Home Blog Koblenz, niet voorbijrijden maar bezoeken!

Koblenz, niet voorbijrijden maar bezoeken!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Koblenz is zo’n stad waar je tijdens vakanties langsrijdt. Waarvan je de naam hebt onthouden, omdat het zo opvallend is, maar nooit de moeite hebt genomen er een keertje naartoe te gaan.

Gemiste kans? Misschien.

Want wist je dat dit een historisch belangrijke stad is? Dat deze al 2000 jaar oud is en dat dit de plek is waar de rivieren de Rijn en de Moezel samenkomen, midden in de stad?

Genoeg te zien en te doen dus. Maar wat moet je dan tijdens een bezoekje aan deze stad zeker hebben gezien?

Deutsches Eck

De Deutsches Eck is de puntvormige landtong waar de rivieren Rijn en Moezel samenkomen. Je kunt hier de vele boten – wellicht minder in deze tijd – voorbij zien varen en genieten van het uitzicht.

Je vindt hier ook een monument ter ere van de Duitse eenheid die pas recentelijk is herbouwd nadat deze tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.

Met de Kabelbaan

De Rijn op een andere manier bekijken dan je gewend bent? Dan moet je zeker de kabelbaan nemen. Opstappen doe je vlakbij de Deutsches Eck. De kabelbaan brengt je vervolgens naar het Fort Ehrenbreitstein dat op een heuvel ligt.

Wil je iets meer spanning? Dan zou ik voor cabine nr. 17 gaan, die heeft namelijk een glazen vloer. Niet handig als je hoogtevrees hebt maar wel een hele bijzondere manier om de Rijn en de schepen erop van boven te bekijken.

Een kaartje voor de kabelbaan kost – op het moment van schrijven – €11 voor volwassenen en €5 voor kinderen. Dit is voor een retourtje. Wil je het combineren met een bezoekje aan het fort? Dan ben je €14,80 voor volwassenen kwijt en €6,60 voor kinderen. Niet een heel groot verschil, maar wat is er te zien in het fort?

Fort Ehrenbreitstein

Dit fort bewaakt al sinds de jaren 1000 de oeverbank van de Rijn. De huidige vorm is gebouwd in de jaren 1800. Met de kabelbaan kan je het fort bereiken en van binnen- en buiten bezichtigen.

In het fort vind je onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van het land en de omgeving, en natuurlijk ook over het fort zelf. Verder vind je hier een oorlogsmonument en een jongerenhostel. Best een gekke combinatie eigenlijk…

Schängelbrunnen

Dit is een fontein op de Willi-Hörter-Platz die je – misschien wat oneerbiedig – de lokale Manneke Pis kunt noemen. Alleen plast deze jongen niet, maar spuugt hij water.

Rond de fontein staan prachtige, oude gebouwen.

St. Castor Basiliek

Vlakbij de Deutsches Eck en het kabelbaanstration vind je deze Basiliek die al sinds de jaren 800 een belangrijke rol speelt in de geschiedenis. Hier kwamen keizers en koningen samen voor meetings en om tot rust te komen.

Dit is slechts een van de historische kerken in de stad. Anderen zijn de Herz-Jesu kerk en de Florinskerk, waar de kanonskogels aan het plafond hangt.

Winkelen in het oude centrum

Een dagje Koblenz is niet compleet zonder een wandeling door het oude centrum. Het goede nieuws, deze vind je van vlakbij de eerder genoemde bezienswaardigheden (inclusief een parkeergarage).

Het slechte nieuws, ze hebben winkels, veel winkels, dus trek je wandelschoenen maar aan. Je vind er de bekende ketens evenals kleine, lokale winkels. En natuurlijk ook veel restaurants!

Door de centrale ligging van de bezienswaardigheden is dit een stad waar je zo’n halve dag nodig zult hebben. Leuk om te bezoeken als je op doorreis bent en zoals je ziet zeker de moeite waard om een keertje te stoppen!