Home Walt Disney WorldPraktische informatie WDW Alles over Genie+, het nieuwe Fastpass systeem in Walt Disney World!

Alles over Genie+, het nieuwe Fastpass systeem in Walt Disney World!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Sinds 19 oktober 2021 heeft Walt Disney World een nieuw systeem om de wachttijd te verkorten. Dit systeem heet Genie+. Je kunt deze optie sinds die datum ook terugvinden in de Walt Disney World app.

Het nieuwe Genie systeem bestaat uit een gratis en een betaalde variant. Bij de gratis variant geef je aan wat jouw interesses zijn, bijvoorbeeld wie jouw favoriete Disney figuren zijn of van wat voor type attracties je houdt. Op basis van jouw keuzes geeft Genie dan aanbevelingen en maakt zelfs een dagprogramma voor je inclusief attracties, shows en restaurants.

Wat is Genie+ in Walt Disney World?

De betaalde variant van Disney Genie heet Genie+, dit is de opvolger van Fastpass+.

Er zijn twee grote verschillen tussen deze systemen. Bij Genie+ betaal je $15 per persoon per dag, Fastpass+ was gratis. Ook kun je bij Genie+ maar 1 reservering per keer maken. Bij Fastpass+ waren dit er drie.

Met een reservering in Genie+ krijg je toegang tot de Lightning Lane. Dit is een aparte wachtrij die je binnen enkele minuten bij de attractie brengt. Je staat met dit systeem dus stukken korter in de rij.

Bezoekers in deze rij krijgen vaak ook voorrang op andere bezoekers, of kunnen op een ander punt instappen. Dus je bent altijd sneller dan wanneer je in de standaard wachtrij aansluit.

In tegenstelling tot Fastpass+ is het met Genie+ niet mogelijk om ruim van tevoren reserveringen te maken. Dit doe je op de dag zelf vanaf 7 uur ’s ochtends.

Wat kost Genie+?

Hierboven heb ik het al kort genoemd, maar Genie+ kost $15 per persoon per dag. Dat is best een behoorlijk bedrag, zeker als je met een gezin van 4 komt. Dan ben je $60 kwijt om een plek in de wachtrij te kunnen reserveren. Je hebt geen garantie dat die plek er ook daadwerkelijk is of dat je alle attracties kunt doen op die dag.

De kans is wel groter dat je meer attracties kunt bezoeken wanneer je Genie+ gebruikt omdat de meeste wachtrijen zo’n 45 minuten of meer zijn.

Voor die $15 kun je toegang reserveren voor een groot aantal Lightning Lane attracties, maar niet voor allemaal. Er zijn attracties waar je extra voor moet betalen. Deze attracties zijn:

  • Seven Dwarfs Mine Train
  • Space Mountain
  • Frozen Ever After
  • Remy’s Ratatouille Adventure
  • Mickey’s & Minnie’s Runaway Railway
  • Rise of the Resistance
  • Flight of Passage
  • Expedition Everest

Eenmalig toegang tot deze attracties kost tussen de $7 en $15 per persoon per keer en deze kosten komen bovenop Genie+. Maar je hoeft geen gebruik te maken van Genie+ om deze eenmalige toegang te kopen.

Zelfs als je niet voor Genie+ kiest, kun je toegang krijgen tot de attracties hierboven door extra te betalen. Dat kan bij twee van de bovenstaande attracties per dag.

Hoe werkt Genie+?

Via de Walt Disney World app kun je Genie+ aanschaffen. Dit doe je voor je gehele groep. Er kan helaas niemand mee worden gesmokkeld in de Lightning Lane zoals bij Fastpass+ vaak wel het geval is.

Wanneer jouw parktickets, en die van jouw groep, zijn gekoppeld aan de app kun je voor een dag Genie+ reserveren. Wanneer je hebt betaald zie je op jouw “Tip Board” welke attracties je kunt reserveren. Dit kan op de dag dat je Genie+ hebt gekocht vanaf 7 uur ’s ochtends.

Je kunt maar 1 reservering per keer maken. Pas wanneer je deze hebt gebruikt kun je een nieuwe reservering maken. Toch is het mogelijk om meerdere reserveringen te maken. Elke 2 uur na je laatste reservering kun je weer een nieuwe attractie boeken. Zo kun je bijvoorbeeld je avond volplannen met Lightning Lane attracties. Dit werkt trouwens alleen met het eerst beschikbare tijdslot. Je kunt dan geen ander tijdvak selecteren.

Is Genie+ de moeite waard?

Genie+ kost je $15 per persoon extra per dag. Dat is dan nog zonder de attracties waar je extra voor bij moet betalen. Ga je een aantal dagen naar het Disney resort dan kunnen de kosten al snel oplopen als je er elke dag gebruik van maakt.

Het systeem is zeker de moeite waard en werkt ook heel goed als je zoveel mogelijk wilt zien. Maar ik zou het alleen gebruiken als het enorm druk is in de parken of wanneer je maar beperkt de tijd hebt. Ga je buiten het hoogseizoen dan vallen de wachtrijen normaal gesproken wel mee.

Denk aan zo’n 45 minuten wachten gemiddeld voor de meeste attracties. Er zijn een paar uitschieters, maar die vallen meestal ook niet onder Genie+, maar zijn de attracties waarvoor je moet bijbetalen.

Ben je een week of langer in Walt Disney World dan heb je ook zonder Genie+ echt genoeg tijd om alles te zien. Ben je er maar een paar dagen dan loont het zeker om Genie+ aan te schaffen.

Als wij weer naar Walt Disney World gaan zullen we een budget apart zetten voor Genie+ en de attracties waarvoor je versnelde toegang kunt kopen. Om toch zoveel mogelijk te kunnen zien. Maar meer dan dat budget ga ik niet uitgeven.

Dan heb ik liever een systeem zoals in Universal Orlando waarbij je 1 bedrag betaalt voor de hele dag onbeperkt toegang tot de verkorte rijen. Zonder een reserveringssysteem zodat je zeker weet dat je in die ene dag een hele hoop attracties kunt bezoeken.

Copyright afbeelding Disney