Home Blog Mulan (tekenfilm): review en online kijken!

Mulan (tekenfilm): review en online kijken!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Mulan is een Disney tekenfilm die veel mensen ooit een keer hebben gezien, maar daarna niet meer aan hebben gedacht. Alleen de draak Mushu zie je nog terug in de Disney pretparken. Behalve dat wordt er weinig aandacht aan deze film besteed. En dat is best zonde als je je bedenkt dat er een goed verhaal in zat.

In 2020 probeert Disney het dan ook opnieuw met een live-action film. Die ze eerder ook al maakten van onder andere Jungle Book, Lion King en Aladdin. Maar ook Dumbo en Lady en de Vagebond zijn inmiddels in een nieuw jasje gestoken.

Maar in dit artikel ga ik het hebben over de tekenfilm. Op de één of andere manier vind ik die toch leuker om naar te kijken. De live-action films voelen zo volwassen. Terwijl de tekenfilms voor mij meer Disney magie hebben. Maar misschien is dat persoonlijk.

De originele Mulan film is uit 1998 en dit is het verhaal.

Mulan, het verhaal

Mulan is een stoere film. Geen verhaal over prinsessen die hun ware liefde vinden, maar een stoere dame die besluit het leger in te gaan als haar zieke, oude vader wordt opgeroepen om te vechten. Van elke familie wordt nou eenmaal verwacht dat zij 1 man naar het front sturen en bij hun thuis is haar vader de enige man.

Dus er zit voor Mulan niks anders op dan zich voor te doen als man en zich aan te sluiten bij de troepen.

In het begin is ze nog wat onhandig maar na een tijdje wordt ze toch een echte vechtersbaas. Hierin wordt ze bijgestaan door Mushu, een draak die zorgt voor de komische noot in de film.

Je voelt hem al aankomen. Uiteindelijk wordt er ontdekt dat ze een vrouw is en moet ze het leger verlaten. Maar dat doet ze niet. Eigenwijs dat ze is blijft ze hen volgen en trekt ze alleen ten strijde tegen het Hunnen leger. Lukt het haar om deze strijd te winnen? Dat zie je in deze film.

Review

Bij Disney denk je aan prinsessen, schattige beestjes en ze leefden nog lang en gelukkig. Niet aan oorlog voeren en gevechten waarbij complete legers worden uitgemoord. Daarom schreef ik eerder al kijk de tekenfilm. De live-action zal waarschijnlijk veel te echt en te geweldadig overkomen.

De 1998 versie van Mulan is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Dat komt voornamelijk door het geweld en sommige enge scenes.

Mushu maakt het verhaal wat luchtiger en zorgt voor humor. Hij is nog steeds één van mijn favoriete Disney figuren. Kijk ook zeker de Engelse versie waarin Eddy Murphy de stem van Mushu inspreekt. Erg grappig!

Is het een Disney tekenfilm die je gezien moet hebben? Ja, ik vind van wel. Juist, omdat het niet zo’n zoetsappig verhaal is vind ik het wel verfrissend. Een keer wat anders dan een prinses die gered moet worden. Of een ijskoningin die dingen los moet laten en moet laten gaan.

Mulan is een verhaal over familie, verantwoordelijkheid en vechten voor waar je in gelooft. Eigenlijk de voorloper van Vaiana. Kijken dus! Maar let wel op met te jonge kinderen.

Deze film kijken? Meld je dan hier aan voor Disney Plus!

Andere Disney films