Home Blog Formentera bezienswaardigheden en tips

Formentera bezienswaardigheden en tips

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We mogen weer een beetje reizen en zijn weer als vanouds bestemmingen aan het kijken. Lijkt een leuk eilandje je wel wat, liefst lekker zonnig en niet te ver weg. Ibiza, Mallorca, of toch de Canarische Eilanden?

Waar je misschien niet meteen aan dacht, is Formentera? Klinkt al als vakantie, vind je niet?

Waar ligt Formentera?

Formentera is een Spaans vakantie-eiland dat onder Ibiza ligt. Vanaf Nederland vlieg je er in zo’n 2,5 uur naartoe. Althans, je vliegt dan naar Ibiza en neemt de veerboot naar Formentera. Wanneer je een pakketreis hebt geboekt, via de bekende touroperators, dan zit deze transfer bij je boeking inbegrepen.

Door de ligging vlakbij Ibiza is Formentera ook heel populair als dagje uit. Je kunt dit georganiseerd doen vanaf je hotel of zelf een auto huren en de overtocht maken. Beiden even leuk.

Mocht je trouwens op de kaart niet de locatie van Formentera kunnen aanwijzen. Het ligt uit de kust van Spanje in de Balearische Zee ongeveer ten hoogte van Benidorm. Ibiza ligt dus recht boven Formentera en als je iets meer naar het noordoosten gaat kom je terecht bij Mallorca en Menorca.

Hoe groot is Formentera?

Om je de correcte informatie te geven heb ik de website van de officiële Formentera VVV erbij gepakt. Dit is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen met een grootte van 83,2 km². De kustlijn heeft een lengte van 69 km. Zouden we dit vergelijken met het naastgelegen Ibiza dat een oppervlak van 575 km² heeft, dan kun je denk ik wel een inschatting maken hoe knus Formentera is.

Dit betekent ook dat er misschien minder te zien en doen is als op andere, grotere eilanden, maar dit maakt het ook ideaal voor mensen die op zoek zijn naar rust.

Beste plaatsen om te bezoeken op Formentera

Op Formentera zijn er 6 plaatsen elk met hun eigen bezienswaardigheden:

  • La Savina
  • Sant Francesc Xavier
  • El Pilar de la Mola
  • Es Caló de Sant Agustí
  • Es Pujols
  • Sant Ferran

La Savina is een havenstad waar de veerboten vanuit Ibiza aanmeren. Dit is zeker zomers in het hoogseizoen een ontzettende drukke plaats en met name een doorgang naar de rest van het eiland. Verder is hier behalve de jachthaven en de hippiemarkt die elke avond wordt gehouden niet zoveel te beleven.

Sant Francesc Xavier is de hoofdstad van Formentera. Je gaat naar deze stad voor de parochiekerk, die je niet meteen zult herkennen als kerk. In de kerk vind je een oude kapel die gebouwd is in de 13e of 14 eeuw. Je kunt deze van dinsdag t/m zaterdag tussen 10 en 14 bezoeken. Verder is dit ook de stad met het meeste normale leven. Je vindt er een bioscoop, bibliotheek en sporthal.

Vlakbij Sant Francesc vind je de molens van Sa Mirada. Je kunt deze 19e-eeuwse molens bezoeken en vanaf de molens heb je een weids uitzicht over een deel van het eiland en de zee.

El Pilar de la Mila is het rustigste dorp van het eiland. Behalve wanneer de markt plaatsvindt. Deze is er elke woensdag en zondag van 16:00 tot 21:00. Het is geen grote markt maar wel een plek om kennis te maken met lokale ambachten en naar huis te gaan met een bijzonder souvenir.

Es Caló de Sant Agustí is een vissersdorpje waar je vooral naartoe gaat voor de restaurants en de houten boothellingen. Iets verderop vind je het Castellum van Can Blai waar opgravingen een Romeins bouwwerk hebben blootgelegd.

