Deze 6 kerstmarkten in Duitsland zijn zeker de moeite waard!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Duitsland weet pas echt hoe je kerst viert! In de winter staan onze oosterburen namelijk bekend om zijn gezellige en mooie kerstmarkten. Glühwein drinken en lachen met je vrienden, omringd zijn door prachtige versieringen en sneeuw, wat is er niet leuk aan?

Ik bezocht de mooiste kerstmarkten van het land en koos de zes beste uit voor deze blog. Lees gauw verder en ontdek welke plekken je dit jaar niet mag missen!

1. De kerstmarkt in Trier

Deze romantische kerstmarkt speelt zich af midden op het mooiste stadsplein van de Eifel. Op de achtergrond zie je de Dom. Alleen al de middeleeuwse architectuur van de gebouwen geven de kerstmarkt een warm gevoel.

De markt is niet al te groot, want het telt ongeveer 100 kraampjes. Het is voldoende voor een gezellige sfeer op het plein. Er zijn bovendien voldoende mogelijkheden om cadeaus te kopen. Denk aan mooie kaarsen of houten speelgoed.

Ook aan eet- en drinkkraampjes is geen gebrek. Je komt bijvoorbeeld witte glühwein tegen, heb je dat al eens geprobeerd? Er is zelfs een wordt zelfs een glühwein koningin uitgeroepen. De kerstmarkt in Trier biedt alles wat nodig is voor een goede tijd!

Waar?

De Hauptmarkt in Trier.

Wanneer?

Deze kerstmarkt vindt plaats vanaf 18 november 2022 tot en met 22 december 2022. Van maandag tot zaterdag kun je terecht tussen 10.00 en 20.00 uur. Op zondag is de markt open tussen 11.00 en 20.00 uur.

Bereikbaarheid?

Trier is makkelijk te bereiken met de auto. Denk eraan dat je in alle grote Duitse steden een milieu-sticker nodig hebt. Parkeren kan in diverse parkeergarages in de stad. Die aan de Viehmarkt ligt het dichtste bij de kerstmarkt.

Ga je liever met het openbaar vervoer? NS International biedt goedkope treinreizen aan. Vanaf het centraal station pak je de buslijn 84.

2. De kerstmarkt in Frankfurt am Main

Deze gezellige kerstmarkt bestaat al sinds 1393, dus ze hebben in Frankfurt meer dan genoeg ervaring met het opzetten van een goede kerstmarkt.

Bovendien is het een van de grootste markten in Duitsland, want er zijn ongeveer 250 kraampjes!

Zodra je aankomt, valt al direct de gezellige kerstverlichting op. Je krijgt al snel het gevoel alsof op je op een magische plek bent aangekomen. De kraampjes hebben genoeg te bieden. Van plaatselijke lekkernijen (zoals de Frankfurter worst!) tot unieke cadeaus voor vrienden en familie thuis. Op het midden van het plein zit zelfs een kerstman. De kleintjes vinden dit geweldig!

Waar?

De Romerberg in Frankfurt am Main.

Wanneer?

De officiële data en tijden zijn nog niet bekend, maar dit zal rond november en december zijn.

Bereikbaarheid?

Frankfurt is makkelijk te bereiken met de auto via alle richtingen. Vanaf het midden van Nederland is het ongeveer 4 uur rijden. Parkeren kan in een van de 19 parkeergarages of je zet de auto bij de K+R aan de rand van de stad.

Ga je met het openbaar vervoer, dan kun je via NS International een ticket boeken. Stap in vanaf Amsterdam, Brussel of Keulen. De kerstmarkt is makkelijk bereikbaar via de S- en U-bahn.

3. De kerstmarkt in Keulen

De kerstmarkten van Keulen zijn legendarisch. Er zijn er zes verspreid over verschillende pleinen in het centrum. Ze hebben allemaal hun eigen unieke karakter. Het is dus niet vreemd dat het één van de populairste markten is. Bereid je voor op honderden kramen met leuke geschenken en lekker eten!

Er is zoveel te doen en zien, dat je misschien beter een hotel boekt. De kerstmarkt op het plein voor de Dom van Keulen is één van mijn favorieten. Hier vind je ongeveer 160 kraampjes met lokale producten en de sfeer is naar mijn mening magisch. Bovendien is er elke avond livemuziek!

Waar?

Verspreid over de stad.

Wanneer?

De kerstmarkt gaat van start op 17 november 2022 en sluit op 23 december 2022. De openingstijden zijn dagelijks tussen 11.00 en 21.00 uur.

Bereikbaarheid?

Ook Keulen is makkelijk bereikbaar met de auto. Parkeren kan bij diverse parkeergarages, zoals bij de Kathedraal Philharmonic of de grote St.-Martin. Parkeren in de buurt van de Dom (waar de kerstmarkt is) is prijzig en druk.

Voor Keulen biedt NS International speciale kerstmarkt tickets aan. Vanaf Amsterdam ben je voor € 19 al in Keulen! Dit duurt slechts 2,5 uur, en instappen vanaf Utrecht of Arnhem kan ook. Eenmaal in Keulen is de markt makkelijk te bereiken met de metro of bus.

