Home Blog Mijn ervaring na 4 weken WeightWatchers (WW)! Smokkelen, punten tellen en kilo’s kwijt!

Mijn ervaring na 4 weken WeightWatchers (WW)! Smokkelen, punten tellen en kilo’s kwijt!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Net als veel van jullie had ik er na het verplichte thuisblijven ook wat kilo’s bij. Als we ’s avonds op de bank zaten ging er toch wel een zak snoep of chips doorheen. Plus we hadden door de coronadip ook niet veel zin om te koken. Dus dan ga je eten bestellen.

Pizza’s, shoarmaschotels, roti….we hebben ons behoorlijk misdragen in de afgelopen maanden. En dat zag je terug op de weegschaal! (en mn broeken gingen niet meer dicht…schaam schaam)

Tijd om er iets aan te doen!

Waarom WeightWatchers (WW)?

In eerste instantie begon ik met iets meer bewegen. Ik kocht een Fitbit en telde zo mijn dagelijkse stappen.

Maar aan mijn eetgewoontes veranderde ik niet zoveel. Voor mijn gevoel ging ik minder eten maar de weegschaal dacht daar toch anders over. Plus als je sport vind je al snel dat je dan ook wat lekkers hebt verdiend. Je hebt het er immers al afgesport. Kan best…

Minder eten en meer sporten werkte dus niet op mijn manier. Dan maar calorieën tellen! Dus de app Fatsecret maar weereens opgestart en keurig 1200 calorieën per dag ingevuld. Dat heb ik – denk ik – zo’n 3 dagen volgehouden. Zat ik aan tafel met mn weegschaal mn aardappels te wegen. Vond ik te veel gedoe.

Een collega van mij deed al een tijdje WeightWatchers en ze had er best veel succes mee. Ook mijn moeder heeft het in het verleden weleens gedaan en is er een hoop kilo’s mee kwijtgeraakt. Misschien is dat dan het gouden ei waar ik naar op zoek ben. Dus ik downloadde app, meldde me aan voor het programma en begon met punten tellen.

Hoe werkt het?

Allereerst moet je een abonnement hebben op WeightWatchers. Dit kost – afhankelijk van de aanbieding – zo’n €17 to €20 per maand. Niet goedkoop, maar ik wilde het toch graag een keer proberen.

Wanneer je je hebt aangemeld vul je een vragenlijst in om jouw kleur te bepalen. Ze hebben de kleuren Blauw, Groen of Paars. Het verschil tussen deze is hoeveel voedingsmiddelen je kunt eten zonder dat het je punten kost.

Mij deelden ze in in Blauw. Dat hield in dat ik 23 punten per dag mocht eten plus onbeperkt groente, fruit, vis, vlees, magere zuivelproducten en andere proteïnen. Vol goede moed begon ik eraan.

De eerste week WeightWatchers

Was een absolute ramp! Oh wat heb ik gesmokkeld. Vaak zat ik al na 2 maaltijden aan mijn dagpunten. En had ik nog honger. Nou dan at ik maar weer een banaantje of appel. Maar die reep chocolade in de kast bleef toch naar mij lonken..

Een klein stukje dan maar, hoef ik niet te noteren. Oké nog eentje dan, want ik heb gesport. Ja als ik het nu noteer dan ben ik al ver over mn punten.

Kortom, de eerst week was ik een halve kilo aangekomen. Maar ik had me wel “netjes” aan mijn punten gehouden. (leuk hè jezelf zo voor de gek houden)

Licht geïrriteerd stuurde ik de WeightWatchers een mail. Dat ik niet de hele dag bonen met kipfilet wil eten, omdat die dan maar 0-punten zijn. Hierdoor had ik onwijze honger en greep ik toch naar andere – ongezonde – voedingsmiddelen. Ik wilde gewoon minder eten maar wel wat ik lekker vond. “Waarom wissel je dan niet naar groen?”, was hun antwoord.

Van Blauw naar Groen

De tweede week wisselde ik mijn WeightWatchers programma. Nog steeds mopperend over de eerste week begon ik weer fris aan de tweede.

In het Groene programma mag je alleen onbeperkt groente en fruit eten. De rest kost je punten. Ook die kipfilet die bij Blauw 0-punten was kost je er nu ineens 2. Maar je hebt per dag dan ook meer om te besteden: 31 punten in totaal plus 35 Weekextra punten (die ik overigens ook bij Blauw had, maar die waren binnen 2 dagen al op) Wat je precies met de Weekextra punten kan vertel ik verderop.

Mijn eerste week in het Groene programma begon ik met mijn standaard ontbijtje die ik ook voor het dieet at. Kostte me misschien 7 punten maar doordat ik at wat ik altijd eet had ik niet het gevoel op dieet te zijn. En ik had nog 24 punten over.

Maaltijden plannen

Wat mij enorm helpt om WeightWatchers vol te houden is het plannen van maaltijden. Mijn ontbijt is elke dag hetzelfde. De lunch probeer ik ook al vooraf erin te zetten evenals het avondeten.

Dat heeft twee voordelen. De eerste is dat ik eigenlijk niet meer afhaal of bestel. Want ik beslis ’s ochtends wat ik als diner ga eten en houd mij daar ook aan.

Het andere voordeel is dat je dan ook precies weet hoeveel punten je over hebt voor tussendoortjes.

