Home Blog Glutenvrij naar een pretpark

Glutenvrij naar een pretpark

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Iedereen die intolerant is voor gluten doet er alles aan om deze te vermijden. Voor mensen zonder coeliakie is dat soms lastig te begrijpen. “Wat maakt 1 broodje nou uit”, “laat dat kind lekker eten wat hij of zij wil”, “tijdens een dagje uit kan je toch best een uitzondering maken?”.

Wellicht kan je zelf nog meer van dit soort vragen opnoemen. Maar voor iemand met coeliakie maakt dat wel uit. Je kunt er namelijk heel erg ziek van worden, zelfs van 1 klein hapje en ook als je alleen maar gluten eet tijdens een dagje uit.

Als iemand met coeliakie gluten eet raakt de darmwand beschadigd. Gebeurt dit te vaak dan kunnen uiteindelijk voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Dit leidt toch een tekort aan vitaminen en mineralen.

Daarnaast weten mensen met coeliakie het meteen wanneer ze gluten hebben gegeten. Dan krijg je namelijk enorme buikpijn en moet je vaak heel hard rennen naar het toilet. Dat is in het dagelijks leven al vervelend, laat staan in een pretpark. Hierna ben je vaak zo moe dat je net zo goed naar huis kunt gaat. Daarom is het juist zo belangrijk om je ook tijdens dagjes uit aan je dieet te houden.

Glutenvrij eten in het pretpark

Op zoek naar glutenvrij eten in pretparken begonnen we online. Als je je bedenkt dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft zou het logisch zijn dat er voldoende mogelijkheden worden geboden. Of dat het in ieder geval aangegeven staat.

De Efteling

Op de website van De Efteling staat het netjes aangegeven waar je glutenvrij kunt eten: Voor glutenvrije producten kunt u terecht bij Polles Keuken, Station de Oost, Panorama, Smulpaap en Steenbok.

Attractiepark Slagharen

Ook op de website van Attractiepark Slagharen staat keurig aangegeven waar je terecht kunt voor een glutenvrije maaltijd: Tip! Aan het centrale plein gelegen Big Jake Dinner House serveren wij glutenvrije gerechten. Daarnaast hebben ze hier een overzicht van de allergenen per maaltijd.

Avonturenpark Hellendoorn

Eind maart maakte Avonturenpark Hellendoorn bekend dat zij het verantwoorder eten gaan aanbieden in het park. Meer vers fruit en gezonde opties. Daarnaast komen er glutenvrije varianten van bekende snacks: ” Daarnaast zullen diverse producten te verkrijgen zijn in glutenvrije versie, zoals glutenvrije frikandellen en ijshoorntjes”. Aldus het persbericht.

Plopsaland Indoor Coevorden

Ook Plopsaland Indoor Coevorden biedt 2 glutenvrije maaltijden, maar je betaalt dan een flinke toeslag: Mits opleg is het mogelijk om volgende gerechten 100% glutenvrij te verkrijgen: saté (+ €5) en pannenkoeken (+ €2,50).

Kinderpretpark Julianatoren

Kinderpretpark Julianatoren heeft een uitgebreid overzicht van alle items op de menu’s van de verschillende restaurants online staan. Hier zie je precies per gerecht welke allergenen daarin zitten. Er staat bijvoorbeeld glutenvrije friet op het menu.

Toverland

Tenslotte heeft ook Attractiepark Toverland de informatie over glutenvrij eten netjes op de website staan. Wij hebben altijd glutenvrije producten op voorraad. Hiervoor kun je terecht in Restaurant MaMouche, Magic Forest en Katara Plaza. Vraag één van onze horecamedewerkers naar de mogelijkheden.

Overige pretparken

Er zijn helaas ook pretparken die niet duidelijk op de website vermelden dat er glutenvrije opties zijn. Op de websites van Duinrell en Walibi Holland konden we helaas niet terugvinden dat zij glutenvrije eten aanbieden.

Als we verder zoeken op internet zien we op diverse websites dat ze deze opties wel bieden. Jammer dat ze dit niet op de website zetten. Het is sowieso goed om bij twijfel altijd vooraf even te bellen met het park of bij aankomst bij de informatiebalie te vragen naar de allergenen informatie.

Vrijwel elk park biedt glutenvrije opties aan, maar je moet dit van tevoren aangeven bij het restaurant. Zoals je weet biedt een glutenvrij product niet de garantie dat deze ook daadwerkelijk geen gluten bevat.

Als het het niet correct wordt bereidt – aparte snijplank/apart frituurvet – dan kan er sprake zijn van kruisbesmetting. Helaas wordt er nog weleens gedacht dat even aanraken geen kwaad kan. Toch kan je ook hier al behoorlijk ziek van worden. Als je het niet vertrouwd, sla dan de maaltijd over.

Voor de zekerheid kan je altijd je eigen eten meenemen.

Zelf eten meenemen

Dit is natuurlijk de veiligste optie. Je weet wat je binnenkrijgt en dat je er niet ziek van kan worden. Misschien voel je je wat opgelaten/teleurgesteld dat de rest van de groep wel in het restaurant kan eten. Maar bedenk je dat het ziek worden het echt niet waard is.

Gelukkig zijn er steeds meer pretparken die het wel snappen. Die begrijpen dat je ook met een voedselallergie of intolerantie ook graag gezellig met de rest mee wilt eten.

Heb jij nog goede glutenvrije tips voor onze lezers? Deel ze hieronder in de comments.