Hoe werkt Airbnb? En hoe betrouwbaar is het eigenlijk?

Home Bestemmingen Hoe werkt Airbnb? En hoe betrouwbaar is het eigenlijk?

De kans is groot dat wanneer je dit leest je Airbnb aan het overwegen bent. Het klinkt natuurlijk ook heel aanlokkelijk. Een vakantiewoning of – appartement huren van een particulier. Je bent minder kwijt voor soms echt toplocaties.

Aan de andere kant hoor je ook soms horrorverhalen. Van huizen die niet helemaal zo waren in de folder of gekke huiseigenaren die met allerlei claims komen die ongegrond zijn. 

Kortom, precies om die reden heb ik er heel lang over gedaan om te proberen. 

Voor wie niet weet hoe Airbnb precies werkt hieronder een korte uitleg!

Wat is Airbnb en hoe werkt het? 

Airbnb is een online platform waar mensen een vakantiehuis of eigen woning kunnen verhuren. Soms gaat het om een kamer, soms om een compleet huis. Je zit dan letterlijk in het huis van iemand anders tijdens jouw vakantie. 

Dan krijg je echt de ervaring van een local en beleef je de vakantie op een andere manier. 

Een verblijf via Airbnb boeken is vergelijkbaar met andere boekingswebsites. Je kiest de locatie, data en het aantal reizigers. Vervolgens krijg je het aanbod te zien.

Hier wordt het anders dan je gewend bent. 

Hoe is het een om een huis een vreemde te huren?

Nu ga je namelijk echt het huis van een vreemde huren. Iemands eigen huis of appartement. En elke eigenaar gaat daar anders mee om. 

De één vindt het prima en ziet de boeking wel verschijnen. Deze vertelt je waar je de sleutel kunt ophalen en weer inleveren. Alle voorwaarden en wat je kunt verwachten staan bij de boeking zodat je – hopelijk – geen verrassingen hebt. 

Het kan ook zomaar zo zijn dat je eerst door de ballotage moet. Dan neem de huiseigenaar contact met je op om kennis te maken met degene die in zijn of haar huis komt logeren. 

Dit is meestal het geval wanneer je een losse kamer huurt en dus iemands huisgenoot wordt. 

Beide partijen kunnen elkaar na afloop feedback geven. En dat is hartstikke belangrijk!

Laat je leiden door feedback, niet door prijs!

Kijk voordat je iets boekt via Airbnb altijd naar de feedback. Deze staat onder elke accommodatie en wordt gegeven door mensen die er echt hebben gelogeerd. 

Soms kan een kamer hartstikke goedkoop zijn. Dan denk je dat is mooi meegenomen. En dan is de feedback dat de eigenaar ‘s ochtends in een open badjas je ontbijt op bed komt serveren. Ja dan had je toch liever wat meer betaald…

Vaak is de getoonde prijs ook niet de uiteindelijke prijs die je betaalt. Vaak komen er nog allerlei schoonmaak- en servicekosten bij. Dan loont het soms wel om te vergelijken met boekingssites. Je bent niet vaak goedkoper uit, maar slaapt dan misschien wel op een plek die beter staan aangeschreven. 

Voor wie is Airbnb niet?

De meeste lezers op mijn site zijn niet zo avontuurlijk. Die regelen het liefst vooraf het hotel en de vakantie. Die willen zich niet op reis laten verrassen. In positieve of negatieve zin. 

Ben jij dat ten voeten uit? Dan zou ik heel goed nadenken over Airbnb. Er staan zeker pareltjes tussen waar je voor weinig op een prachtige plek zit. Maar het kan ook compleet verkeerd uitpakken. Dat is het risico wat je neemt. 

Vind je dat geen probleem dan is Airbnb zeker het proberen waard. Wil je liever iets meer zekerheid dan zou ik boeken via de bekende reisorganisaties. Die zijn ook aangesloten bij de organisaties en fondsen die je kunnen helpen mocht er iets misgaan met je vakantie. 

En bekijk in deze tijd vooraf ook of je de accommodatie kunt annuleren zonder bijkomende kosten. Je weet maar nooit!

Na het lezen van dit artikel, heb je gekozen voor Airbnb of heb je toch ergens anders geboekt?

Tip! Heb je het ook zo koud, maar zet je liever de verwarming niet zo hoog? Kruip dan lekker knus onder deze warmtedeken! Bekijken

Tip! Ook in deze koude maanden krijg je tot wel 70% korting op de leukste (indoor) activiteiten en uitjes! Bekijken

Tip! Zin om er op uit te trekken met dit koude weer? Bezoek een kerstmarkt! Ontdek de leukste kerstreizen

Onderwerp Bestemmingen