Zien en doen in Kaapstad

Ondanks dat Kaapstad niet de hoofdstad is van Zuid-Afrika, is het wel de bestemming die in dit land het meest in trek is en waar ook de regering van het land gevestigd is. Het is de stad met de rijkste nationale geschiedenis en wordt daarom ook wel ‘de moederstad’ van Zuid-Afrika genoemd.

Kaapstad staat bekend als de stad die door de VOC in Nederland werd gesticht en later door de Engelsen werd overgenomen. Ook vormt deze stad het belangrijke toneel van de ‘apartheid’ in de twintigste eeuw. Waar je in Europa dagenlang moet reizen om zowel het strand, als een gebergte als een metropool te bezoeken, is dit in Kaapstad in een dag te doen!

Waar ligt Kaapstad en hoe kom je er?

Als je naar Kaapstad wilt, heb je geen andere keuze dan het vliegtuig te pakken, ook als het om een last minute vakantie gaat. Bereid je voor een reis van ongeveer 12 uur. Reis je overdag, dan kan het lonen om een plaats aan het raam te bemachtigen. Vaak is het onbewolkt en kun je het gehele continent van noord naar zuid bewonderen. Een buitenkans!

Het weer op de bestemming?

Kaapstad heeft een klimaat dat met Nederland vergelijkbaar is, maar de seizoenen zijn wel omgekeerd. In de zomermaanden is het winter in Zuid-Afrika en andersom. Dus ben je een koukleum, dan is de winter (vooral december en januari) een uitstekend moment om naar Zuid-Afrika te reizen. De regen is ongeveer vergelijkbaar met wat er in Nederland valt. In het voor- of najaar kunnen er stevige buien zijn, maar van tropische regenbuien is geen sprake.

Wat is er te doen?

Kaapstad en omgeving is een zeer veelzijdig gebied, met talrijke excursiemogelijkheden. Maar ook voor recreatie is er voldoende plek.

Het centrum van Kaapstad

Het centrum van Kaapstad is compact en daarom goed te voet af te leggen. Behalve de rode tourbussen die je een rondleiding door de stad bieden, zijn er ook tourbussen die je verder meenemen in de omgeving en ook naar de locaties die hieronder omschreven staan.

Veruit het opvallendste gebouw in het centrum is ‘Kasteel de Goede Hoop’: het Nederlandse VOC-fort dat aan de toenmalige kust van Kaapstad werd gebouwd. Het fort is ook van binnen te bezichtigen. Vele vertrekken zijn ingericht op de wijze waarop men daar in de 17e eeuw leefde. Niet verwonderlijk, doet het behoorlijk Nederlands aan.

Verder is Kaapstad doordrenkt van herinneringen aan de ‘apartheid’ dat nog vers in het collectieve geheugen van het land ligt. Het ‘District Six’-museum wijdt zich aan de gedwongen verhuizingen van mensen van verschillende rassen in Kaapstad toen de apartheid werd ingevoerd.

Ook op straat kom je veel herinneringen tegen uit die tijd, zoals bijvoorbeeld de aparte buitenbankjes die er stonden voor verschillende ‘rassen’. In Company’s Garden, midden in het centrum, vind je een indrukwekkende tentoonstelling van verschillende mensen die hun verhaal doen over de tijd van de apartheid. Direct om dit stadspark heen, vind je de belangrijkste musea van Kaapstad, waaronder het slavernijmuseum.

Dit gebouw deed ooit dienst als verzamelplaats van slaven die in gevangenschap werden gehouden. Een interessante, maar ook donkere herinnering aan dit prachtige land. Fascinerend voor diegenen die erin geïnteresseerd zijn; interessant en leerzaam voor kinderen.

Tafelberg

Deze berg dankt haar naam aan haar platte oppervlakte. Als er bewolking boven de berg hangt, wordt dit ook wel ‘het tafelkleed’ genoemd. Slechts enkele kilometers van het centrum rijst deze berg op, waarmee je met een lift naar boven kan. Het uitzicht over Kaapstad, de zee en het binnenland is fenomenaal en een absolute ‘must-go’ voor iedereen; met of zonder kinderen.

