Home Blog Infraroodpanelen, ik word er niet warm van…

Infraroodpanelen, ik word er niet warm van…

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Dit titel is natuurlijk een woordgrapje, maar geeft eigenlijk wel weer hoe ik denk over mijn infraroodpaneel. Net als velen probeer ik duurzamer te leven. Elektrisch verwarmen hoort daarbij, al is het alleen maar vanwege de hoge gasprijzen.

Als alternatief voor de hoge stookkosten kocht ik een infraroodpaneel. In eerste instantie alleen om mijn werkplek te verwarmen, zodat ik de cv zoveel mogelijk uit kon laten.

Dat heb ik, denk ik, 2 weken volgehouden totdat ik weer terug ging op ouderwets stoken.

Wat beviel mij niet aan het infraroodpaneel?

Het eerste wat ik vervelend vond was dat de warmte slechts een aantal cm ver straalde. Nou had ik een wat goedkoper paneel (€125), maar je zou verwachten dat die tenminste een paar cm ver kon stralen. Bij het infraroodpaneel dat ik heb gekocht moet ik er met mijn benen bijna tegenaan zitten om warmte te kunnen voelen.

Nou ga ik er vanuit dat dit bij grotere panelen iets beter werkt, maar dan is de investering ook een stuk hoger. Dit paneel had ik gekocht bij wijze van test en deze staat inmiddels onder een laag stof op zolder.

Iets anders dat ik vervelend vond is dat het paneel niet de ruimte verwarmt maar alleen de items in de ruimte verwarmt. Dit staat in de beschrijving, dus dat wist ik van tevoren. Alleen ik wist niet wat ik mij daarbij kon voorstellen. Het houdt in dat als je opstaat van je werkplek – of waar je het paneel hebt staan – de ruimte gewoon ijskoud is.. Plus, eigenlijk alleen de delen van je lichaam warm worden waar de straling terecht komt. Met het paneel aan het plafond had ik koude voeten onder mijn bureau/

Nogmaals, je zult daar (denk ik) met een groter paneel minder last van hebben, maar het instapmodel wat ik had voldeed dus niet.

Wat ik wel goed vond

In de dagen dat ik het paneel gebruikte stond de verwarming in huis uit, omdat ik mij alleen in mijn werkkamer bevond, dus daar heb ik aanzienlijk geld mee bespaard.

Plus, wanneer je eindelijk de warmte voelt dan is het ook wel erg lekker. De warmte is heel fijn, maar je zult echt een hele hoop panelen moeten hebben om je huis behaaglijk te krijgen.

Heb je zonnepanelen en een huis vol infraroodpanelen, dan zul je aanzienlijk minder stookkosten hebben. Maar dat vergt wel eerst een pittige investering die ik het op dit moment niet waard vind. Het duurt dan best een tijd voordat je de investering hebt terugverdiend.

Nou snap ik wel dat duurzaam niet altijd betekent dat het geld oplevert of bespaard. Infraroodpanelen waren voor mij een serieuze optie geweest voor het verduurzamen van mijn huis en het verminderen van het gasverbruik. Wie weet lukt het wel met een groter paneel. En anders zoek ik nog even verder naar een andere, duurzame oplossing.