Home Blog Mijn ervaring met de Kamado als bbq leek (en vrouw)!

Mijn ervaring met de Kamado als bbq leek (en vrouw)!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heel eerlijk moet ik bekennen dat ik nooit echt iets met bbq-en heb gehad. Wel met het eten van het vlees en sporadisch de groenten die erop bereid waren. Maar niet met het grillen zelf.

Toen mijn vriend voorstelde om een kamado te kopen was ik dan niet meteen enthousiast. We hadden toch al zo’n ding?! Totdat we van buren een stukje picanha kregen dat op een kamado bereid was. Ik was meteen verkocht!

Aan zo’n stukje vlees zit namelijk een echte grillsmaak. Heel anders dan als je het op de gewone bbq zou maken. Hierna besloten we dat er dan toch een kamado zou komen, maar welke?

Een kleine noot vooraf: zoek je een stuk van een bqq-expert met alle technische specs? Dan is dit niet het artikel voor jou. Wil je weten hoe mijn vriend me zo ver heeft gekregen om een kamado aan te schaffen en meerdere malen per week te gebruiken? Lees dan verder!

Vóór de aanschaf én welke kamado we uiteindelijk hebben gekozen

Onze zoektocht naar een kamado stond eigenlijk op een laag pitje. We hielden de aanbiedingen wel in de gaten maar gingen niet actief op zoek.

Pas toen de AH met de Grill Guru aanbieding kwam gingen wij wat actiever kijken. We besloten dat het een Large moest worden qua formaat, maar van welk merk?

De Big Green Egg – hoewel prachtig – viel voor ons toch vrij snel af vanwege de prijs. Voor een beetje complete set ben je zo €2000 verder. En dat voor die paar keer dat we hem per jaar gebruikten (dachten we toen). Uiteindelijk hadden we een shortlist van de Kamado Joe Classic, de Bastard en de Grill Guru Large.

Voordat we de uiteindelijke keuze maakte was er nog een andere uitdaging: de meeste kamado’s zijn niet leverbaar. De Kamado Joe Classic zou pas in juli weer beschikbaar worden en zat qua prijs aan de hoge kant. Qua kwaliteit ontliepen de Bastard en de Grill Guru elkaar niet zo – werd ons verteld – alleen qua prijs.

Dus het werd de Grill Guru Large Elite. Kwalitatief net iets beter dan de normale Large maar lekker compleet en goed betaalbaar. Wij kochten hem uiteindelijk bij de Hornbach voor zo’n €850.

De eerste keer aansteken – als leek!

Hoe mijn vriend mij heeft overgehaald om de kamado te gaan gebruiken is door uit te leggen dat het qua werking gelijk is aan een oven. Alleen alles wat je erop bereid krijgt een veel lekkerdere smaak.

Dus daar ging ik hoor, nog nooit een bbq aangestoken in mn leven, met mn aanmaakwokkels en aansteker. Snel nog een paar filmpjes op Youtube gekeken en aan de slag.

Van de kooltjes had ik torentjes gebouwd, wokkeltje er tussen en aansteken. Vervolgens wachten tot het vuur gedoofd is en dan de deksel dicht. Hierna wacht je tot de ketel de juiste temperatuur heeft en je kan aan de slag. Eitje toch…

Ja dat zou je denken, want ik had namelijk te weinig kolen erin gedaan. Bleef de temperatuur steken op 100 graden en ik moest naar 150. Zucht, meer kooltjes erbij. Temperatuur nog te laag. Nou alle schuiven (boven en onder`) maximaal open. Shoot hij wordt te heet. Nou schuifjes ietsje dicht.

Het was even puzzelen maar uiteindelijk had ik hem dan toch stabiel op 150 graden. Was best trots op mezelf!

Zo zie je maar, zelfs als je niks met bbq-en hebt kan je toch zo’n ding op temperatuur krijgen.

Mijn eerste creatie

Omdat ik de kamado dus op dezelfde manier kon gebruiken als waar ik normaal gesproken de oven of pan voor zou pakken begon ik met het maken van kipshoarma. Van het spit.

Kip marineerde ik heel basic met wat olijfolie en shoarmakruiden – eerste keer he – en liet ik een half dagje in de koelkast staan. Vervolgens op het spit, spit in de kamado en wachten maar.

Na ongeveer een half uurtje was de shoarma klaar. Voor een eerste poging echt heel lekker!

Hierna heb ik in de eerste week nog 3 keer de kamado gebruikt. Voor hamburgers, normale kipfilets en een gevulde bavette met pesto, pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes.

Stuk voor stuk hartstikke lekker!

Ook het op temperatuur krijgen en houden gaat me nu al iets beter af. Al moet ik er nog iets meer handigheid in krijgen.

Wat vind ik van onze Grill Guru?

Hoewel ik dat natuurlijk niet wil toegeven ben ik wel echt blij met onze kamado. Het vlees smaakt beter en het is inderdaad makkelijker dan het lijkt.

De eerste keren ben je wat aan het puzzelen om de temperatuur goed te krijgen maar als je dat eenmaal in de vingers hebt gaat het vanzelf.

Het argument van mijn vriend om een kamado aan te schaffen: het is net als de oven, klopt voor mij zeker. Alles waar ik normaal gesproken de oven voor zou aanzetten daar slinger ik nu de grill guru voor aan.

We hebben de afspraak gemaakt dat als we deze kamado beiden regelmatig blijven gebruiken we gaan sparen voor een Big Green Egg. Tot die tijd voldoet onze eigen bbq zeker aan de eisen. We hebben nog nooit zo lekker gegeten. Wat mij betreft een absolute aanrader, ook als je niks met bbq-en hebt!