VA Waterfront

Het VA Waterfront ligt aan de kust van Kaapstad, met een overvloed aan winkels aan de boulevard. Zowel lokale producten en authentieke souvenirs zijn hier te koop, maar ook winkels van de bekende modeketens. Tegen aantrekkelijke prijzen kun je kleding kopen die in Europa fors duurder is. Ook staan er verschillende attracties voor kinderen en is er een (zeer) ruime keuze aan restaurants.

Robbeneiland

Vanaf het VA Waterfront gaat enkele keren per dag een boot naar het Robbeneiland, aan de kust van Kaapstad. Dit is het eiland waar politieke tegenstanders van het apartheidsregime gevangen werden gehouden, waarvan Nelson Mandela en Robert Sobukwe de bekendsten waren.

In het gevangeniscomplex waar Mandela gezeten heeft, wordt vaak een rondleiding gegeven door ex-gevangenen die het museum runnen. Zeker voor wie de autobiografie van Mandela gelezen heeft (‘The Long Road To Freedom’), is dit een interessante excursie. Wellicht wel wat minder geschikt voor heel jonge kinderen, maar voor wat oudere kinderen biedt het een unieke mogelijkheid tot een leerzame ervaring.

Township ‘Langa’

Wanneer je vanuit de luchthaven met de taxi naar het centrum van Kaapstad rijdt, word je direct geconfronteerd met de grote verschillen die er bestaan tussen ‘arm en rijk’. Vind je in de ene wijk villa’s, die met camera’s en schrikdraad zijn omheind, in andere delen vind je grote gebieden waar mensen wonen in zelfgeïmproviseerde huizen met golfplaten daken.

Zeer opbeurend is het niet, maar als je je een indruk van deze kant van het land wilt krijgen, bestaat er een mogelijkheid om het bekendste Township ‘Langa’ in Kaapstad te bezoeken. Ondanks dat het sterk af te raden is om daar als toerist zonder begeleiding naartoe te gaan, worden de mensen die in groepen het township bezoeken, verwelkomd door de bewoners. Het wordt zeker niet geïnterpreteerd als ‘ramptoerisme’, maar het wordt juist gewaardeerd dat bezoekers van Kaapstad interesse tonen in de ‘minder fraaie’ kant van dit prachtige land.

Kaap de Goede Hoop

De schoonheid van het omringende land van Kaapstad mag zeker niet aan je voorbij gaan. Tegen een betaalbare prijs kun je met een bus op excursie naar het ‘bijna’ zuidelijkste punt van Afrika: Kaap de Goede Hoop. Deze excursie kun je ook last minute boeken op locatie. Dit ligt in een beschermd nationaal park, waar onder meer struisvogels van dichtbij te spotten zijn. De bus stopt bij een restaurant waar je kunt lunchen.

Van daar kun je te voet het laatste stuk naar boven lopen naar ‘Kaap de Goede Hoop’. Je kijkt uit over de zee, die pas ergens ophoudt aan de kust van Antarctica. Op de terugweg bestaat de mogelijkheid ook Boulders Beach te bezoeken. Over dit strand, waar een kolonie pinguïns woont, is een brug gebouwd waardoor je deze excentrieke beesten in hun natuurlijke habitat van zeer dichtbij kunt bekijken, zonder ze te storen. Kinderen kunnen hier hun hart ophalen.

Kirstenbosch en de wijngaarden

Vanuit het centrum van Kaapstad kun je je laten vervoeren door de directe omgeving. Kirstenbosch, de grote botanische tuin tegen de Tafelberg aan, is absoluut een bezoek waard. Laat je je verder meevoeren op deze route, kun je een bezoek brengen aan de bekendste -van origine Nederlandse- wijngaard van Zuid-Afrika: Groot Constantia.

Een prachtig uitzicht vanuit een 17e eeuwse vestiging over een uitgestrekt wijngaardgebied, waar je uiteraard heerlijk wijn kunt drinken en kunt dineren. Wil je meer zien van de wijngebieden in omtrek, dan is en bezoek aan Stellenbosch zeker het overwegen waard. Er bestaat een mogelijkheid om met een gids verschillende wijngaarden te bezoeken in de vorm van een georganiseerde ‘wijnproeverij’.

Wordt Kaapstad jouw volgende vakantiebestemming?

Laat een reactie achter

Scroll naar boven