Home Blog Muiderslot bezoeken: wat is er te zien én doen?

Muiderslot bezoeken: wat is er te zien én doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We blijven deze week nog even in het kastelen thema. Een paar dagen terug vertelde ik je meer over Kasteel De Haar en vandaag is het de beurt aan het Muiderslot. Dit is voor mij wel het meest bekende kasteel van het land.

Alleen de buitenkant alleen doet je terugdenken aan de tijd van ridders en prinsessen. En als ik je zou vragen om een kasteel te tekenen dan is de kans groot dat je iets op papier zet wat wel heel veel lijkt op het Muiderslot.

Het kasteel is in 1285 gebouwd en sindsdien grondig gerenoveerd. Je voelt – en ruikt – de historie wanneer je het gebouw binnenkomt. Zelf bedenk ik mij dan hoe het leven er toen uitzag en waan ik mij toch even een sprookjesprinses.

Maar voordat we in hoepeljurken door de gangen gaan rennen eerst wat praktische informatie!

Waar vind je Kasteel Muiderslot?

Het kasteel Muiderslot ligt in de plaats Muiden. De makkelijkste manier om er te komen is met de auto. In de omgeving zijn er 3 parkeerplaatsen waar je gratis de auto neer kunt zetten. De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen vind je aan de Maxisweg of Mariahoeveweg in Muiden. Vanaf hier is het zo’n 15 minuten lopen.

Ga je liever met het openbaar vervoer? Dan neem je de trein naar Weesp en vanaf daar bus 110 naar Muiden Centrum. Vanaf daar is het zo’n 10 minuten lopen.

Voor de corona vaarde er ook een veerdienst naar het Muiderslot. Helaas is dat op dit moment niet zo maar houd hun website goed in de gaten. Het is namelijk een leuke manier om naar het kasteel te reizen.

Wat is er te zien en doen?

Het Muiderslot bestaat uit een kasteel met daar omheen mooi aangelegde tuinen. Het hoogtepunt vind ik zelf het bezichtigen van het kasteel. Je gaat even terug naar de riddertijd.

Aan de ene kant heel leerzaam en aan de andere kant komen sprookjes tot leven. Althans in je hoofd, want het is natuurlijk geen Disney kasteel.

Je kunt zelf rondlopen in het Muiderslot en alles bekijken. Of je laten rondleiden door een gids. Zo leer je net iets meer over de historie en wat je zeker niet mag missen.

Wanneer je uitgekeken bent in het kasteel dan zou ik zeker een kijkje nemen in de tuinen. Zeker met lekker lente- of herfstweer kan je hier prima vertoeven en rondkijken. Tijdens de zomermaanden wordt er in de tuinen een roofvogelshow gehouden door een valkenier.

Wat kost het? En moet je reserveren?

Net als bij veel dagattracties gelden er ook bij dit kasteel tijdelijke coronamaatregelen. Zo is er een beperkt aantal mensen dat per keer het slot mag bezoeken.

Daarom moet je online een tijdvak reserveren op de website van het Muiderslot. Ook als je al een entreekaartje hebt gekocht bij bijvoorbeeld Tripper.

Een entreekaartje kost €15,50 voor volwassenen en €9 voor kinderen. Je kunt korting krijgen op de entreeprijs door bijvoorbeeld gebruik te maken van de bon in de Postcodeloterij Agenda of met de CJP pas. Ook via Tripper of de ANWB krijg je korting op je entree.

Hoe leuk is het Muiderslot?

Het Muiderslot is zo’n plek waar je een keer geweest moet zijn. Vaak vergeet je hoe mooi Nederland kan zijn er wat er te zien is. En hoeveel kastelen we eigenlijk hebben in Nederland.

Hoeveel tijd je er doorbrengt is afhankelijk van hoeveel je wilt zien en hoe lang je blijft kijken. Zelf heb ik het binnen een paar uurtjes wel gezien. Dat is inclusief bezoek aan de tuinen. Voor kinderen is het fijn dat ze hier rond kunnen lopen en met een beetje fantasie zo in de riddertijd zitten. Maar het blijft natuurlijk soort museum dus je moet ze zelf bezighouden.

Kortom, een leuke bezigheid voor op een zondagochtend met het gezin of tijdens de schoolvakanties.