Home Blog Hoe werkt een elektrische auto thuis opladen?

Hoe werkt een elektrische auto thuis opladen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Sinds kort heb ik een elektrische auto. Vond ik best spannend, want ineens moet je nadenken over de range en opladen. Niet even tanken en door maar aan de laadpaal thuis of langs de weg.

Om het mijzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik een laadbox laten installeren bij mij thuis. Zo kan ik de auto opladen wanneer ik wil en dat geeft mij toch wat gemoedsrust.

Al moet ik toegeven dat een elektrische auto mij makkelijker af gaat dan verwacht. Daarover binnenkort meer. Maar laten we eerst eens kijken hoe dat werkt om een elektrische auto thuis op te laden.

Elektrische auto thuis opladen stappen

Je kunt niet zomaar een elektrische auto thuis opladen, hiervoor heb je een wallbox of laadpaal nodig. Bij de elektrische auto krijg je een oplader voor het “gewone” stopcontact, maar dan ben je bijna 2 dagen bezig om je auto op te laden. Dat is niet handig.

In mijn geval werd het een wallbox die aan de gevel is gemonteerd.

De montage werd gedaan door een speciaal bedrijf die zorgde voor het ophangen van de wallbox en het ombouwen van mijn stoppenkast.

Stoppenkast ombouwen, is dat nodig? Ja, want je hebt namelijk een 3-fasen aansluiting nodig om je auto op te kunnen laden. En die hadden wij niet.

De heren gingen aan de slag en binnen 53 minuten hing de wallbox en was mijn stoppenkast omgebouwd. Echt razendsnel die twee!

Daarna was mijn wallbox helaas nog niet klaar voor gebruik. De netbeheerder moest namelijk langskomen om de laatste stappen te voltooien. In mijn geval kreeg ik nieuwe meters en verder durf ik niet te zeggen wat er gedaan is. Zal vast meer zijn dan ik heb kunnen zien.

Toen deed mijn wallbox het en kon ik mijn elektrische auto thuis opladen!

Hoe werkt een elektrische auto thuis opladen?

Bij de wallbox kreeg ik een pasje en een tag. Deze heb ik gekoppeld aan mijn wallbox. Elke keer als je wil laden scan je het pasje en dan begint het laden. Het maakt niet uit of je eerst de stekker in de auto doet of eerst je laadpas scant.

Hierna zie je de kleur van de wallbox veranderen van groen naar blauw en begint de auto te laden. Zit de accu vol? Dan kleurt de lader oranje.

Het opladen van de auto gaat via de elektriciteit van je woning en dit zul je ook terugzien op je energierekening. Het lijkt duur maar bedenk je dat een benzineauto vele malen duurder tankt.

Elektrische leaseauto thuis opladen

Wanneer je een leaseauto hebt waarbij het laden bij je contract is inbegrepen kun je deze elektrische auto ook thuis opladen. Heb je een wallbox of laadpaal via de leasemaatschappij dan hoef je vaak niks extra’s te doen. Dan is het een kwestie van je laadpas van de leasemaatschappij scannen en je kunt de auto opladen.

Lastiger wordt het als je zelf de box hebt gekocht of zoals ik cadeau hebt gekregen bij de auto.

In dat geval moet je de laadpaal of wallbox openbaar maken. Dat klinkt heel eng, want dan kan iedereen gebruik maken van jouw elektriciteit, maar in de praktijk valt dat mee.

Mijn wallbox heeft een app waarin ik heel eenvoudig kan aanpassen of deze openbaar of privé is. Ben ik thuis of even weg dan staat deze op openbaar. Ben ik langer weg dan zet ik deze op privé en kan niemand anders daar opladen.

Waar ik mij ook zorgen om maakte was de verrekening. Dat gebeurt bij mij automatisch, maar daarvoor heb ik wel een extra abonnement (€6 per maand) moeten afsluiten bij EVBox. Nu heb ik zelf een prijs voor mijn laadpunt kunnen bepalen en wordt dat automatisch op mijn rekening gestort door de leasemaatschappij. Dat bedrag was het voor mij meer dan waard, dat scheelt een hoop gedoe met declareren.

Is het nodig om je elektrische auto thuis op te laden?

Nee, eigenlijk niet. Als ik kijk wat ik rij op een dag dan kan ik best wat dagen zonder op te laden. Daarbij vind je in een straal van 500m om je huis wel ergens een laadpunt. Zo niet, dan installeren veel gemeentes deze gratis voor je. Enige nadeel is dan dat deze niet privé is en iedereen er kan laden.

Het is vaak wel goedkoper om je auto thuis op te laden. Bij mij in de gemeente kost het opladen 0,33 per kWh, dat kost bij mij thuis minder. Zou je de auto opladen bij een snellaadpunt dan ben je nog meer geld kwijt.

Maar behalve dat en het gemak van je eigen laadpunt is het niet nodig om je elektrische auto thuis op te laden. Al ben ik stiekem best blij met die luxe!