Kunstkerstboom: voor- en nadelen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Iedereen die ik spreek is toe aan kerst. Aan wat licht in de coronaduisternis en even wat ouderwetse gezelligheid. Tijd om de kerstboom op te zetten.

Zelf heb ik al jaren een kunstkerstboom, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Echt, ik moest er niet aan denken zo’n nepding. Zonder de echte geur.

Maar tijdens een uitverkoop bij een tuincentrum vonden we dan toch onze kunstboom. In het begin hadden we er altijd een echte boom – een kleintje – bij voor de geur. Maar nu ben ik hartstikke tevreden met mijn nepperd.

Kunstkerstboom: de voordelen

Voor mij heeft een kunstkerstboom inmiddels een hoop voordelen. De belangrijkste vind ik dat deze niet uitvalt. Zo aan het eind van het jaar, na de feestdagen, vind je bij een echte kerstboom overal naalden.

Als de boom het al zo lang redt. Vaak beginnen ze bij mij namelijk al voor de feestdagen met uitvallen en heb ik na de kerst toch een hoop kale takken.

De oplossing was dan een boom met kluit. Ja, die blijven inderdaad langer mooi, maar dan zit je met een boom die eigenlijk te goed is om weg te gooien. Dus dan maar weer in de tuin. Waar deze een paar maanden later alsnog helemaal bruin wordt.

We hebben ook een keer een klein kerstboompje in de tuin gepland en dat werd een reus. Die groeide ontzettend snel en dat in onze postzegeltuin…

Bij een kunstkerstboom heb je dit gedoe niet. Na de kerst berg je de boom netjes op in de doos, klaar voor volgend jaar.

Nog een voordeel…

….vind ik dat je de boom één keer aanschaft en dat deze jaren meegaat. Je hoeft dus niet elk jaar een nieuwe boom te kopen. Scheelt niet alleen geld, maar ook tijd.

Want rond de feestdagen wil je niet naar een kerstbomenhandel of tuincentrum. Zeker in de huidige tijd sta je lang in de rij om überhaupt naar binnen te komen.

Nee, dan zet ik de kerstradio aan, haal ik de doos met de kerstboom van zolder en begin ik alvast met optuigen. Terwijl anderen staan te rillen in de kou.

Tenslotte, betekent de levensduur van de kunstkerstboom ook dat deze veel duurzamer is. Er wordt niet elk jaar een boom gekapt om twee weken in jouw woonkamer te staan en vervolgens bij het afval te eindigen. Zonde, vind je niet?

Hoe mooi ik een echte boom ook vind of hoe lekker ik deze ook vind ruiken. De kans dat er in mijn huis ooit nog een echte boom komt te staan is heel klein.

Dat betekent overigens niet dat een kunstkerstboom alleen maar voordelen heeft.

Nadelen van een kunstkerstboom

Eén van de nadelen van de kunstkerstboom is dat deze nep is. Nou weet je dat natuurlijk als je deze koopt, maar veel van deze bomen zien er ook echt heel nep uit.

Je moet echt goed zoeken om er eentje te vinden die niet van echt te onderscheiden is. Want hoewel de kunstkerstboom geen echte is, moet deze er van mij wel op lijken.

Gelukkig hebben wij een boom kunnen vinden die op een echte lijkt. Met naalden aan de uiteinden en dikke fluffy takken in het midden. Iedereen die hier komt vindt het een prachtige boom.

Maar deze was niet goedkoop. Nog zo’n nadeel van een kunstkerstboom. De onze was namelijk meer dan €300… Voor een nepperd die nog een beetje op een echte lijkt ben je behoorlijk wat geld kwijt.

We zijn vorig jaar nog gaan zoeken naar een extra boom voor erbij. Niet te duur, maar wel lijkend op een echte. Na een zoektocht langs diverse tuincentra en bouwmarkten hebben we het toch bij onze originele boom gehouden. De goedkopere kunstkerstbomen zijn toch wat klein, heel kaal, of lijken op een boom die een kind zou tekenen.

Een ander nadeel is het in elkaar zetten van de boom. Onze bestaat gelukkig maar uit 3 delen en vouwt zichzelf uit. Mijn ouders hebben er eentje met kleurtjes. Elk takje heeft een kleurtje dat weer bij een vakje op de stam hoort. Je bent eerst een uur aan het puzzelen voordat je de boom goed en wel hebt staan.

Bij een echte boom zet je deze in de standaard en je kunt beginnen met versieren. Bij een kunstkerstboom ben je wat langer bezig om deze naar je zin te krijgen.

Oh en ook een kunstkerstboom valt uit. Niet zoveel als een echte, maar ook hier vind je naalden en soms complete takjes op de grond.

Wat is beter: een kunstkerstboom of een echte?

Hier kan ik geen antwoord opgeven, want dit is zo persoonlijk. De één zweert bij een echte boom, de ander kan niet zonder de kunstkerstboom.

Zoals ik hierboven al schreef ging ik altijd voor een echte kerstboom. Een nepperd daar moest ik niet aan denken. Maar toen ik eenmaal een mooie kunstboom vond die erg leek op een echte ging ik overstag en ik ben nog steeds blij dat ik het gedaan heb.

Het enige wat ik elk jaar koop is een flesje kerstbomengeur. Die spray ik in de woonkamer en in de boom. Ruikt het huis toch een beetje naar kerstboom!