Lidl slimme verlichting en waarom ik deze niet meer gebruik!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een klein jaar geleden kwam Lidl met hun eigen slimme producten. Met name de slimme verlichting trok toen mijn aandacht. In huis heb ik overal lampen van Hue, hartstikke mooi, maar ook duur. Dus het goedkopere alternatief van Lidl was zeker welkom.

Inmiddels heb ik gisteren mijn laatste Lidl slimme lamp vervangen door een Hue. Ja, het is duurder, maar helaas voldeden de slimme lampen van de Lidl niet aan mijn verwachting.

Terwijl de Lidl eigenlijk altijd goed spul heeft. Gereedschap bijvoorbeeld gaan best lang mee. Ook de slimme verlichting deed het nog prima, al werkte het niet zoals ik het wilde.

Wat was er mis met de slimme verlichting van Lidl?

De slimme verlichting van de Lidl heb ik onderdeel gemaakt van mijn bestaande Hue hub. De hub van de Lidl heb ik wel, maar vond ik niet heel lekker werken qua bereik en opties.

De kerstverlichting bijvoorbeeld, die werkte heel goed als ik de Lidlhub tegen het raam aan legde. Bij de Hue werkt deze ook met een paar verdiepingen er tussen. Dus je merkte zeker een kwaliteitsverschil.

Dat merkte ik ook bij de lampen. Licht is licht natuurlijk, alleen verwacht ik van een slimme lamp wel dat deze reageert. En dat deden de Lidl lampen niet altijd.

Of ze gingen aan en brandde zo fel als een nachtlampje. Zo leek het nog alsof er niemand thuis is!

Dit ging me steeds vaker irriteren, omdat ik dan de Hue app moest openen om de lamp weer op een normale sterkte te zetten.

De druppel was dat ik de lamp niet goed kon besturen met Amazon Alexa, mijn slimme speaker. Als ik aan Alexa vroeg of ze de lampen in een bepaald deel van het huis kon aanzetten dan gingen de Hue lampen keurig aan, de Lidllampen soms.

Nou is dit pure luiheid hoor, al hou ik er niet van als mijn verlichting niet betrouwbaar is. Zeker, omdat er hier in de buurt vaak wordt ingebroken. Dan wil je gewoon dat je verlichting het altijd goed doet. Ook als je er niet bent.

Dat was voor mij de reden om mijn slimme Lidlverlichting weer te veranderen naar Hue.

Heeft alleen de slimme verlichting van Lidl dit probleem?

Hue is een dure oplossing voor slimme lampen in je huis. Je vindt lampen met vrijwel dezelfde functionaliteiten ook bij Lidl en Ikea. En ik denk echt dat deze lampen prima werken via hun eigen app en hub.

Hier in huis had ik al wat Hue lampen hangen en ik heb ervoor gekozen de lampen toe te voegen aan de Hue app. Dan merk je dat, hoewel het compatibel zou moeten zijn, het toch niet altijd even lekker werkt.

Betekent niet dat je dan maar vastzit aan de Hue lampen. Wat ik al schreef, die van de Lidl of Ikea werken ook prima, als je ze koppelt aan hun eigen hub.

Waarom heb ik slimme verlichting genomen?

Kan je niet gewoon opstaan en de schakelaar omhalen? Die opmerking krijg ik nog weleens als ik vertel dat alles in mijn huis slim is.

Dat zou ik kunnen doen en dat vind ik ook geen probleem. Mijn Hue lampen heb ik gekocht om te zorgen dat mijn huis er altijd bewoond uitziet. Nou ben ik veel thuis, #introvert, maar als ik ’s avonds weg ben, wil ik mijn huis niet donker achterlaten.

We hadden eerst timers voor de staande lampen, maar daar hebben we er maar 2 van. Lijkt het huis nog niet erg verlicht. Met de Hue lampen kan ik een timer zetten op elke lamp in huis. Deze gaan aan wanneer de zon ondergaat, automatisch, zonder er naar om te kijken.

Daarbij heb ik ook nog verschillende bewegingssensoren. Zodra ik de deur open doe of de trap op ga gaan de lampen alvast branden. Zo loop je nooit in het donker door het huis.

En via Alexa kan ik de verlichting besturen zonder een knop aan te raken. Dan roep ik of ze een bepaalde lamp of kamer wil verlichten en dan schiet het licht aan. En ze doet de lamp ook weer uit als je het vraagt.

Overweeg je de aanschaf van slimme verlichting? Dan zou ik het zeker doen. Je kunt de lampen van de verschillende aanbieders meestal ook mixen (zolang ze gebruik maken van Zigbee) maar weet dan wel dat het niet 100% lekker werkt.