Home Blog Hoofdpijn door tandenknarsen (bruxisme) en hoe ik er vanaf kwam!

Hoofdpijn door tandenknarsen (bruxisme) en hoe ik er vanaf kwam!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Maandenlang had ik hoofdpijn. Om gek van te worden. Zodra ik ’s ochtends wakker werd begon het al en in de middag functioneerde ik bijna niet meer door dat bonken in mijn hoofd.

De huisarts schreef van alles voor, maar die hoofdpijn ging maar niet weg. Dan maar naar de fysio die na veel kneden en onder stroom zetten er ook maar niks van leek te snappen. Hoezo heb je nog steeds hoofdpijn?

Werkhouding aangepast, andere stoel gekocht, nieuwe bureaustoel, de hoofdpijn bleef. Totdat ik online iets las over tandenknarsen (bruxisme).

Hoe weet je of je tandenknarst/bruxisme hebt?

Nou ben ik geen arts natuurlijk en heb ik mijn onderzoek online gedaan. Maar toen ik oorzaken intypte kwam ik uit op tandenknarsen.

Dat deed ik, want mijn tanden zijn op sommige punten afgesleten. Zelfs overdag knarste ik soms. Een heel naar gevoel, brrr.

Een ander teken dat je in je slaap tandenknarst is dat je kaak vast zit als je wakker wordt. Als je dan je mond open doet hoor je van alles poppen en kraken. Dat klopte ook.

Als dat zo is dan heb je naast tandenknarsen ook een soort kaakklem. Die – daar hebben we hem weer – hoofdpijn kan veroorzaken.

Oplossing als dit je hoofdpijn veroorzaakt

Als je in je slaapt last hebt van kaakklemmen of tandenknarsen dan adviseren ze je om ’s nachts met een bitje te gaan slapen. Dit verlaagt niet alleen de stress op je kakken, het zorgt ook dat je tanden heel blijven.

Via Bol.com kocht ik een zacht bitje die je zelf op maat moest maken.

Dat op maat maken ging trouwens heel makkelijk. Je legt het bitje in warm water, deze wordt dan zacht. Vervolgens haal je het bitje er met een vork of lepel uit en laat je deze heel kort uitlekken. Daarna doe je het bitje over je bovengebit en bijt je zachtjes. Ondertussen duw je met je tong en je vingers het materiaal tegen je tanden aan.

Even laten zitten en je bitje is klaar.

Je kunt ook bij de tandarts een bitje laten maken. Dit is wat duurder maar dan gaat het bitje – verwacht ik – ook wat langer mee.

Wat zijn mijn resultaten? Is mijn hoofdpijn weg?

De eerste nacht slapen met het bitje was een beetje gek. Maar nu een maand later ben ik er helemaal aan gewend. Het bitje is lekker zacht dus schuurt niet. Plus deze zit de hele nacht stevig op z’n plek.

Vrij snel nadat ik begon met het bitje trok mijn hoofdpijn weg. Ook het ploppen en kraken van mijn kaak verdween.

Nu na een maand heb ik nauwelijks hoofdpijn – behalve rond die tijd van de maand, je kent het wel. Echt heel vreemd als je eerst elke dag hoofdpijn had en dat maanden lang.

Mijn tanden zijn nu ook minder gevoelig, wat ook veroorzaakt werd door het knarsen. Het lijkt dus voor mij zeker effect te hebben gehad. Beter dan al die pilletjes die de dokter voorschreef en de behandeling van de fysio.

Wat ik vind van deze oplossing is dat het goedkoop genoeg is om te proberen. Als je net als ik zo ontzettend vaak hoofdpijn hebt (of had) dan wil je daar vanaf. Dit kost je 20 euro en je probeert een maandje te slapen met het bitje. Werkt het niet dan moet je nog even verder zoeken naar een andere oplossing.

Zelf ben ik heel blij met deze oplossing. Het is een verademing om geen hoofdpijn te hebben. En zodra ik mijn bitje een keer vergeet dan weet ik dat meteen. Niet alleen, omdat er ’s ochtends niks in mijn mond zit. Maar ik merk het ook aan mijn kaak die ineens weer vastzit en herrie maakt. En aan de hoofdpijn.

Kortom, ik hoop dat het ook voor jou het beoogde resultaat heeft! Laat je weten of het heeft geholpen?