Vakantie op Kos en bezienswaardigheden

De Griekse eilanden zouden qua grootte ook op de Waddenzee kunnen liggen. Ze zijn doorgaans niet al te groot en dat geldt zeker ook voor de meeste eilanden op de Dodekanesos, waarvan Kos na Rhodos en Karpathos tot de top drie behoort.

Het eiland heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een voorname toeristische trekpleister en dat heeft ook gezorgd dat de kuststrook veel belangrijker is geworden dan in het verleden.

Voorheen waren het immers vooral de bergdorpen die belangrijk waren voor het eiland, toen de landbouw nog de voornaamste bron van inkomsten was. In het plaatsje Antimachia is daar bijvoorbeeld nog heel veel van terug te zien.

Zo vinden we er de enige op het eiland nog in gang zijnde windmolen en een oude burcht, ooit in gebruik genomen door de Johannieters die ook in ons land lange tijd een wijd vertakte geloofsaanhang hadden. Het eiland is natuurlijk ook bekend vanwege de arts Hippocrates, ooit de grondlegger van de westerse geneeskunde.

Waar ligt Kos?

Hoewel het een Griekse achtergrond heeft, kunnen de badgasten van het populaire Turks plaatsje Bodrum het eiland zien. Hemelsbreed is de afstand niet meer dan vier kilometer en dagelijks is het dan ook mogelijk met de ferry even een tripje naar Turkije te maken.

Binnen het uur verlaat je Griekenland even voor een andere vakantieplek. Omdat het een populaire trip is, is het wel aan te raden beschikbaarheid van tevoren even te onderzoeken. Overigens is het op die manier ook mogelijk om andere interessante eilanden in de nabijheid te bezoeken.

Daardoor is het eiland ook een prima uitvalsbasis voor wie een langere vakantie boekt op het eiland of lekker wil eilandhoppen. Dat geldt ook voor je vakantievlucht van en naar het eiland. Vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven worden vaak heel betaalbare vluchten of geheel verzorgde vliegreizen aangeboden.

Weer Kos: heel aangenaam

Kos is weliswaar geen eiland voor de overwinteraars, maar vanaf eind april tot medio november liggen de temperaturen doorgaans boven de twintig graden.

In juli en augustus zijn maxima van rond de dertig graden eerder regel dan uitzondering, zonder dat het over een langere periode extreem heet is.

Dat in combinatie met de voor een groot deel vlakke omgeving én het feit dat een groot deel van het eiland voorzien is van prima fietspaden, maakt Kos ook tot een geliefd oord als je niet alleen wilt genieten van strand en zee, maar ook op meer actieve manier de historisch parels van het eiland wil bewonderen.

Bezienswaardigheden Kos

Kos heeft heel veel te bieden voor de toerist. Zoals gemeld, is het voor fietsliefhebbers een prachtig eiland, want nergens elders in Griekenland is er juist voor deze doelgroep speciale aandacht, zeker in de omgeving van de hoofdstad.

De actieveling kan ook een trip maken naar de hoogste berg van het eiland, de ruim 800 meter boven de zeespiegel uit piekende Dikeos. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het eiland. Neem ook zeker een kijkje in het kleurrijke bergdorpje Zia.

Misschien wat toeristisch, maar met een geheel eigen folklore. Misschien kun je een dag eens afsluiten met een traditionele hamam in Tigaki, gelegen aan de noordkust van het eiland. De plaats is ook heel populair bij toeristen die in Kos verblijven, maar met een huurfiets het strand hier bezoeken.

Vlakbij deze plaats met een bruisend centrum vol kleine winkeltjes en gezellige eet- en drinkgelegenheden ligt het zoutmeer van Alyki. Ooit een zoutreservoir, tegenwoordig vooral een recreatieplas en het domein van sierlijke flamingo’s.

Andere dieren vinden we in het nabij het vliegveld gelegen Plaka Forest, een dierenpark waar pauwen, eekhoorns en schildpadden op je pad kunnen komen.

Kos activiteiten: van alles wat

Voor de watersportliefhebbers is er genoeg te doen en dat blijft niet beperkt tot een bij de jeugd populair waterpark van Kardamena of het Lido Waterpark.

Duiken (en scubaduiken) of snorkelen is op de stranden een geliefde bezigheid en die beide activiteiten zijn prima te combineren met een excursie naar één van de naburige eilanden, zoals het prachtige vulkaaneiland Nisyros en Kalymnos (de rotsen langs de kust zijn geliefd bij klimliefhebbers).

Geniet er van vulkanische kraters en idyllische bergdorpjes. Het eilandje Pserimos is autovrij, telt nauwelijks inwoners en is niet alleen een oase van rust, maar biedt ook enkele prachtige stranden.

Helemaal geen inwoners telt Plati, waar we een oud kapelletje vinden. Excursies vanuit Kos doen dit eilandje vaak aan omdat er fraaie zwembaaien te vinden zijn. Ook het huren van een jetski is op Kos uitnodigend. Geniet van het snelle deinen op de golven. Of bekijk het eiland eens vanuit de lucht als parazeiler.

Kos strand en cultuur gaan samen

In de voetsporen van Hippocrates bleef de medische wereld in Kos een belangrijk aandachtspunt. Het iets buiten de hoofdstad gelegen Asklepeion werd bekend als voornaam hospitaal in de antieke tijd. In de ruïne die is gelegen op een beboste heuvel zouden de eerste medicijnen zijn ontwikkeld.

Ook anno nu kunnen mensen op het eiland nog heilzaam behandeld worden, zoals in een thermaal bad aan het strand van Agios Foka. Speciaal zijn verder de historische marktplaats (agora) die centraal in Kos-stad ligt. De resten hiervan werden blootgelegd na een grote aardbeving in 1933. Ook interessant in de hoofdstad: de compleet gerestaureerde villa Casa Romano met meer dan twintig kamers en vele prachtige mozaïeken.

Een andere trekpleister is de Plataan van Hippocrates, een liefst 500 jaar oude boom. Deze staat op de Platía Platanou tegenover de kasteelruïne Neratzia. De historische stad (makkelijk per huurfiets te bezoeken) nodigt ook uit door onder meer de roerige Mandraki haven, de talloze typisch Griekse terrasjes op het Eleftherias plein en de talloze historische gebouwen. Te veel om op te noemen.

Overnachten Kos: veel keuzes

Het eiland is langgerekt, dus het loont de moeite om een verblijfplek te kiezen waarmee je meerdere kanten uit kan. Gelukkig is er volop keuze uit hotels of appartementen waar zowel voor de rustzoeker en zonaanbieder of de meer actieve reiziger een prima overnachtingsplek is te vinden.

Voor families is een verblijf in de omgeving van de zandstranden van Marmari of Tigaki in het noorden een prima keuze. Het zuidwesten is daarentegen ruiger, met oprijzende bergen en rustige stranden. De resorts in de omgeving van Agios Stefanos en Kardamena zijn in deze uitdagende omgeving populaire bestemmingen.

Wordt Kos jouw volgende vakantiebestemming?

Laat een reactie achter

Scroll naar boven