Es Pujols is het meest toeristische dorp van het eiland. Dit is de plek waar je wilt zijn als je van activiteit houdt. Het is geen Ibiza, maar ook hier vind je diverse restaurants en winkels. Plus het prachtige witte zandstrand met de turquoise zee.

Tenslotte San Ferran. In dit dorp en de omgeving ervan vind je de meeste gebouwen die de moeite waard zijn om te bezichtigen. In het dorp zelf staat de kerk. En in de omgeving vind je onder andere kalksteenkliffen, een verdedigingstoren en molens.

In het dorp kun je tijdens de zomermaanden de ambachtsmarkt bezoeken. Deze is vrijwel alle dagen geopend behalve zondag en woensdag van 21:00 tot 24:00. Je vindt hier voornamelijk kunstwerken van lokale kunstenaars.

Wat kun je doen op dit eiland?

Zoals je al hebt kunnen lezen is het bezichtigen van de dorpjes een van de dingen die je kunt doen op het eiland. Hiervoor kun je het beste een auto huren en zelf op pad gaan.

Je kunt het eiland ook al wandelend of met de fiets ontdekken. Er zijn 32 groene routes uitgezet die je zowel te voet als op de fiets kunt bedwingen. Een mooie manier om de schoonheden van het eiland te ontdekken en nog duurzaam ook!

Ook watersporters hoeven zich niet te vervelen op Formentera. Je kunt er suppen, duiken of kajakken, maar ook zeilen en surfen. Het is mogelijk om curcussen te nemen als je nog nooit eerder hebt gezeild of gesurfd. En dit is wel de plek om daarmee te beginnen.

Verder is Formentera vooral een eiland om tot rust te komen. Het is geen bruisend of trendy eiland als Ibiza. Hier ga je juist naartoe om te luieren aan het strand en verder vooral zo min mogelijk te doen.

Waar overnachten op Formentera?

Je vindt de meeste hotels op Formentera in het plaatsje Es Pujols. Dit is het meest toeristische plekje van het eiland met de restaurants en de winkels.

Verspreid over de andere dorpjes zijn er hier en daar wat accommodaties met in het zuiden het grote RIU resort dat je kunt boeken bij TUI. Het voordeel van het resort is dat het in een rustig gedeelte ligt dus altijd plek aan het strand. Ook is op het resort alles geregeld, zoals eten, drinken, sport en andere activiteiten. Maar als je naar buiten loopt, is er niet zo heel veel.

Er zijn ook mensen die in El Pilar de la Mila overnachten. Dit is de plek waar de veerpont vanaf Ibiza aanmeert. Dit is met name een handige plek als je 2 dagen naar Formentera wilt als je op Ibiza logeert. Je kunt hier bijvoorbeeld ook overnachten op een boot of je eigen boot aanmeren.

Het weer in Formentera

Het weer in Formentera is vergelijkbaar met Ibiza en eigenlijk ook Spanje. Eigenlijk het hele jaar door heb je hier comfortabele temperaturen. Zomers kan het er behoorlijk warm worden, zo rond de 30 graden met vrijwel geen neerslag. De herfst- en wintermaanden zijn wat natter. Er kunnen dan een paar buitjes vallen. Maar ook dan is de temperatuur nog steeds aangenaam rond de 20 graden.

Is Formentera een leuke vakantiebestemming en voor wie?

Formentera is zeker een leuke vakantiebestemming als je op zoek bent naar een fijne zonvakantie niet al te ver van huis. Het is vergelijkbaar met Ibiza alleen dan een stuk rustiger.

Dit is het perfecte eiland voor mensen die Ibiza te druk of toeristisch vinden. Die wel willen genieten van het mooie water en de zon, maar niet per se al die drukte willen.

Verblijf je op het resort dan verblijf je in een rustige omgeving, maar heb je op het resort wel bezigheden en activiteiten. Perfect voor gezinnen met jonge kinderen. En wil je toch een andere stad zien of even winkelen dan huur je heel makkelijk een auto en kan je het eiland ontdekken.

Wordt Formentera jouw volgende vakantiebestemming?