Hoe leuk is Oostenrijk in de zomer?

Denk je aan vakantie in Oostenrijk, dan denk je aan wintersport. Aan hossen in de apres-ski en liters bier. Maar weinig mensen weten dat Oostenrijk ook een goed bestemming is voor de zomervakantie .

Een paar jaar geleden ben ik tijdens de zomer een weekje naar Zell am Ziller geweest. Ja – die poplaire wintersportbestemming. En dat is me ontzettend goed bevallen!

Het is misschien niet de beste “zon, zee, strand”-bestemming – al hebben we de hele week perfect weer gehad – maar laat je daardoor niet tegen houden!

Wat is er te doen in de zomer?

Oostenrijk is ook in de zomer een bestemming voor actieve vakanties. Al zijn er ook hotels waar je de hele dag aan het zwembad kan luieren. Is dit het enige wat je wilt doen? Dan zou ik een andere bestemming kiezen.

Wandelen

Wij hebben ons tijdens de vakantie laten leiden door de activiteiten in de omgeving.

Een stevige wandeling maken door de bergen hoort daar natuurlijk bij. Je kunt dan met de skilift omhoog. Vanuit hier zijn er meestal genoeg wandelpaden te vinden door de bergen en weer terug naar beneden waar de meeste hotels en appartementen zijn.

De wandelroutes wijzen eigenlijk zichzelf. Anders kan je in het hotel of bij de lokale VVV een kaart halen met uitgestipelde routes.

Onderweg kom je langs boerderijen en gezellig eettentjes gerund door lokale gezinnen. Meestal hebben ze ook een terras buiten zodat je wat zon mee kunt pakken (het blijft toch vakantie!)

Fietsen

Je kunt in Oostenrijk ook prima fietsen. Door de bergen bijvoorbeeld of van dorp naar dorp.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik totaal niet sportief ben. Thuis pak ik liever de auto dan de fiets. Toch heb ik daar in Oostenrijk elke dag gefietst. Mijn geheim: een elektrische fiets huren. Je kunt dan met minimale moeite enorme afstanden afleggen.

Het enige waar je de volgende last van hebt is zadelpijn!

Tussen de dorpen kan je meestal het aangelegde fietspad volgen. Wil je wat verder weg dan zal je soms over de weg moeten fietsen. De auto’s gaan je op volle snelheid voorbij dus pas op met kinderen. Kies er in dat geval voor om de aangelegde fietspaden te volgen.

Ook het huren van een mountainbike behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Je kunt dan gemakkelijker de berg op of onverharde paden nemen. Oh, en die hebben ze ook in een elektrische variant!

Andere activiteiten

Wij zijn tijdens de vakantie 1 dag gaan ziplinen. Dat is dat je in een tuigje onder een kabel hangt en dan van de ene top naar de andere top glijdt. En dit meters boven de grond.

Hiervan had ik verwacht dat ik het doodeng zou vinden, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Het had wel iets ontspannends zo over het dal een “vliegen”. Je hebt een prachtig uitzicht en er heerst een serene rust. Zelfs als je – zoals ik – hoogtevrees hebt is het toch echt een aanrader.

Wat ik principieel niet doe is paragliden. Dat kan je op veel plekken in Oostenrijk doen. Het ziet er op tv altijd prachtig uit, maar mij niet gezien zo ver boven de grond aan een parachute hangen. Heb je meer lef? Dan zou ik dat zeker op je lijstje zetten.

Verder zijn er op diverse plaatsen rodelbanen waarbij je een groot parcours door de bossen aflegt. Ook zijn er diverse pretparken en andere speeltuinen. Net als golfbanen en zwembaden met glijbanen.

Steden bezichtigen

Wil je tijdens je vakantie in Oostenrijk ook cultureel bezig zijn? Dan kan je een bezoekje brengen aan de steden Innsbruck, Wenen of Salzburg. Je kijkt daar je ogen uit.

De gebouwen zijn prachtig, er zijn diverse musea en je kan er heerlijk op een terrasje zitten.

Wij zijn tijdens onze zomervakantie naar Innsbruck geweest. We waren er toch een dag zoet. Vooraf had ik op internet wat bezienswaardigheden opgezocht en die zijn we langsgegaan. Zelf ben ik fan van de Sissi-films uit de jaren ’50 dus ik vind het altijd leuk om dingen te bezichtigen die met Keizerin Elisabeth te maken hebben. En toevallig was er toen een tentoonstelling in Innsbruck.

Verder hebben we natuurlijk ook even gewinkeld en een supermarkt bezocht. Altijd leuk om te zien wat ze in het buitenland verkopen.

Het weer

Bij zomervakantie denk je toch al snel aan landen waar de zon volop schijnt. Dat weerhield mij in eerste instantie ook om naar Oostenrijk te gaan. Voor mijn gevoel is het daar altijd koud.

Maar dat klopt dus niet!

Het was er warmer dan diezelfde week in Nederland. Elke dag ruim 30 graden en stralend weer. Af en toe een drupje regen of wat bewolking maar over het algemeen perfect weer.

Als je de bergen in gaat is het verstandig om een dunne jas mee te nemen. Het is boven vaak wat kouder. Al heb ik bij de Hintertuxer gletscher in de sneeuw gestaan op mn slippers en in mn korte broek. Dus het is niet ineens extreem koud, maar wel fris.

Net als bij elke bestemming is het wel verstandig om vooraf de weersverwachting in de gaten te houden en voor diverse weertypes kleding mee te nemen. Ga je wat verder fietsen dan is een fietsbroekje trouwens ook geen overbodige luxe!

De beste manier om er te komen?

Wij waren zelf met de auto maar je kunt ook met de trein, bus of vliegtuig.

Het is wel fijn om een auto bij je te hebben als je van plan bent om ook andere dorpen en steden te bezoeken. Sommige gebieden hebben ook zomers een gratis bus maar niet allemaal. Informeer vooraf of dat in jouw gebied ook het geval is. Anders ben je gebonden aan de fiets of een taxi.

Ga je met de auto dan is het goed om te weten dat je een Vignet nodig hebt. Deze kan je vooraf online bestellen of ter plekke bij de tankstations of grensovergang kopen. Heb je deze niet en rijd je toch in Oostenrijk? Dan kan je een boete krijgen.

Zo’n vignet kost ongeveer €14 en is een week geldig. Je plakt de sticker op je voorruit en mag overal rijden.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven