Etsy betrouwbaar? Lees mijn ervaring

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In Nederland leeft Etsy niet zo heb ik het idee. En dat is best jammer. Voor wie Etsy niet kent, dit is een online marktplaats waar mensen hun zelfgemaakte producten kunnen verkopen.

Op dit moment natuurlijk veel mondkapjes, maar ook kleding, accessoires en zelfs producten voor je interieur.

Veelal zelfgemaakte door een lokale hobbyverkoper die graag wat bij wil verdienen.

Nou snap ik dat je je afvraagt: “hoe betrouwbaar is dat dan?”. Je koopt van een particulier en niet van een bedrijf.

De afgelopen tijd heb ik diverse malen via Etsy besteld, hieronder lees je mijn ervaring!

Mijn ervaring met Etsy

De eerste keer dat ik iets kocht via Etsy was jaren geleden. In Disney pretparken zie je veel mensen lopen met een diadeem met Minnie oren erop. Die in de parken vond ik een beetje saai en daarom ging ik op zoek naar iets origineels.

In eerste instantie wilde ik ze zelf gaan maken en zocht ik wat inspiratie. Maar al snel kwam ik erachter dat ik de skills toch niet heb.

Gelukkig zijn er op Etsy genoeg verkopers die dat wel hebben.

Het eerste setje oren dat ik kocht hadden een Tower of Terror-design. Op de foto zagen ze er prachtig uit en ze zouden voor mij gemaakt worden na het bestellen. De levertijd was enkele weken maar dan heb je wel een handgemaakt product.

Na een paar weken kwam er een doos binnen met mijn oren. Netjes verzonden en sneller dan verwacht. In het echt nog mooier dan op de foto.

Hierna ontdekte ik een winkel op Etsy die geuren voor in huis verkocht. Zij hadden zelfs de lucht van het Disneyland Hotel. Bij deze winkel bestel ik – nu vele jaren later – nog steeds zeer regelmatig.

En mijn huis? Die ruikt heerlijk naar het Disneyland Hotel.

Terug naar Etsy, want behalve Disney producten verkopen ze nog veel meer.

Het aanbod en waar je op moet letten!

Als mensen het kunnen maken, dan kan je het op Etsy kopen. Van schilderijen tot kerstballen. T-shirts tot fruitschalen. De leukste accessoires zijn hier te vinden en vaak niet duur.

Daarom kijk ik zelf altijd even op Etsy als ik iets zoek voor mijn interieur.

Doordat iedereen een Etsy winkeltje kan beginnen zitten er ook veel dropshippers tussen. Dit zijn mensen die goedkope producten van Aliexpress doorverkopen. Voordat ik iets koop check ik altijd of het niet voor minder op Aliexpress staat. Dan kan je het beter daar bestellen.

Dat geldt overigens niet alleen voor Etsy. Ook websites als Amazon en Bol hebben verkopers die goedkope Aliexpress zooi voor een hoog bedrag doorverkopen.

Maar goed, iedereen moet geld verdienen laten we maar zeggen.

Dus voordat je op Etsy besteld kijk je eerst of het geen goedkope namaak is. Verder is het goed om de reviews te lezen. Sommige mensen kunnen namelijk toch minder goed knutselen dan ze denken.

Over het algemeen zijn de producten van goede kwaliteit, maar wees alert. Zo heb ik laatst ornamentjes voor mijn kerstboom gekocht. Die waren er in de 3D-variant en de normale. Gelukkig heb ik de 3D-variant gekocht, de normale waren printjes met een laagje folie er overheen, oh en met een touwtje er door. En dat voor $5 per stuk…

Als je de reviews leest had je dat vooraf geweten, dus zeker altijd doen.

Is Etsy betrouwbaar?

Ja, dat vind ik wel. Alles wat ik daar besteld heb, heb ik ook netjes binnengekregen. Bestel je vanuit de VS dan duurt het wat langer maar over het algemeen heb je het snel in huis.

Eén keer ging het mis, toen had de verkoper een verkeerd item ingepakt. In dat geval neem je contact op met de verkoper. Hij bood direct aan een vervangend item te sturen.

Werkt de verkoper niet zo goed mee? Dan kan je bij Etsy een case aanmaken. Daarnaast probeer ik altijd met Paypal te betalen. Dat kan ook zonder creditcard. Je bent dan als koper beschermd tegen malafide verkopers en dat vind ik een hele prettige gedachte.

Kortom, Etsy is zeker betrouwbaar, als je het maar slim gebruikt. Zorg dat je vooraf goed de reviews checkt en dat je controleert dat het geen goedkoop Aliexpress item is. Verder is dit echt een leuke webshop om originele producten te kopen, meestal handgemaakt.