Home Blog Hoe zinvol is een Slimme Thermostaat?

Hoe zinvol is een Slimme Thermostaat?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Gadgets en slimme producten, ik hou er van. Zet ergens slim op en ik koop het. Zo was ik ook op zoek naar een slimme thermostaat. Want daarmee schijn je een hoop te kunnen besparen op je energierekening.

Nou, wie wil dat nou niet, toch?

Alleen hoe meer ik mij erin verdiepte, hoe minder enthousiast ik werd. Laat me je vertellen waarom.

De Slimme Thermostaat die ik wilde kopen

Op dit moment heb ik een digitale thermostaat. Zo eentje waar je tijdschema’s kunt in programmeren en waarbij je een vakantie in kunt stellen.

Best slim al eigenlijk.

Toch wilde ik een nog slimmere thermostaat. Mijn oog viel op die van Tado, omdat deze toch wel het meest gehyped wordt.

Het design van deze thermostaat is prachtig en ook de installatie schijnt razendsnel te zijn. Maar ik las toch ook een hoop negatieve reviews.

Zo leidt de thermostaat regelmatig een eigen leven. Dan is het ’s nachts ineens bloedheet in huis. Mijn ouders hebben een Tado thermostaat en klagen hier ook regelmatig over.

Een andere issue met deze thermostaat is de app. De meeste slimme opties zijn alleen te gebruiken als je ervoor betaald. Dat is een extra €25 per jaar om energie te besparen. Uhm ja, dan ben ik niet veel goedkoper uit ben ik bang.

Tenslotte zou je voor het beste resultaat ook de thermostaatknoppen op je verwarming moeten monteren. Hiervoor zijn mijn radiatoren weer te oud, dus die moet je laten ombouwen. Al met al een grote investering om kosten te besparen…

Dus de Tado werd het niet.

De volgende optie

Mijn volgende keus was de slimme thermostaat van Netatmo. Een mooi design en dezelfde app-functionaliteiten als de Tado, alleen dan gratis.

Sinds kort is deze ook leverbaar met open therm, wat inhoudt dat bij het verwarmen je ketel niet meer vol aan gezet wordt maar slechts deels. Alleen wat er nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Alleen daarmee bespaar je al een hoop.

Bijna stond ik op het punt om de thermostaat te bestellen…maar dan ga je toch weer reviews lezen. Blijkt dat de klantenservice van Netatmo dramatisch slecht is. Dat vind ik dan ook weer een dingetje.

Er kan niet veel stuk aan een thermostaat, maar als het stuk is, dan wil ik wel iemand kunnen bereiken.

Nou dan blijft er nog de Nest over. Een prachtig apparaatje wat helaas niet de slimme mogelijkheden biedt van de twee andere merken.

Kortom, ik heb dus nog steeds geen slimme thermostaat, omdat ik mij oprecht afvraag of het nou zoveel zou besparen. Zeker t.o.v. een andere open therm thermostaat. Je zit natuurlijk al met de aanschafkosten en bij de Tado dus ook nog met de kosten voor de slimme opties in de app.

Mijn huidige thermostaat heeft een tijdschema en staat ingesteld om overdag uit te gaan. Ook als wij van huis zijn draaien we de thermostaat altijd even terug. Eigenlijk alle slimme opties die de app ook doet. Misschien koop ik in de toekomst nog een slimme thermostaat maar voor nu vind ik het de investering nog niet waard.