Nationaal Park de Hoge Veluwe: wat kan je er zien en doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In deze tijd zijn er weinig coronaproof-uitjes. Er even samen lekker op uitgaan, de natuur in, is nog misschien wel de beste activiteit. En waar kan je dan beter heen dan Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Waar ligt Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Dit is natuurlijk één van de bekendste natuurgebieden in ons land, maar waar ligt het eigenlijk?

Je vindt Nationaal Park de Hoge Veluwe tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn. Door de grootte heeft het park daarom ook diverse ingangen. De drukte ingang is Otterlo, het park raadt zelf aan om gebruik te maken van de ingangen in Schaarsbergen of Hoenderloo.

De adressen voor de ingangen zijn:

  • Houtkampweg 9, Otterlo
  • Houtkampweg 13, Hoenderloo
  • Koningsweg 17, Schaarsbergen

Er zijn twee manieren om op de Veluwe te komen, met de auto of met het openbaar vervoer. De auto parkeer je bij de ingangen. Je moet dan wel een uitrijkaart kopen, deze kost €3,90. Neem je liever de auto mee het park op? Dat kan, je betaalt dan €7,75 plus de kosten voor het toegangsbewijs voor het park.

De andere manier is het openbaar vervoer. De makkelijkste manier om de juiste route te vinden is door je beginadres en één van de adressen van de ingangen in 9292ov.nl in te vullen. Deze geeft je dan de snelste route. Kom je vanuit Apeldoorn kies dan voor Hoenderloo, vanuit Ede of Arnhem kies je voor Otterlo.

Wat kan je er zien en doen?

De Veluwe is natuurlijk uitermate geschikt om te fietsen of te wandelen. Even lekker je hoofd leegmaken, genieten van de rust en de mooie omgeving.

Je kunt er ook wilde dieren spotten, herten en zwijnen bijvoorbeeld, maar ook dassen en vossen. Verder vind je hier ook diverse vogelsoorten, zoals de specht, en reptielen zoals de zandhagedis. Vergeet zeker je camera niet!

Behalve wandelen kan je hier ook deelnemen aan verschillende activiteiten. Het park organiseert er genoeg. Neem maar eens een kijkje in hun agenda. Van fotografieworkshops, tot knutselmiddagen. Je kunt er van alles beleven.

En dan is er nog het Kröller-Müller Museum, met de op 1 na grootste Van Gogh verzameling ter wereld, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van de beroemde schilder. Daarnaast hebben zij nog andere meesterwerken in hun collectie van bekende namen als Picasso en Monet. Plus ze bieden wisselende tentoonstellingen met unieke werken.

Entree en reserveringen

Om toegang te krijgen tot het Nationaal Park zul je een entreekaartje moeten kopen. Dit kan online of aan de kassa. Een dagkaart kost €10,95 voor volwassenen en €5,50 voor kinderen.

Wil je enkel het Kröller-Müller Museum dan zul je nog steeds een entreekaartje voor het park moeten kopen. Houd hier rekening mee, want zonder dit kaartje kan je het museum niet bereiken.

Voor het park zelf hoef je geen tijdvak of datum te reserveren, wel is het verstandig om alvast vooraf je kaartjes te kopen zodat je ter plekke niet in de rij hoeft te staan. Voor het museum zul je wel een tijdvak moeten reserveren, dit kan online via krollermoller.nl