Vakantie in de Auvergne: dit kun je er zien en doen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Auvergne in het midden van Frankrijk staat bekend als unieke vakantiebestemming voor mensen die rust zoeken. Geniet van de schilderachtige veelzijdige groene bossen en ga op ontdekking over de begroeide vulkanische gebergtes.

De schitterende uitzichten zijn voor menig fanatieke wandelaar en natuurliefhebber een lust voor het oog. En vanuit de vele vakantiehuizen die het gebied rijk is, wandel je direct de veelzijdige natuurgebieden in. Kies voor een moment van bezinning en geniet van het spectaculaire landschap tijdens je vakantie in de Auvergne.

Met Clermond-Ferrand als hoofdstad ligt de Auvergne in het midden van Frankrijk. In het zogenaamde Centraal Massief. Een zwaar aandoende naam voor het schitterend groene uitgestrekte vulkanische gebergte dat een groot gedeelte van de Auvergne beslaat. In 1790 werd de Auvergne opgedeeld in vier departementen. Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme.

Ieder departement heeft zijn eigen specialiteiten voor een veelzijdige ontdekkingstocht. De Auvergne is vanuit Nederland goed te bereiken met de auto. Vanaf Parijs volg je de A71 en deze brengt jou helemaal naar de Auvergne. Met het vliegtuig kun je terecht op het vliegveld van Clermond-Ferrand, vanuit diverse Europese bestemmingen zijn er dagelijkse vluchten hiernaartoe. Ook zijn er goede mogelijkheden vanuit Nederland om met de trein of bus in de Auvergne te komen.

Het weer tijdens jouw vakantie in de Auvergne

De Auvergne heeft een zeeklimaat en waar de temperaturen elders in Frankrijk tijdens de zomermaanden tropische waarden kunnen aannemen, blijft het in de Auvergne aangenaam koel. In de warmere vakantiemaanden schommelt de temperatuur rond de 23 á 24 graden. Perfect voor een heerlijke doe-vakantie. Goede temperaturen om te gaan wandelen, fietsen, paardrijden of rustig te vissen. Houdt er rekening mee dat er het gehele jaar door kans is op neerslag in de Auvergne. Ook tijdens de populaire zomervakantie periode kun je er regen verwachten. De gemiddelde luchtvochtigheid in de Auvergne, door het gehele jaar heen genomen is 81%.

Wat kun je doen in de Auvergne

Een vakantie in de Auvergne geeft de ideale omstandigheden om sportieve activiteiten te combineren met rust, maar ook met cultuur. De omgeving bezit een enorme schat aan schitterende natuur. In de grote steden zoals Clermond-Ferrand kun je de historische cultuur opsnuiven en aan één van de mooie meren kom je helemaal tot rust. Ieder departement heeft wel iets te bieden voor een onvergetelijke vakantie.

De beste bezienswaardigheden in de Auvergne

Oude gebouwen, ruïnes en meer historische bezienswaardigheden zijn eigenlijk overal in Frankrijk volop te vinden. Zo kunnen de liefhebbers van de Franse geschiedenis ook zeker al hun wensen vervullen in tijdens hun vakantie in de Auvergne. Wanneer je richting Vichy gaat is de Eglise Saint-Blaise een bezoek waard. Al lijkt deze aan de buitenkant een dramatisch betonnen gedrocht, van binnen vind je er schitterende muurschilderingen, iconen en immense glas in lood ramen.

Les Sources de Vichy

Wanneer je toch in Vichy bent, sla dan vooral niet de historische bronnen over. In het Parc des Sources vind je deze schitterende plek. De bronnen zijn ergens in de jaren 60 vernieuwd, maar geven nog altijd het stukje geschiedenis erachter heel goed weer. Een fraaie plek waar vroeger de rijken en adel elkaar ontmoeten. Je kunt nog altijd het zachte Vichy water proeven hier. Vichy is zo hier en daar een tikkeltje vergane glorie, maar is nog steeds een indrukwekkende stad met bijzondere architectuur.

Zo ook is het gebouw van de L’Opera de Vichy een bezoek waard. Voor een klein bedrag kun je dit grootse operahuis van binnen bezichtigen. Het heeft Glorieuze Art Nouveau-kenmerken en het plafond is werkelijk adembenemend. Wanneer je meer tijd rondbrengt rondom Vichy, probeer dan een opera mee te pikken hier.

Flaneren langs het water in Vichy

De rivier Allier is één van de belangrijkste attracties van Vichy. Zowel economisch, toeristisch en sportief is het een belangrijk natuurlijk erfgoed voor de Franse plaats. Langs de rivier kun je heerlijk wandelen of fietsen. Er zijn parken te vinden om te picknicken en je kunt er genieten van de vele bloemenpracht. Langs de paden vind je er tevens diverse restaurantjes en terrasjed om even gemoedelijk te genieten van wat versnaperingen.

Met de kids genieten in het Volcano Park of Lemptegy

Altijd eens de binnenkant van een vulkaan willen zien? Samen met je kinderen is een dag naar het Volcano Park een leerzame en vermakelijke onderneming. Met het treintje rijd je rondom de vulkaan en je rijdt er ook naar binnen. De gids vertelt jullie van alles over vulkanen en is met een Nederlandstalige audioguide prima te volgen. Buiten de vulkaan is een groots springkasteel en een leuke speeltuin waar de kinderen even lekker kunnen ravotten.

Een smakelijk avontuur voor de foodies

Het kan ook bijna niet anders wanneer je in Frankrijk bent. Maar tijdens je vakantie in de Auvergne kun je fantastisch culinair genieten. In de Auvergne zijn vele boerenmarkten te vinden, met een gigantisch aanbod van eerlijke, verse producten. Zo vind je op de Marche Dominical d’Aubiere een schat aan regionale specialiteiten, maar ook de Thaise keuken wordt er bijzonder goed vertegenwoordigd. De openluchtmarkt strekt zich uit door de kleine straatjes en je vindt er een breed assortiment van voedsel tot kleding en speelgoed. Een indrukwekkende markt om te ontdekken.

Bij Cave Coopérative Union des Vignerons in Saint Pourcain sur Sioule kun je jezelf en de thuisblijvers verwennen met allerlei lekkers dat Frankrijk te bieden heeft. Deze winkel vertegenwoordigt de AOC-wijnen uit het gebied rondom Saint Pourcain sur Sioule. Het is een wijnmakerij en tevens een winkel die andere ambachtelijke regionale producten aanbiedt. Zo vind je er ook honing, paté en vlees. De ideale plek om direct al je souvenirs in te slaan.

Een vakantie in de Auvergne biedt voor ieder iets. Gezinnen kunnen zich er goed vermaken. Er zijn vele sportieve activiteiten te ondernemen. En je kunt je er volledig ontspannen midden in schitterende natuur. De kinderen zijn na deze vakantie weer een ervaring rijker door bezoekjes aan de Vulkanen en kunnen lekker in beweging blijven door alle sportieve activiteiten.

Cultuur en geschiedenis liefhebbers prikkelen hun zintuigen in de historische steden. En ook de gastronomie zoekers kunnen volop genieten van de hemelse aroma’s die Frankrijk te bieden heeft. Wanneer je echter op zoek bent naar een zon en strandvakantie, dan heeft de Auvergne niet de juiste ingrediënten. Maar wil je gaan voor schitterende landschappen en veelzijdige activiteiten dan is de Auvergne de juiste plek voor jou.

Wordt de Auvergne jouw volgende vakantiebestemming?