Wat is er te doen in Orlando, Florida?

Denk je aan Orlando, Florida, dan denk je aan pretparken. Als je je ergens niet hoeft te vervelen dan is dat in én met name rond deze Amerikaanse stad. Want heel eerlijk, in Orlando zelf is niet zoveel te doen. Dat is gewoon een saaie stad vol kantoren en weinig culturele dingen. Nee, als je hier komt dan kom je voor de pretparken. En die hebben ze hier genoeg!

Pretparken in Orlando, Florida

De bekendste van alle pretparken in Orlando, Florida is natuurlijk Walt Disney World. Dit is een enorm resort dat bestaat uit 4 pretparken, 2 waterparken en een enorm gedeelte met tientallen restaurants en winkels. Van Disney tot bekende merken, ze verkopen het daar.

Maar als je naar Walt Disney World gaat dan kom je natuurlijk niet alleen voor het winkelen. Dan wil je attracties en Disney figuren. Nou die hebben ze genoeg! Dit resort is namelijk zo groot dat je tussen 2 pretparken rekening moet houden met 45 min. reistijd. Laat dat even op je inwerken….45 minuten om van pretpark 1 naar pretpark 2 te gaan. Zo groot is het daar! Dan hebben we in Disneyland Paris maar een makkie met 5 minuten lopen van uitgang tot entree.

Maar Orlando heeft nog veel meer pretparken. Universal Studios heeft twee pretparken en bouwt nu hard aan een derde. Ben je Harry Potter fan? Dan zijn dit de pretparken voor jou. Ze hebben zelfs Harry Potter attracties die je nergens anders ziet. En je kunt zelf je eigen toverstaf aanschaffen die in de parken écht werkt.

SeaWorld is deels attractiepark, deels zeedierentuin. Nou zijn ze jaren geleden negatief in het nieuws geweest door de documentaire Blackfish (waar overigens bij het zien de tranen in mijn ogen stonden). Ze hebben inmiddels maatregelen getroffen en zich verbeterd. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je dit park wellicht liever overslaat. Het enige mooie hier zijn de achtbanen. De Mako en Kraken zijn mijn lievelingsachtbanen in Orlando!

Andere bezienswaardigheden

Heb je na de pretparken nog niet genoeg gezien? Dan kan je vanuit Orlando ook een tour maken over de Everglades. Afhankelijk van het tijdstip kan je dan veel wilde dieren zien. Een tip, in de zomer moet je echt zo vroeg mogelijk gaan. De zon is enorm sterk en je verbrandt ongemerkt. Ook als je je insmeert. Oh en die muggenspray uit Nederland? Lekker thuislaten en in het land zelf kopen. Die van ons werkt daar echt niet…

Ook leuk is “The wheel at Icon”. Spannende naam maar het heette vroeger de Orlando Eye. Het is een enorm reuzenrad waarbij je een panoramisch uitzicht hebt over de attractieparken in de wijde omgeving. Naast het reuzenrad heb je ICON Park met allerlei attracties, winkels en restaurants.

Eten en drinken

Net als elke stad zit ook Orlando vol eettentjes. De meest toeristische vind je langs International Drive. Het voordeel is dat je hier nog relatief normale prijzen betaald voor enorme porties. Zeker als je het vergelijkt met het eten in de pretparken.

De meeste restaurants serveren “Zuidelijke” gerechten zoals Shrimp&grits, Biscuit&gravy en gerechten met veel vlees en bonen. Zelf verbaas ik mij altijd dat Amerikanen enorme warme maaltijden wegwerken tijdens het ontbijt. Dat eet ik zelf niet eens als avondeten. Niet onaardig bedoeld, ik zou het ook wel willen maar ik krijg dat écht niet weg.

Ook heb je in Orlando veel restaurants met Mexicaanse en Cubaanse invloeden. Altijd lekker eten en rijkelijke porties.

Tenslotte zijn er natuurlijk ook veel fastfoodrestaurants. Van de bekende gele M tot Oosterse afhaalgerechten. Deze vind je behalve op International Drive ook in de Florida Mall.

Winkelen

Winkelen doe je in de Florida Mall of de Mall at Millenia. Die eerste is meer voor toeristen, die laatste heeft wat luxere merken en richt zich meer op locals.

Zelf zou ik lekker naar de Florida mall gaan. Alle bekende winkels vind je hier: Saks, Apple Store, M&Ms Store, Victoria’s Secret en natuurlijk een Disney winkel.

Heb je dan nog geld over dan kan je ook nog naar de Outlet. Je hebt er twee: eentje op Vineland en eentje op International Drive. Die laatste is de grootste en heeft de meeste keus. Daar ga ik meestal naartoe.

Vervoer

Wanneer je landt op Orlando International Airport kan je met de taxi of Uber/Lyft verder naar je hotel. Of je zult een auto moeten huren. Alleen de gasten van Disney World hotels hebben gratis vervoer naar hun hotel.

Een auto huren is eenvoudig te doen en niet duur. Alleen het verkeer is drama. Want ongeveer elke toerist huurt een auto en slechts een handjevol durft ook echt te rijden. Dat resulteert in een hoop gekke capriolen en files. Daarom laat ik me liever rijden.

Zelf heb ik goede ervaring met Mears en met Tiffany Town Car. Ze staan in de aankomsthal klaar met een bordje en brengen je naar je hotel. Maar je kunt ook naar de taxistandplaats. Of je reserveert via de app een Uber of Lyft. Die zijn vaak stukken goedkoper dan de traditionele taxi’s, maar meestal ook iets minder luxe. Ze brengen je wel netjes van A naar B.

Daarom heb ik ook eigenlijk nooit een huurauto als ik naar Orlando ga. Meestal verblijf je toch wel in een hotel of huisje vlakbij de resorts. Dan heb je voor $10 een Uber van je hotel naar de pretparken. Je bent per dag al meer kwijt aan parkeren! Makkelijke keus toch? En slaap je op het Disney World Resort dan is transport van je hotel naar de parken gratis.

Openbaar vervoer is niet zo goed ontwikkeld hier. Er rijden wel bussen en er is geloof ik ook ergens een trein. Maar ik zou het er niet op gokken. De bus hebben wij weleens genomen naar het winkelcentrum en toen zijn we meer dan een uur onderweg geweest terwijl de Uber ons er binnen 20 minuten naartoe bracht. Nou doe mij dan maar die Uber, zeker als ik op vakantie ben.

Dagje Miami of strand?

Een dagje naar het strand is vanuit Orlando makkelijk te doen. Je kunt het dan prima combineren met een bezoek aan Kennedy Space Center. Hiervoor zou ik trouwens wel een auto huren. Wij waren toen $40 kwijt voor een dag. Prima te doen.

De stranden zelf zijn niet heel bijzonder. Wel breed en grappig om de oceaan te zien. Maar verder is het er zo ontzettend warm dat je niet voor je plezier daar op een handdoekje wilt gaan liggen.

Er zijn in Orlando een aantal georganiseerde tochten naar Miami. Maar ik zou het heel eerlijk niet doen, behalve als het een enkele reis is. Je bent namelijk al snel zo’n 4 uur onderweg. En dat is voor een dagje echt veel te veel. Daarbij is er in Miami, behalve het strand niet zoveel te zien. Het is eigenlijk vooral een badplaats met hoge flatgebouwen. Ben je weleens in Cancun geweest? Zoiets kan je je ook bij Miami voorstellen. Vooral erg toeristisch.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven