Waar vind je het Witte Stadje in Limburg?

Misschien heb je weleens van het Witte Stadje gehoord? Dit is een plaats in Limburg dat vroeger een eigen vorstendom was. Het staat bekend om de wit geschilderde huisjes. Authentiek, pittoresk, het lijkt zo uit een reisfolder te zijn. Je kunt dit stadje ook zelf bezoeken. De naam van de plaats is namelijk Thorn en zoals je al vermoed ligt Thorn in Limburg, maar waar?

Waar ligt het Witte Stadje?

Je vindt het Witte Stadje, of Thorn zoals het echt heet, in het noorden van Limburg vlakbij de grens met België. Het is een heel klein plaatsje waarin veel huizen wit gekleurd zijn.

Niet allemaal overigens, dat verbaasde mij dan weer. Als je er dan woont, dan doe je toch lekker mee met de rest, zou ik dan denken maar goed. Veel huisjes zijn dus aan de buitenkant wit geschilderd.

En dat geeft vooral op zonnige dagen een prachtig effect. De straten lijken wel verlicht zo wit zijn de huizen. Je waant je stiekem ook wel een beetje in Griekenland waar ook veel huizen zo wit zijn aan de buitenkant. Heel leuk om te zien en doorheen te struinen.

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Als je op de kaart kijkt zie je de parkeerplaats van Thorn dat plek biedt aan een tiental auto’s. Wat mij dan meteen weer tegenviel is dat hier de muren vrijwel allemaal niet witgekleurd zijn. Maar wanneer je de parkeerplaats verlaat via de Hoogstraat stralen de witte gebouwen je tegemoet.

(nogmaals niet allemaal, heel jammer, ok ik val in herhaling)

Wanneer je de Hoogstraat blijft volgen kom je vanzelf langs wat restaurants. Ook deze zijn natuurlijk wit aan de buitenkant. Je komt dan ook langs de Abdijkerk van Thorn, een prachtig en behoorlijk groot gebouw.

Daarna heb je het ook wel gezien met de witte huisjes. Verder viel er niet zoveel te beleven in het Witte Stadje vonden wij zelf. Maar het is leuk om een keer gezien te hebben.

Hoe lang heb je nodig voor een bezoekje aan Thorn?

Een paar uurtjes, als je rustig aan doet, een terrasje pakt en misschien hier en daar wat foto’s neemt. Het is een mooie plek en het zien van de witte huisjes is echt bijzonder. Maar ik zou het persoonlijk combineren met andere bezienswaardigheden.

Ga je tijdens aspergeseizoen dan zou ik daar in de buurt zoeken naar boerenwinkels waar je deze vers van het land kunt kopen. Of steek de grens over en ontdek het noorden van België. Ook leuk is de Mergellandroute in het zuiden van Limburg. Dit is een uitgestippelde autoroute langs de bezienswaardigheden van Zuid Limburg.

Kortom, Thorn, leuk om te bezoeken? Zeker. Zou ik er een dag voor uittrekken? Nee. Maar voor een paar uurtjes of een tussenstop is het zeker een leuke bestemming.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven