Wat valt er te zien en doen op Texel?

Texel is misschien wel het meest bekende waddeneiland. Het stond mede daarom al een tijdje hoog op mijn verlanglijstje. Gek is dat eigenlijk he dat we in Nederland genoeg prachtige natuur en vakantiebestemmingen hebben maar er eigenlijk nooit naartoe gaan. Behalve in deze tijd waarin reizen naar het buitenland een stuk ingewikkelder is.

Als ik aan Texel denk, dan denk ik aan een veerpont vol auto’s, uitgestrekte stranden en veel schaapjes. Maar klopt dat wel en wat is er eigenlijk te zien of doen op Texel? Ik zocht het voor je uit!

Waar ligt Texel en hoe kom je er?

Texel is het eerste waddeneiland, vanaf links gezien. Het ligt in het noordwesten van Nederland vlakbij Den Helder. Je hebt een boot of eigen vliegtuig nodig om er te komen (klinkt decadent he) of je neemt de veerpont vanuit Den Helder.

Je kunt zowel met als zonder de auto naar Texel. Op de veerpont kan je gewoon je eigen auto kwijt. En kom je met het openbaar vervoer dan brengt de bus je tot in de haven. Hier koop je een kaartje en je kunt zo mee.

In totaal duurt de overtocht zo’n 20 minuten. Eigenlijk best kort, maar voor veel mensen wel het begin van het vakantiegevoel. Op de veerpont is er plek voor 300 voertuigen en 1750 passagiers.

De veerpont vaart elke dag, ieder uur van Den Helder naar Texel en weer terug. Reserveren is niet nodig. De eerste boot vertrekt om 6.30 uur. Op zondagen in het hoogseizoen is dat een uurtje later om 7.30 en daarbuiten om 8.30.

De laatste boot terug vertrekt om 21.00 vanaf Texel terug naar Den Helder en vanaf 21.30 terug naar het eiland.

Kaartjes kan je ter plekke kopen of online via de website van TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming, hoe schattig!).

Waar ga je naartoe?

Wanneer je van de pont af komt is het tijd voor je eerste bestemming op het eiland. Met 8 dorpen en in totaal meer dan 30 kilometer strand zal je je hier niet snel vervelen.

Net als op het vaste land zijn er gewoon autowegen op het eiland. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlieland waar je alleen lopend of met de fiets verder kunt.

Je hebt hier ook grotere stukken bewoonde wereld, voor zover dat kan op een eiland natuurlijk. En daardoor is er dan ook meer dan genoeg te doen!

Bezienswaardigheden en wat te doen op Texel!

Texel is bij uitstek een plek om eens lekker actief te zijn. Met het hele gezin wandelen op het wad of op zoek gaan naar oesters. Je kunt er paardrijden en zelfs uit een vliegtuig springen als dat iets is wat je durft.

Verder is dit ook een plek waar je heerlijk kunt fietsen over de vele paden door de natuur. Alles is goed aangelegd en er zijn diverse routes aangelegd. Je kunt je eigen fiets meenemen van thuis maar makkelijker is het om deze op het eiland te huren. Scheelt een hoop gesleep.

Wil je iets meer actie dan kan je er ook goed mountainbiken. Er is een route van wel 100km rondom het gehele eiland. Je gaat hierbij over uitdagend terrein en door het bos. Wanneer het de eerste keer is dat je gaat mountainbiken dan kan je een begeleider meenemen. Je mag in Texel ook over het strand fietsen en daar is een mountainbike natuurlijk perfect voor.

Iets anders dat je op Texel natuurlijk ook kunt doen is wandelen. Kilometers kan je afleggen over het strand, door de duinen of het bos. Er zijn op het eiland veel plekken waar je helemaal niemand tegenkomt en niks hoort. Zo kan het ook gewoon heerlijk om met een boek op het strand te genieten van de rust en het uitzicht.

Musea en dierenpark

Op Texel zijn er ook een aantal musea en andere bezienswaardigheden. Eén daarvan is de vuurtoren op het noordelijkse puntje van het eiland. Of het authentieke walvisvaardershuisje in Den Hoorn. Dit huisje dateert uit 1729.

Daarbij zijn er diverse musea over de geschiedenis van het eiland waaronder Museum Walstee en de Oudheidskamer. Meer over het scheepsvaartverleden leer je in Museum Kaap Skil. En het Luchtvaart & Oorlogsmusuem vertelt je meer over de vlieghistorie van het eiland en de Georgische opstand dat ervoor zorgde dat Texel pas op 20 mei 1945 werd bevrijd.

Wil je tijdens je bezoek ook meer leren over het lokale zeeleven? Breng dan een bezoekje aan Ecomare. Dit is van oorsprong een zeehondenopvang waar je heel dicht bij de dieren kunt komen. Daarnaast zwemmen hier ook bruinvissen en hebben zij een zeeaquarium waar je onder andere kunt zien wat er nou eigenlijk in de Wadden- en Noordzee leeft.

Winkelen, eten en drinken en overige activiteiten

Bij een dagje of vakantie naar Texel hoort natuurlijk ook winkelen. De meeste winkels vind je in Den Burg. Hier heb je behalve toeristische winkels ook de bekende ketens die je kent van thuis.

Voor de vakantiebenodigdheden ga je naar De Koog of De Cocksdorp. Hier vind je alles van kleding tot kampeerspullen en van die winkeltjes met allerlei snuisterijen.

Van al die activiteiten en dat gewinkel krijg je trek. Op Texel zijn er diverse plekken waar je kunt eten, waaronder in de 7 dorpen of de strandpaviljoens. Op het menu ook lokale specialiteiten zoals lamsvlees, asperges en natuurlijk vis en schelpdieren.

Daarnaast zijn er ook veel gezellige tentjes waar je even iets kunt drinken met wat lekkers erbij. Want het blijft tenslotte vakantie.

Dit waren de bezienswaardigheden op Texel en een overzicht van de populairste activiteiten. Alle informatie over het eiland en de huidige situatie lees je op: texel.net

Laat een reactie achter

Scroll naar boven