Tussendoortjes

Zonder tussendoortjes zou ik het niet kunnen volhouden. Ik ben een echte snoeper. Van chocolade tot zuurtjes en andere zoetigheden. Als ik eenmaal begin dan moet de zak ook leeg. Dat is dan voor mij ook de grootste veroorzaker van mijn zwembandjes.

Per dag houd ik ongeveer 10 punten over voor wat lekkers. Het is niet het meest gezonde maar het helpt mij wel het dieet vol te houden. En niet zonder resultaat! Hoeveel ik ben afgevallen lees je verderop.

Om je een idee te geven wat snoepen en snacken kost hieronder een paar voorbeelden:

  • Stukje chocolade – 4 punten
  • 1 portie chips – 6 punten
  • Glas witte wijn – 3 punten
  • Dropje – 1 punt
  • Portie Popcorn zout – 5 punten
  • 2 bitterballen – 4 punten
  • 1 sprits (klein) – 3 punten

Als je je bedenkt dat je dan – in mijn geval – 31 punten per dag hebt dan is er in het Groene programma genoeg ruimte voor wat lekkers. In Blauw – waar ik er maar 23 had – had ik geen ruimte voor lekkers en ging ik dus snacken zonder het te noteren.

Weekextrapunten

Weekextrapunten zijn punten die je bovenop je dagelijkse tegoed krijgt. Deze kan je inzetten om eens een lekker bord met friet (20 punten!) te eten of een pizza (31 punten voor een salamipizza).

Je kunt deze punten in één keer uitgeven of verdelen over de dagen. Dat laatste doe ik. Per dag gun ik mezelf 5 punten extra. Zo kost dat glas wijn of handje chips je ineens “niks”.

Alleen als ik weet dat ik een etentje heb of uiteten ga dan bewaar ik mijn Weekextrapunten om de maaltijd daarmee te kunnen verantwoorden.

Let maar op, als je eraan begint krijg je er vanzelf meer handigheid in!

Fitpoints: ik hou ervan!

Zoals ik hier boven al schreef heb ik voordat ik begon met de WeightWatchers een Fitbit aangeschaft. Gewoon zo’n kleintje – de Inspire HR om precies te zijn. Deze draag ik dag en nacht.

Het grootste voordeel van deze Fitbit is dat je die kunt koppelen aan je WeightWatchers account en daar kan je hele leuke dingen mee!

Als je beweegt spaar je namelijk Fitpoints. En die kan je inwisselen voor eten. Wandeling met de hond? Hoppa 3 Fitpoints erbij. Dat is toch mooi weer een stuk chocolade.

Even snel naar de winkel? Stukje fietsen? Zolang jij je Fitbit om hebt spaar je WeightWatcher punten zonder dat je er erg in hebt.

En dat komt van iemand die echt een hekel heeft aan sporten. Het liefst zit ik de hele dag op de bank met een bak ijs Netflix te kijken. Bewegen is normaal gesproken niet aan mij besteed. Maar als je wordt beloond met extra punten die je kunt inwisselen voor eten dan word zelfs ik actief.

Het gaat ook sneller dan je denkt. Per dag verzamel ik – nogmaals hekel aan sporten – zo’n 8 a 10 Fitpoints. Dat is gewoon een complete extra maaltijd. Zo kan zelfs ik het dieet volhouden!

Ook zo’n Fitbit Inspire HR? Ik heb hem gekocht bij Amazon voor rond de €80.

Ervaring en gewichtsverlies na 4 weken

Inmiddels ben ik 4 weken bezig en val ik per week ongeveer 1 kilo af. Daardoor ben ik nu al 4 kilo kwijt. Daar ben ik zelf best trots op. Zeker als je kijkt hoeveel ongezonds ik nog steeds eet.

Het punten tellen gaat me ook makkelijker af. De eerst week voelt het echt als een straf. Alles moet je noteren. Ook de restjes eten die je nog snel in je mond stopt, omdat het zonde is om weg te gooien.

De eerste week ga je het echt niet leuk vinden. Maar daarna wordt het beter, ik beloof het.

Wat bij mij ook heeft gewerkt is om het aan iedereen te vertellen. Leg je familie en vrienden uit dat je WeightWatchers doet en vertel meer over het programma. Je zult zien dat ze al snel willen weten hoeveel punten zij nou precies eten. En ze begrijpen het als je een keer iets lekkers laat staan. Mij heeft dit echt enorm geholpen.

Waarom juist dit dieet?

Hierboven heb ik al kort geschreven waarom ik voor de WeightWatchers heb gekozen. Ondanks dat er zoveel andere diëten zijn.

Echt geloof me, ik heb ze allemaal wel gevolgd. Ik heb ge-Sonjabakkerd, calorieën geteld, Atkins, South Beach, Intermittent Fasting, extreem veel gesport, bloedgroepdieet, Keto, en noem het maar op. Het was niet vol te houden, omdat ik dingen moest laten die ik lekker vond.

Dan verval je snel toch weer terug in het oude.

Tussen calorieën tellen en WeightWatchers zit niet zoveel verschil. Behalve dat ik het vertik om mijn eten te wegen. Bij WW tellen ze heel veel producten in porties. Dat vind ik makkelijker dan alles op een weegschaal leggen. Calorieën tellen is wel een stuk goedkoper.

Het is trouwens ook goed om te vermelden dat het aantal punten dat je mag verschilt per gewicht. Zelf weeg ik rond de 70 kilo (doelgewicht is 60) en mag ik dus 31 punten per dag. Ben je zwaarder dan krijg je meer Weekextrapunten die je kunt besteden.