4. De kerstmarkt in Hamburg

Tijdens de wintermaanden zijn de Hamburgse kerstmarkten een prachtig schouwspel. Meerdere pleinen in de stad staan vol met kraampjes. Het reuzenrad is gigantisch, en er is een optocht die door de stad slingert. De stad is bovendien verlicht met duizenden lampjes. Het is zeker een magische en onvergetelijke plek om je kerstvakantie door te brengen!

Ik denk dat een dag niet voldoende is. Wil je alles zien en ervaren, dan boek je beter een hotelovernachting. Dan heb je genoeg tijd om de amandelen, glühwein en appelschijfjes te proeven.

Waar?

Verspreid over de stad.

Wanneer?

De kerstmarkt gaat op 25 november 2022 en sluit op 23 december 2022. Omdat er meerdere markten zijn, verschillen de openingstijden.

Bereikbaarheid?

Hamburg ligt in het noorden van Duitsland en het is ongeveer 4,5 uur rijden met de auto vanaf Utrecht.

Ook voor Hamburg biedt NS International treintickets aan. Deze koop je al vanaf € 38. Instappen kan in Amsterdam! De kerstmarkten liggen verspreid, daarom raad ik in de stad het openbaar vervoer aan.

5. De kerstmarkt in Düsseldorf

Wil je graag een dagje erop uit? Ga dan naar de kerstmarkt in Düsseldorf. De stad ligt vlak over de grens, dus je bent er binnen een mum van tijd! Ideaal om even aan het dagelijks leven te ontsnappen, zo vlak voor de kerstdagen.

De sfeer van deze kerstmarkt is betoverend. Er zijn kraampjes met heerlijk eten. De geuren kwamen me tegemoet terwijl ik langsliep. Ook zijn er meerdere attracties, waaronder een reuzenrad en een schaatsbaan. Ideaal voor een romantische dag als je het mij vraagt.

Waar?

Verspreid over de stad.

Wanneer?

De stad opent de kerstmarkt op 17 november 2022 en sluit op 30 december 2022. De ijsbaan is dagelijks geopend tussen 11.00 en 22.00 uur. Het reuzenrad sluit een uurtje eerder. De kerstmarkt is open tussen 11.00 en 20.00 uur.

Bereikbaarheid?

Je bent al gauw met de auto in Düsseldorf. Ook het centrum is makkelijk te bereiken. De parkeergarages in het centrum zijn al snel vol, daarom is het makkelijker om te parkeren langs de rijn. Dit kost slechts een tientje per dag!

Ook voor Hamburg biedt NS International treintickets aan. Deze koop je al vanaf € 38. Instappen kan in Amsterdam! De kerstmarkten liggen verspreid, daarom raad ik in de stad het openbaar vervoer aan.

Reizen kan ook met de trein via NS. Dit kost ongeveer 19 euro. In de stad aangekomen? Pak dan het openbaar vervoer richting de kerstmarkt, en stap uit bij de halte “Heinrich-Heine-Allee”.

6. De kerstmarkt in Berlijn

Berlijn is een stad die echt weet hoe je de feestdagen moet vieren. Als je helemaal in de kerstsfeer wilt komen, zijn er in Berlijn genoeg mogelijkheden om dat te doen. Er zijn meerdere kerstmarkten in Berlijn, en elke markt is uniek!

Ik vond de Gendarmenmarkt bijzonder mooi, omdat deze zich tussen de Dom en het concertgebouw bevindt. Een grote kerstboom staat midden op het plein, omringd door heerlijk eten en goede livemuziek.

Als je zin hebt in iets anders dan winkelen, ga dan naar Alexanderplatz en ontdek een mix van een kerstmarkt en een kermis.

Wil je alle kerstmarkten bezoeken? Dan moet je een minimaal een paar nachten in Berlijn blijven.

Waar?

Verspreid over de stad.

Wanneer?

De stad telt meerdere kerstmarkten met verschillende openingstijden. De meeste zijn open van eind november tot en met eind december. De openingstijden liggen meestal tussen 10.00 en 20.00 uur.

Bereikbaarheid?

Vanaf het midden van Nederland ben je ongeveer 6 uur onderweg met de auto naar Berlijn. Aangekomen op de ringweg van Berlijn zijn er verschillende afritten richting het centrum. Parkeren kan het gemakkelijkste bij je verblijfplaats.

Ook voor Berlijn biedt NS International treintickets aan. Deze zijn verkrijgbaar vanaf € 38. Instappen kan in Amsterdam! De reis duurt vanaf daar ongeveer 6 uur en 20 minuten. Ook vanaf Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo kan ingestapt worden.

De kerstmarkten liggen verspreid door de stad, daarom raad ik in de stad het openbaar vervoer aan.

Conclusie

Het is weer bijna winter, en een Duitse kerstmarkt biedt een perfect dagje uit voor het hele gezin. Ik kan niet wachten om binnenkort te genieten van een kopje warme chocomelk. Welke kerstmarkten staat dit jaar op je lijstje? Ik ben benieuwd!