Phantasialand zomer 2020: coronamaatregelen, wachttijden en goedkopere tickets!

Toen Disneyland Paris open ging stond ik op de eerste dag te trappelen voor de ingang. Bij andere pretparken had ik die drang om te gaan toch wat minder.

Dat komt ook deels door de verhalen die ik hoorde over de Efteling. Waarbij er veel te veel mensen vlakbij elkaar stonden en de wachtrijen dramatisch lang kunnen zijn – ook in coronatijd.

Hoe is dat eigenlijk in andere pretparken? Vandaag de coronamaatregelen in Phantasialand plus de daarbijbehorende wachttijden. Is het hier ook zo uitgestorven als Disneyland Paris?

Phantasialand coronamaatregelen

Net als de andere pretparken moest ook Phantasialand voldoen aan de coronaregels voordat ze gasten mochten ontvangen.

Op hun website hebben zij een handboek gepubliceerd – ook in het Nederlands – met daarin alle geldende regels. Maar ik zet de belangrijkste hieronder voor je op een rij:

 • Alleen toegang met een voorafgekocht ticket met daarop de datum. De kassa’s zijn gesloten. Ook kinderen van 0 tot 3 jaar met een gratis ticket moeten vooraf een datum reserveren.
 • Mondkapjes zijn verplicht in de wachtrijen, attracties, bij de ingang van het pretpark en sanitaire ruimtes. Neem dus je eigen mondkapje mee, anders heb je alleen toegang tot de wandelpaden. Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen.
 • Er geldt een minimale afstand van 1,5 meter. In de wachtrijen zijn er stickers geplakt om de afstand tussen jou en de groep voor je aan te geven.
 • Restaurants zijn open en je hoeft aan tafel geen mondkapje te dragen, maar je doet deze pas af als je zit. Er mogen maximaal twee gezinnen per tafel zitten.
 • Niet naleven van deze regels of aanwijzingen van het personeel kan betekenen dat ze je uit het pretpark zetten.

Door de maatregelen is er ook een lagere capaciteit in de attracties. In Disneyland Paris resulteerde de maatregelen in kortere wachttijden en vrijwel lege pretparken. Is dat in Phantasialand ook zo?

Wachttijden Phantasialand tijdens corona

De wachttijden van Phantasialand heb ik erbij gepakt en ze vallen me echt tegen. Het is een vrijdag midden in de zomervakantie en daardoor wat drukker dan normaal. Maar de wachttijden zijn nog best lang.

Niet zo lang als ze normaal zouden zijn maar toch niet de rustige wachtrijen waar ik op had gehoopt.

Een paar voorbeelden:

 • Taron: 55 minuten
 • Chiapas: 60 minuten
 • Black Mamba: 45 minuten
 • Winja’s Fear & Force: 35 minuten
 • Maus-au-Chocolat: 25 minuten
 • Crazy Bats: 20 minuten

Rustiger dan wat het normaal zou zijn, maar niet helemaal stil dus.

Openingstijden & tickets zomer 2020

Phantasialand opent elke dag om 10 uur ’s ochtends. Je hoeft niet zoals bij de Efteling een tijdvak te reserveren maar je kunt wel al vanaf 9:30 uur het pretpark in.

Het pretpark is op elke dag geopend tot 19:00 uur ’s avonds, in de weekenden en doordeweekse dagen tot half augustus is het pretpark open tot 20:00.

Tickets zijn wel een stuk goedkoper. In de zomer betaal je €38,50 voor een kaartje, in september zelfs maar €28 als je op een doordeweekse dag gaat.

Gaan of niet?

Dit is iets wat ik niet voor jou kan bepalen maar ik hoop dat ik je genoeg informatie heb gegeven om een beslissing te maken.

Zelf twijfel ik heel erg om in september te gaan. De ticketprijs is dan uitzonderlijk laag en ik verwacht dat het dan qua drukte ook enorm meevalt. Wij zijn wel vaker in september op een doordeweekse dag geweest en toen konden we overal vrijwel zo doorlopen.

Daarbij is het natuurlijk de vraag of je de gehele dag met een mondkapje op wilt lopen. Het voordeel in Phantasialand – t.o.v. Disneyland Paris – is dat je deze af mag doen op plekken met genoeg ruimtes. Nadeel is dat het kapje verplicht is voor iedereen vanaf 6 jaar, in Disneyland Paris is dit vanaf 12 jaar.

Phantasialand is sowieso een leuk pretpark, vlakbij Nederland met gevarieerde attracties. Twijfel je en kan je leven met de maatregelen? Dan zou ik zeker gaan, zeker met de huidige ticketprijzen!

(het plaatje is trouwens van vóór de corona)