Joris en de Draak: houten achtbaan in de Efteling

Bij de Efteling verwacht je sprookjes, elfjes en andere schattige wezentjes. Het pretpark heeft iets liefs, iets aandoenlijks. Dat geldt ook voor de meeste attracties.

Van de Python weten we dat het best een pittige achtbaan is. En ook de Baron 1898 slaan veel mensen liever over.

Maar hoe zit dat dan met Joris en de Draak?

Schijn bedriegt

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Wij gingen een tijdje terug met een groep naar de Efteling. Nog voor corona. Een deel daarvan was gek op achtbanen. Een ander deel liep met een grote boog om ze heen.

Eén daarvan hebben we toen in de Baron gekregen, wat al een prestatie op zich is. Maar de andere “niet-achtbaan-liefhebbers” vonden deze net iets te heftig. Toen gebeurde er iets vreemds. Want zeiden ze bij de Baron stellig nee. Bij Joris en de Draak stemden de meesten toch toe.

Terwijl dat toch niet de minste achtbaan is. Gek toch dat je zo op het oog denkt: “die valt wel mee!”

De achtbaan

Joris en de Draak is een houten achtbaan die gebouwd is op de plek waar vroeger de Pegasus stond. Dit wat ook een houten achtbaan maar stukken kleiner.

Voor het instappen kan je kiezen voor welke kant je wilt strijden. Loop daarbij nooit met mij mee, ik zit altijd in het verliezende treintje. Er zijn twee stations waar de treintjes naast elkaar worden ingeladen en tegelijk wegrijden. Beiden hebben hun eigen parcours met bochten en drops.

In totaal haal je een snelheid van 75 km/h. Dat lijkt niet heel hard maar in een houten achtbaan word je dan toch behoorlijk door elkaar geschud.

Uiteindelijk kom je vlak naast elkaar over de eindstreep maar er is altijd 1 karretje dat wint. En daar zit ik nooit in…

Echt van de tientallen keren dat ik in deze attractie ben geweest zat ik altijd in het verliezende karretje. Dat zal vast een speciaal soort talent zijn.

Voor wie is deze achtbaan?

De minimale lengte voor Joris en de Draak is 1.10m. Onder de 1.20m altijd onder begeleiding van een volwassene. Hierna zijn kinderen oud genoeg om er zelf in te mogen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is deze minder mak dan je zo op het oog zou verwachten. Mensen denken toch al snel: “kinderattractie, hoe eng kan die zijn?!”

Nou best wel kan ik je vertellen. Je wordt behoorlijk door elkaar geschud. Zeker als je op volle snelheid door een bocht schiet vlieg je alle kanten op. Een houten achtbaan hobbelt dus verwacht sowieso niet dat je lang stil blijft zitten.

Foto: Efteling.com

Weekendje Efteling? Blijf overnachten!

Altijd inclusief tickets

Laat een reactie achter

Scroll naar boven