Hoe eng is de Lookout Swing op de A’DAM toren in Amsterdam?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De A’Dam toren in Amsterdam is een relatief nieuwe toeristische attractie. Het bestaat uit een experience-lift, restaurant, bar en natuurlijk het observatiedek. Op het observatiedek vind je misschien wel één van de engste dingen te doen in Amsterdm: de Lookout Swing.

Wat is de Lookout Swing?

De Lookout Swing is een schommel bovenop het dak van de A’Dam toren. Je schommelt op 100 meter hoogte met een prachtig uitzicht over de stad.

Nou klinkt dat natuurlijk niet zo spannend. Maar wel als ik je erbij vertel dat je over de rand schommelt. Je benen hangen dus los 100 meter boven de grond. Laat dat even op je inwerken.

En als je bovenop het dek staat merk je echt hoe hoog het is. Zeker op een heldere dag kan je heel ver kijken. Wat ik zelf het leukste vond was dat je Schiphol kon zien en de opstijgende vliegtuigen. Al moet je vanuit de schommel enorm je best doen om dat te kunnen zien…

Je hoeft niet zelf te schommelen. De Lookout Swing is een enorm apparaat met daarover twee zitjes. Het apparaat brengt de armen van de schommel in werking, waardoor je dus gaat bewegen. Hierdoor hoef jij je alleen maar te focussen op het uitzicht.

Wat kost het?

De Lookout Swing zelf kost €5 per keer. Dat is dan voor een paar minuten schommelen. Om toegang te krijgen tot het observatiedek moet je eerst een toegangsticket voor de A’Dam toren kopen. Deze kost online €12,50 en €14,50 aan de kassa.

Voor dat bedrag krijg je toegang tot de experience-lift en het observatiedek. Ook kan je dan genieten van het uitzicht in de bar met een kopje koffie of ander drankje erbij.

Is het de moeite waard?

Of het de moeite waard is, is moeilijk te zeggen en voor iedereen anders. Het is echt zo’n adrenaline dingetje. Vanaf de schommel heb je niet het mooiste uitzicht. Je kijkt niet uit over de stad, maar over Amsterdam Noord. Dat vind ik zelf best jammer.

Daarbij ben je verplicht om een kaartje te kopen voor zowel de toren als voor de Swing. Je kunt dus niet “los” even schommelen. Bij het kaartje zit dan wel de experience-lift inbegrepen die ik zelf een aanrader vind.

In deze lift ga je in 20 sec razendsnel naar boven. Onderweg word je getrakteerd op een licht- en muziekshow.

Vanaf het observatiedek heb je daarbij een mooi uitzicht en kan je ver kijken. Maar verder is dit wel echt een attractie voor toeristen.

Wil je een vergelijkbaar uitzicht zonder het entreeticket dan zou je de Blue Amsterdam kunnen proberen. Ook hier heb je een 360 graden uitzicht over de stad.

Ga je voor de adrenalinekick van de schommel? Dan zul je toch echt naar de A’Dam toren moeten. Het blijft bijzonder om op die hoogte met je benen los over de rand te hangen!