Home Blog Ervaring British Airways: van inchecken tot het eten!

Ervaring British Airways: van inchecken tot het eten!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De laatste keer dat ik naar de VS ging vloog ik met British Airways. In eerste instantie wilden wij met Lufthansa gaan – vanwege de service aan boord – maar die tickets waren veel duurder. Daarom werd het British Airways.

Een andere reden was trouwens dat zij een gunstigere aankomst tijd hadden. Kijk jij daar ook naar als je boekt? Hoe laat het vliegtuig op de plaats van bestemming aankomt? 

Zelf vind ik dat heel belangrijk. Het liefst kom ik zo vroeg mogelijk aan met zo min mogelijk overstappen. Des te eerder mijn vakantie begint des te beter. 

Vanaf Amsterdam naar London Gatwick

Het eerste deel van de reis bracht ons van Amsterdam naar Londen. Een vlucht van nog geen uur. Voordat je goed en wel in de lucht bent is het vliegtuig alweer aan het dalen. 

De koffers hadden wij op Schiphol ingeleverd en door laten labelen. Zo hoef je ze op je tussenstop niet eerst van de band te halen en dan weer in te leveren. Ze doen dat dan achter de schermen voor je. 

Nou ben ik dan toch huiverig dat mijn koffer niet aankomt als ik deze niet het vliegtuig in heb zien gaan. Maar goed, je moet er maar op vertrouwen dat ook deze netjes op de bestemming aankomt. 

De luchthaven London Gatwick

Wij landden op een ander gedeelte van de luchthaven dan waar onze vlucht vandaan zou vertrekken. Hiervoor moet je naar de bus i.p.v. de aankomsthal. 

Om toegang te krijgen tot die bus moet je jouw ticket naar de VS laten zien. Dus van je vlucht die nog moet plaatsvinden. Hierna is het een paar minuutjes om naar het gedeelte waar de internationale vlucht vandaan vertrekt te komen. 

Hier heb je net als op Schiphol een aantal winkels en restaurants. Het is er wel stukken kleiner dus verwacht geen uren zoet te zijn. Wij hadden een overstap van 1 uur en 45 minuten en in die tijd hebben we gegeten, gewinkeld en een half uur bij de gate gewacht. 

Onze gate bevond zich op het uiterste puntje van de luchthaven (ben ik de enige die dat vrijwel altijd bij elke vlucht heeft? Ik heb er wat luchthaven-stappen op zitten!) Dus houd er rekening mee dat je nog best een stuk moeten lopen om in te kunnen stappen. 

Boarding en aan boord

Dit was heel bijzonder. Niet zozeer het proces, maar het aantal mensen. Er zaten 7 mensen – ja ik heb ze meerdere keren geteld! – aan boord. We hadden dus vrijwel het gehele vliegtuig voor onszelf.

Dat merkte je ook aan de service van het cabinepersoneel. Die kwamen zeer regelmatig vragen of we nog iets wilden hebben. Ze vonden het maar een saaie vlucht zeiden ze. We hebben met meerdere een gezellig praatje gemaakt.

De vlucht naar Orlando nam al met al zo’n 9 uur in beslag. Wij zaten in de Economy en dat vond ik voor die afstand best krap. Het eten was prima – standaard vliegtuigeten – en wij kregen zeer regelmatig iets te drinken. 

Entertainment was in de vorm van een scherm in de hoofdsteun van de stoel voor je. Het was een keus aan nieuwe en oude films, series en documentaires. En wat spelletjes en entertainment speciaal voor kinderen. 

Zelf had ik mijn tablet bij me met boeken, video’s en muziek. Daar heb ik eigenlijk meer gebruik van gemaakt. Maar mijn vriend heeft achter elkaar films op het entertainmentsysteem in het vliegtuig gekeken. Smaken verschillen!

Aankomst in de VS

Bereid je bij de aankomst in de VS maar voor op lange rijen bij de douane. En het gaat hartstikke traag. Er kwamen tegelijk met ons nog een aantal vluchten aan waardoor we met een paar 100 man bij de loketten stonden. En er waren er maar een paar open. 

We hebben er uiteindelijk zo’n 1,5 uur gestaan…Pfff. Maar het voordeel was, als je er eenmaal doorheen bent staat je koffer al klaar. 

Die hebben we gepakt en zijn zo naar buiten gelopen. Maar dan sta je nog niet helemaal buiten de luchthaven…

Veel luchthavens in de VS zijn zo groot dat je een metro moet nemen om naar het hoofdgebouw te gaan. In Orlando is dat 1 halte, in Atlanta waren dat er vier…

Vanuit daar kun je dan je weg vervolgen naar de verhuurbalie of de taxi standplaats. 

Terug naar Nederland

Ook aan de vakantie komt helaas een keer een einde. Wij zorgden dat we zo’n 3 uur van tevoren op de luchthaven waren om in te checken. Er stond toen al een behoorlijke rij bij de balie. Meestal kan je vooraf inchecken maar dat was in ons geval niet mogelijk. 

Daar was ook een hele speciale reden voor. De orkaan Irma zou de dag daarna in Orlando aankomen en iedereen moest weg. Dat betekende lange rijen bij de TSA – douane – en een overvol vliegtuig. 

Als het vliegtuig vol is dan voelt het bijna claustrofobisch. Dan is Economy best wel krap. Zeker als je moet slapen. Doordat het vliegtuig zo vol zat puilden ook de luiken boven de stoelen uit. Hierdoor werd gevraagd de bagage zoveel mogelijk onder de stoel voor je te doen. 

Dat zit niet heel comfortabel en slaapt nog veel ongemakkelijker. We waren best blij toen het vliegtuig aan de grond stond in Londen. 

Hierna hadden we nog zo’n uur de tijd voordat we konden instappen voor onze vlucht naar A’dam. Dit ging allemaal vrij voorspoedig. Al vond ik het best geestig om als vakantieganger tussen al die zakenlui te zitten. 

Hoe ga je om met de jetlag?

De ergste jetlag heb ik altijd als ik terug naar huis ga. Dan slaap je amper in het vliegtuig en wilt bij thuiskomst niks liever dan je bed in kruipen. 

Wij proberen altijd tot half 10/10 uur wakker te blijven om gelijk weer in het ritme te komen. Een hele opgave na zo’n reisdag maar het helpt mij in ieder geval om de jetlag tegen te gaan.

De dagen erna ben je nog wel moe en kom je wat lastig in slaap maar het went snel. 

Wat vond ik van British Airways?

Inchecken en aan boord ging alles soepel en vlot. Op de terugweg was de service iets minder maar toen zat het vliegtuig ook vol mopperende vakantiegangers die eerder terug moesten. 

Verder was het personeel vriendelijk en behulpzaam.

De Economy vond ik wat krap, zeker als je moet slapen. Het ligt ook niet lekker als er naast je een vreemde zit. Die overigens na de vlucht ook nog door de politie eruit werd gehaald. Dat is écht gebeurd en heel raar als dat wordt omgeroepen. 

Het enige wat ik gek vond aan British Airways, en wellicht dat ze dat inmiddels hebben aangepast – maar je zit niet standaard naast elkaar. Check je niet op tijd vooraf in dan is er een kans dat je reisgezelschap verspreid door het vliegtuig zit. 


Daar krijg ik dan weer de zenuwen van bij zo’n lange vlucht. Dan wil ik gewoon mijn partner naast me en niet een wildvreemd gezin.

Uiteindelijk is het goed gekomen maar houd het in je achterhoofd dat dit kan gebeuren. 

Heb jij ook weleens met British Airways gevlogen en wat vond jij ervan?