Hoe leuk is de Winter Efteling?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eigenlijk schrijf ik te weinig over de Efteling. In Nederland toch wel het mooiste pretpark, alleen al vanwege de thematisering en de nostalgie. Het is ook één van de weinig pretparken die in de winter open is. Voor als je het niet erg vindt om in de vrieskou buiten in een attractie te zitten. In de winter gaan heeft ook zo z’n voordelen, het zal er waarschijnlijk een stuk minder druk zijn en de prijzen liggen vaak wat lager. Is het dan verstandiger om tijdens de winteropening te gaan en wat is nou eigenlijk het verschil tussen de Zomer- en Winter Efteling?

Eerst wat praktische informatie over de Winter Efteling

De Zomer Efteling kennen jullie allemaal wel toch? Hoge entreeprijzen, grote drukte….Nee natuurlijk lekker weer, langere openingstijden en ’s avonds zelfs nog feesten tijdens het Negen Pleinen Festival. Dan staan er kraampjes met lekker eten en er is entertainment. Hoe gek ook, maar toen wij er waren hebben we dit eigenlijk overgeslagen. Als ik kan kiezen tussen eten of kortere wachttijden bij een attractie, dan ga ik voor dat laatste.

Het eerste wat ik dacht was, zijn er tussen de zomer- en wintervariant dagen waarop het Park dicht is? Dit blijkt dus niet zo te zijn. Eigenlijk net zoals het kerstseizoen in Disneyland Paris. Er is een begin- en einddatum en kom je ervoor of erna dan zal je waarschijnlijk nog wat attributen zien staan maar er is dan geen speciaal entertainment.

Een ander ding wat ik dus compleet verkeerd dacht gaat over de entreeprijs. Je zou denken wintermaanden, minder mensen die gaan, hop die prijs omlaag….je krijgt €2 korting als je in het laagseizoen komt. Laagseizoen zijn alle dagen buiten de schoolvakanties. Een bezoek aan de Winter Efteling is dus slechts €2 goedkoper, behalve als je tijdens de kerstvakantie gaat, dan betaal je het volledige bedrag.

Dus de Winter Efteling is niet echt goedkoper, wat zijn dan wel de voordelen t.o.v. de Zomer Efteling?

Verschil tussen de Zomer- en Winter Efteling

Het grootste verschil is denk ik toch wel de drukte, want in de wintermaanden willen er nou eenmaal minder mensen naar een pretpark. Zeker op gewone werkdagen is het vrijwel uitgestorven. Wij zijn recent geweest op zo’n rustige dag en je kunt bij bijna elke attractie zo doorlopen. Het is zelfs zo rustig dat je zonder probleem beiden in een ander wagentje van Joris en de Draak kan gaan zitten. Dan kan je pas echt de strijd tegen elkaar aangaan.

In de weekenden is het trouwens een stuk drukker dan doordeweeks. Dit heeft niet zozeer te maken met de Winter Efteling, maar met evenementen. De Efteling werkt in het najaar samen met bedrijven om tickets met korting weg te geven. Bijvoorbeeld de Gamma (fictief) huurt het Park af op zaterdag en zondag ergens in november. Zij krijgen dan een x-aantal kaarten die zij met korting weggeven aan hun klanten. Die komen dan met duizenden mensen tegelijk in dat weekend naar de Efteling. Voor “normale” bezoekers is er dan geen lol aan. Op dat soort dagen zou ik persoonlijk niet naar de Efteling gaan. Het kan dan ontzettend druk worden. Dan zou ik persoonlijk een ander weekend uitkiezen.

Wil je weten of er tijdens jij geplande bezoek ook zo’n evenement gepland staat? Je ziet het hier.

Nog meer verschillen

Andere verschillen tussen de Zomer- en Winter Efteling zijn behalve de openingstijden – ’s winters iets korter – ook het aantal attracties dat geopend is. Over het algemeen zijn alle attracties behalve de Pirana geopend tijdens de winter, maar de Efteling bekijkt het van dag tot dag. Pas op de dag zelf om 9.00 ’s ochtends plaatsen zij op hun website welke attracties er vanwege slechte weersomstandigheden die dag gesloten zijn.

Dat vind ik nog best een gedoe eigenlijk…

Stel je kijkt vooraf op de website en ziet dat de Baron geopend is. Dat is toch een attractie waarvoor ik naar de Efteling ga. Je vertrekt op tijd, want het Park is kort geopend en je wilt toch zoveel mogelijk zien. Dan stap ik meestal rond half 10 de auto uit op het parkeerterrein…hebben ze een half uur ervoor bekend gemaakt dat de Baron dicht blijft. Hmmm sta je dan met je entreekaartje van €38. Vind ik toch een beetje gek. Je kan omkeren maar het parkeergeld ben je toch al kwijt.

Nou weet ik ook wel dat het in Disneyland Paris niet anders is. Dan rijd je 5 uur en dan kunnen er attracties gesloten zijn. Maar vaak is dat maar tijdelijk totdat het weer opklaart. Wat ik begrijp van de Efteling website is dat zij de attractie dan de gehele dag sluiten. Dan heb je ook geen hoop meer dat deze ooit open gaat.

En dan is er het entertainment

Terug naar iets leukers dan de gesloten attracties. Het entertainment tijdens de Winter Efteling. Ook anders dan tijdens de zomer. Er staan overal dennenbomen en er hangen lampjes voor de “winterse” sfeer. Ze hebben winters entertainment. Wat dat precies inhoudt weet ik niet, de Efteling verwees me door naar hun site maar daar werd ik ook niet veel wijzer van. Waarschijnlijk iets met oud-Hollandse zang en verhalen, denk ik… Tenslotte kan je schaatsen en langlaufen om helemaal in de winterse sferen te komen.

Zou ik er zelf naartoe gaan?

Echt speciaal voor de Winter Efteling zou ik niet gaan. Zeker als je dat jaar al een keer eerder bent geweest. Er is wat winters entertainment en er hangt een iets andere sfeer maar behalve dat voelt het niet echt aan als een totaal andere Efteling. Het lijkt me met name leuk voor mensen die meerdere malen per jaar gaan en een andere belevenis willen.

Het enige echte voordeel is de rust op doordeweekse dagen. In de weekenden geldt dit dan helaas weer niet.

Dat geschreven hebbende het is natuurlijk altijd leuk om naar de Efteling te gaan ongeacht het seizoen. Maar er écht speciaal naartoe gaan zou ik niet doen.