Home Blog Kinderdijk: wat is er te doen én hoe leuk is het?

Kinderdijk: wat is er te doen én hoe leuk is het?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een tijdje terug waren wij een rondje aan het rijden en kwamen eigenlijk per toeval uit bij Kinderdijk, bekend om: de molens!

Zelfs vanaf een afstandje was het al ontzettend schattig om te zien. Al zagen we er vanuit de auto maar kleine stukjes van terwijl we ons een weg baande langs alle touringcars.

Tijd om de bezienswaardigheden van dichtbij te bekijken!

Waar ligt Kinderdijk?

Kinderdijk is een onderdeel van de gemeente Molenwaard in het zuid-westen van het land. Dichtsbijzijnde plaatsen zijn Alblasserdam en Ridderkerk. Het ligt dus niet zo gek ver van bijvoorbeeld Rotterdam vandaan.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om naar Kinderdijk te komen. Zelf waren wij dus met de auto, maar je kunt er ook met de trein, waterbus of openbaar vervoer naartoe.

Met de auto

Zet in je navigatie het volgende adres: Nederwaard 1B, 2961 AS Kinderdijk.

Hier kom je bij een aantal parkeerplaatsen aan waar je tegen betaling – ten tijde van schrijven €7,50 – kunt parkeren. Vanuit hier loop je naar het gebied waar de molens staan.

Er zijn voor zo’n populaire attractie relatief weinig parkeerplekken beschikbaar. Kom op doordeweekse dagen dus zo vroeg mogelijk. In het weekend kan je ook parkeren op het terrein van de naastgelegen bedrijven.

Met het openbaar vervoer

Vanuit Rotterdam rijden er een aantal bussen naar Kinderdijk. De gemiddelde reistijd is 35 minuten.

Kijk voor de huidige dienstregeling in de 9292ov app of op kinderdijk.nl.

Neem de waterbus

De waterbus is een vorm van openbaar vervoer die vertrekt vanuit Dordrecht of Rotterdam en je binnen een half uurtje naar de molens in Kinderdijk brengt. Deze vorm van transport vaart alleen in de zomer. Maar heel eerlijk, in de winter is het ook niet heel plezierig op zo’n boot.

Voor de actuele vertrektijden en prijzen kijk op waterbus.nl.

De molens van Kinderdijk

Kinderdijk staat dus bekend om de molens, in totaal 19, die allen werken om de polder droog te houden. Daarbij

Drie van deze molens kan je bezichtigen. Waaronder de Museummolen Nederwaard waar vroeger de molenaar, zijn vrouw en 13! kinderen woonden. Alleen als je er binnen staat realiseer je je pas hoe erg afzien dat moet zijn geweest.

De molens bevinden zich in een grote polder waar je gemakkelijk doorheen kunt wandelen of fietsen. Je kunt de molens van vrij dichtbij bekijken en daadwerkelijk aan het werk zien.

Er zijn 4 polders waarin de molens zich bevinden:

  • De Overwaard
  • De Nederwaard
  • Blokweer polder (ook een museummolen)
  • Lekkerland polder

Deze liggen allemaal vlakbij elkaar dus je loopt heel makkelijk van molen naar molen.

Andere bezienswaardigheden

Behalve de molens zijn er ook een aantal gemalen die je kunt bekijken. Ze liggen eigenlijk allemaal op dezelfde route.

Ook kan je een rondvaart maken voor de polder en zo de molens vanuit een andere hoek bekijken.

Wanneer je een ticket boekt voor het bezichtigen van de museummolens dan zit daar automatisch ook de rondvaart bij inbegrepen.

Vooraf reserveren is wel verplicht helaas in deze tijd.

Coronamaatregelen Kinderdijk

Net als veel andere bezienswaardigheden zijn ook de molens van Kinderdijk een tijd gesloten geweest. Om open te kunnen moesten zij op zoek naar een manier om het aantal bezoekers te regulieren.

Dat betekent dat je – voorlopig – niet meer gratis en op de bonne fois naar Kinderdijk kunt. Je leest het goed, je zult moeten betalen om toegang te krijgen tot de polder.

Vroeger was de polder voor iedereen open en toegankelijk en was het er soms knetterdruk. Dat kan natuurlijk niet meer in deze tijd.

Daarom moet je vooraf online een kaartje – tussen de €15,50 en €17,50 – kopen. Hiermee krijg je toegang tot het gebied, de museummolens, de film en de rondvaartboot. Je krijgt voor dat bedrag de volledige belevenis. Zorg dat je je kaartjes ook altijd bij de hand hebt, deze worden regelmatig gecontroleerd.

Al blijft het wel wat wrang natuurlijk aangezien het voorheen gewoon gratis was.

Verder staan er bij de molens bordjes met hoeveel mensen er maximaal op het erg mogen. Wanneer dit aantal bereikt is zul je even moeten wachten op je beurt.

Verder gelden hier dezelfde regels als op straat: afstand houden en thuisblijven als je je niet lekker voelt.

Schaatsen in de winter

Als ik dit schrijf is het buiten 30 graden en wil ik eigenlijk nog niet denken aan de winter.

Maar je kunt – als het ijs dik genoeg is – ook schaatsen over de waters in de polder. De Schaatmolentochten stichting organiseerd diverse toertochten waarbij de korste 25km is en de langste 75km. Mits het ijs het toelaat natuurlijk.

In 2017 kostte het €10 voor volwassenen om mee te doen, je moest hiervoor een startbewijs reserveren bij de vereniging.

Of het er deze winter van gaat komen – even afgezien van de corona – is natuurlijk maar de vraag. Het staat wel vast dat het een prachtige gebied is om doorheen te schaatsen en je hebt zo een uniek uitzicht over de molens.

Voor wie en wat neem je mee?

Kinderdijk is echt zo’n bestemming voor iedereen die eens lekker toerist in eigen land wil zijn. We vergeten soms hoe mooi Nederland eigenlijk is.

Het gebied is op de meeste plekken rolstoeltoegankelijk en je kunt er ook perfect fietsen als wandelen niet je voorkeur heeft. Doordat de rondvaart inbegrepen zit in de ticket kan je je zelfs laten varen langs de molens en hoef je je nauwelijks in te spannen.

Hierdoor is het echt een bestemming voor vrijwel iedereen.

Als ik je één tip mag geven, het is nergens echt overdekt. Dus probeer een droge dag uit te kiezen – voor zover dat kan natuurlijk. En neem anders voldoende paraplu’s en regenkleding mee.

In de zomer is het verstandig je goed in te smeren en iets van een petje of hoed mee te nemen in de zon. Het is in de polder eigenlijk net als op het strand: je verbrandt zonder dat je het weet.

Verder zou ik persoonlijk goede schoenen aantrekken als je veel wilt gaan wandelen of als je de molens wilt bezichtigen. En neem zeker ook een goede camera mee, dan kan je de mooiste plaatjes schieten.