Wat kun je zien en doen op Elba?

Elba is een van de mooiste en populairste eilanden van Italië. En het is geen wonder waarom! Elba heeft schitterende stranden, kristalhelder water, en weelderige berglandschappen. Of je nu op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen of een vakantie vol actie, Elba heeft dit alles.

Waar ligt Elba?

Elba is een klein eiland voor de kust van Italië. Het is vooral bekend als de plaats waar Napoleon verbannen werd na zijn nederlaag bij de Slag van Waterloo. Elba is een populaire toeristische bestemming, met zijn zandstranden en helderblauw water. Het herbergt ook een aantal historische plaatsen, zoals het Fort van San Michele, dat door Napoleon tijdens zijn ballingschap werd gebouwd.

Je kunt Elba bereiken met de auto. De reis duurt dan ongeveer 16 uur. Je maakt vanuit Piombino een overtocht met een ferry naar het eiland. Koop online de tickets voor de ferry. Liever vliegen, dat kan natuurlijk ook! Er is een luchthaven op het eiland Elba. 13 kilometer van de hoofdstad Portoferraio. Ook kun je er met de trein naartoe reizen.

Helder water om je tenen in te dippen of in te zwemmen

Weer en klimaat

Het Italiaanse eiland Elba ligt in de Tyrreense Zee. Het heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent dat het er het hele jaar door meestal warm en zonnig is. Wel kan er af en toe sterke winden uit het noorden komen. Deze zijn bekend als tramontane.

Leukste dingen om te doen op Elba

Wil je weten wat er op dit lieflijke eiland te doen is? Hieronder volgen enkele van de aangeboden activiteiten en excursies.

Monte Capanne

Dit is de hoogste berg van het eiland Elba, die 1019 meter boven de zeespiegel uittorent. Monte Capanne biedt een prachtig uitzicht op de kleine stranden en de vis-vorm van het eiland, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel toeristen als wandelaars. De wandeling naar de top van Monte Capanne duurt ongeveer anderhalf tot twee uur, maar wie dat iets te enthousiast vindt kan er ook met de kabelbaan heen.

Nationale Park Elba

Dit is een van de mooiste plaatsen in Italië. Het landschap is gewoonweg adembenemend en er zijn tal van activiteiten te doen, zoals wandelen, vogels kijken en zwemmen. En niet te vergeten, het Nationaal park is ook een geweldige plek om te ontspannen en tot rust te komen.

Nautilus boot, een kijkje onder water

Op zoek naar een unieke boottocht? Je kunt alle verbazingwekkende onderwaterflora- en fauna zien terwijl de boot langs het koraalrif vaart. Het is een geweldige manier om de schoonheid van Elba te zien zonder zelfs maar nat te worden.

Onderwaterwereld duikend verkennen

Cabo San Andreas

De onderwaterwereld bij Elba is een werkelijk unieke ervaring. Dit is de thuisbasis van een overvloed aan zeeleven. Van kleine vissen tot barracuda’s, murene en kongeralen, er is voor iedereen wel iets te zien. En met een beetje geluk kun je zelfs een zonnebaars of dolfijn tegenkomen! Voor ervaren duikers is het scheepswrak ‘Elvis Cote’, dat in 1972 bij Pomonte zonk, ook een bezoek waard.

Elba is een paradijs voor snorkelaars. De rotsachtige kusten van het eiland herbergen een overvloed aan prachtige flora en fauna. Behalve de gebruikelijke verdachten zoals rotsen en zand, wemelt het in Elba’s wateren van de groene Posidonia, een plantensoort die veel voorkomt langs de Middellandse Zeekust. Deze verscheidenheid aan onderwaterleven maakt Elba tot een unieke en onvergetelijke snorkelbestemming.

Villa’s Napoleon

Napoleon werd in 1814 voor het eerst naar Elba verbannen, en tijdens zijn tien maanden daar reorganiseerde hij het hele eiland. Daarna hield de Franse keizer het voor gezien en ontsnapte om opnieuw ten strijde te trekken. Op Elba vind je twee van Napoleon’s villa’s: Villa dei Mulini di Napoleone en Villa di San Martino, zijn zomerverblijf met uitzicht op de stad. Beide villa’s zijn omgebouwd tot musea en zijn beslist een bezoek waard.

Ruïnes van Volterraio

Het pad voert door de ruïnes van Volterraio, een Pisaans fort uit de 11de eeuw, en biedt wandelaars onderweg grandioze uitzichten op Portoferraio. De wandeling is uitdagend maar goed te doen, en de beloning aan het eind is de inspanning meer dan waard. Als je eenmaal de top van het fort bereikt hebt, word je getrakteerd op een schitterend panorama over Portoferraio, waardoor het de perfecte plek is om na een lange wandeling achterover te leunen en te ontspannen.

Stranden Elba

Elba heeft prachtige stranden

Het is heel goed mogelijk om op Elba tot rust te komen. Zet je neer op een van de stranden bij Biodola, Lacona, Marina di Campo, Lido, Capo Bianco, of Procchio.

Mijnen

Elba herbergt ook iets anders dan stranden- een netwerk van oude open mijnen. Eeuwenlang was Elba een belangrijke bron van mineralen, en veel van de grotten op het eiland werden voor de mijnbouw gebruikt. Vandaag zijn de mijnen niet meer in gebruik, maar ze bieden een unieke en fascinerende blik op de geschiedenis van het eiland. Bezoekers kunnen een treinrit door de mijnen maken, en zelfs stoppen om ze te voet te verkennen.

Wandelen op Elba

Er zijn veel dingen te zien tijdens het wandelen, waaronder het schitterende landschap, oude bergdorpjes, en mooie vergezichten. Elba is betrekkelijk klein, dus is het gemakkelijk om het hele eiland rond te wandelen en alles te zien wat het te bieden heeft. Het klimaat is ook perfect om te wandelen – niet te heet in de zomer en niet te koud in de winter.

Fietsen op Elba

Ook voor fietsers heeft Elba veel te bieden. Het eiland heeft veel verharde wegen die perfect zijn om te fietsen, en ook enkele meer natuurlijke routes door het platteland. Fietsen op Elba is een geweldige manier om het eiland te zien, wat lichaamsbeweging te krijgen en tegelijk van het schitterende landschap te genieten.

Portoferraio

Portoferraio is een bruisende stad met een haven waar de hele dag veerboten af en aan varen. Het is de hoofdstad van Elba. Ongeveer de helft van de 12.000 inwoners van het eiland woont in Portoferraio. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, en zijn goed bewaarde vestingwerken getuigen van zijn strategisch belang door de eeuwen heen.

Voor wie is het eiland Elba leuk

Elba is een must-go vakantiebestemming voor elke reiziger die het beste wil ervaren van wat de Middellandse Zee te bieden heeft. Dit weelderige eiland, dat vlak voor de kust van Italië ligt, herbergt schitterende stranden, kristalhelder water, en een rijke geschiedenis. Elba kan ook bogen op heerlijke zeevruchten, wijnen van wereldklasse, en adembenemende uitzichten.

Dus of je nu op zoek bent naar een ontspannen strandvakantie of een avontuur boordevol actie, voeg Elba zeker toe aan je reislijst. Je zult er geen spijt van krijgen!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven