is het goed om de verschillen en gelijkenissen tussen Duinrell en Drievliet te weten. Aan het eind van dit artikel weet je precies wat voor jou de beste keus is. Laten we beginnen met de gelijkenissen.

Lijken Duinrell en Drievliet op elkaar?

Het antwoord hierop is niet zo makkelijk te geven. Er zijn grote verschillen, hier komen we later op terug, maar natuurlijk ook gelijkenissen. Allebei de parken hebben ongeveer 40 attracties. De type attracties verschillen niet zoveel van elkaar.

Zo hebben allebei de parken een achtbaan, draaimolen, reuzenrad, glijbaan en botsauto’s. Voor wat oudere kinderen en voor iedereen die wat meer spanning wil hebben beiden parken thrillrides. Hierbij moet je denken aan achtbanen, maar ook attracties waarin je over de kop gaat. Voor de allerkleinsten zijn er diverse speeltuinen en andere, minder enge attracties.

Qua aankleding en naam verschillende attracties natuurlijk wel van elkaar. Maar ze blijven natuurlijk in de essentie wel hetzelfde. Dit is ook niet zo erg. Veel van deze attracties zien we ook terug in andere pretparken als Walibi, Hellendoorn en Attractiepark Slagharen.

Naast de attracties zijn er ook diverse shows, allebei de parken hebben er precies 3. Hiervan is er eentje die alleen tijdens het zomerseizoen te zien is. In Drievliet is dat in 2018 een piratenshow, in Duinrell een goochelshow.

Zijn er ook verschillen?

Zeker. Misschien wel het grootste verschil is het Tikibad, dit is het zwemparadijs van Duinrell. Als je een entreekaartje koopt kan je kiezen of je ook toegang wilt tot het zwembad. Dit is zeker een aanrader, mits je voor 16.00 gaat of op minder drukke dagen. ’s Avonds trekt het tropische zwemparadijs veel lokale jongeren wat de sfeer vaak weinig goeds doet.

Het Tikibad bestaat uit een binnen- en buitenzwembad, 16 glijbanen en een gedeelte speciaal ingericht voor kleine kinderen. Er is zelfs een verwarmd zwembad voor kinderen tot 3 jaar. Nieuw is het Play gedeelte dat geschikt is voor alle kindjes die kleiner zijn dan 1.20 meter. Dit gedeelte bestaat uit een aantal waterglijbanen en een ondiep bad waarin ze lekker kunnen spetteren.

Voor grotere kinderen en volwassenen is er ook genoeg te beleven in het Tikibad. Onze favoriet is de Cycloon, een echte klassieker. Hierbij gaat de glijbaan over in een grote trechter waarin je meerder rondjes draait om uiteindelijk door het gat in het midden het zwembad in te vallen. In deze glijbaan haal je snelheden tot wel 70km/h. Dat is best eng!

Ook eng – maar stiekem ook heel leuk – is de X-stream. Met name het begin van deze glijbaan is bijzonder. Je staat namelijk op een luik dat ineens onder je weg wordt getrokken. Hierdoor val je echt de glijbaan in, in plaats van rustig over de rand schuiven. De glijbaan gaat niet ontzettend hard, namelijk slechts 40 km/h. Het spannendste gedeelte is het valluik.

Nu denk je misschien, hartstikke leuk dat Tikibad maar zijn er ook zaken waarin Drievliet uitblinkt. Wat wij zelf het leukst vinden aan dit park is de kneuterigheid. Het heeft echt een familiegevoel. Geen massaal, groot opgezet park maar een aantal attracties die op een korte afstand lopen van elkaar liggen.

Vanuit mijn jeugd kan ik mij nog goed herinneren dat je hier als kind lekker je gang kon gaan zonder te verdwalen. Ook de wachtrijen zijn nooit extreem lang. Je hebt aan 1 dag dus meer dan genoeg.

Daarnaast is Drievliet een stuk beter bereikbaar. Het ligt op nog geen 10 minuten rijden vanaf de A4. Dat betekent dat je na een dag pretpark – zonder files – weer richting huis kunt.

Welk Haags attractiepark kies jij?

Tja, dan nu natuurlijk de vraag voor welk park moet je kiezen. De keus is afhankelijk van of het je leuk lijkt om te zwemmen? Als je graag naar het Tikibad zou willen dan is Duinrell de meest logische keus.

Hoef je niet perse van de waterglijbaan? Dan is Drievliet een gemoedelijker alternatief. Zoals eerder gezegd zijn de attracties vrijwel gelijk. Duinrell heeft iets meer Thrillrides, Drievliet is meer gericht op (kleine) kinderen die niet perse over de kop willen.

Daarnaast is Drievliet ook een stuk beter te bereiken en is het goedkoper. Bij Drievliet betaal je 1 prijs voor het entreeticket. Ongeacht op welke dag je gaat. Bij Duinrell zijn de prijzen variabel en afhankelijk van de datum waarop je het park bezoekt.

Het grote voordeel van Duinrell blijft natuurlijk het Tikibad. Het grootste waterpark van de Benelux. Eigenlijk zou je alleen daarvoor al een bezoek moeten brengen aan dit park. Twee uurtjes zwemmen is dan ook eigenlijk te kort. Zeker op een warme dag als je wilt afkoelen.

Wil je zwemmen? Dan kies je voor Duinrell. Ga je voor de attracties? Ga dan een dagje naar Drievliet.

Ben je het eens met onze keus? Deel hieronder je mening in de comments!