Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

Home Dagje weg Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

Gisteren was ik voor het eerst sinds de heropening in de Efteling. Best gek om na heel wat maanden weer in een pretpark te lopen. Een bezoek aan de Efteling is nog niet zoals het vroeger was, maar het begint er wel steeds meer op te lijken.

In dit artikel zal ik je meenemen tijdens mijn Efteling dag: hoe kom je binnen, is het druk, hoe gaat het er in de attracties aan toe, wat zijn de maatregelen en nog veel meer!

Heb je na het lezen nog vragen, stuur mij dan een berichtje via onze sociale media!

Efteling in 2021: mijn bezoek in juni

Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

Gisteren, op 10 juni, was het zover, voor het eerst naar de Efteling na maanden. Mijn laatste bezoek was in september 2020, ook toen waren er al een hoop maatregelen, maar niet zo streng als nu. Daarom was ik vooraf aan mijn bezoek best huiverig, hoe leuk zou het dagje zijn?!

Maar, kleine spoiler, het was echt erg leuk. We hebben de hele dag volgemaakt, van 10 tot 18, en ons geen moment verveelt.

Ga je binnenkort naar de Efteling of twijfel je nog? Dan zal ik je hieronder zoveel mogelijk informeren over hoe zo’n Efteling dag er in 2021 uitziet. Laten we beginnen met parkeren en het park binnenkomen.

Parkeren, tijdvakken en entree met AH tickets

Net als veel bezoekers waren wij met de auto. Om het parkeerterrein op te komen stond er een kleine rij. Ondanks dat er op de Efteling site stond dat het een dag met een “normale” drukte zou zijn, vond ik toch dat het parkeerterrein aardig vol stond.

Iets anders wat ons opviel waren de twee enorme rijen die zich vormden voor de entree.

Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

Kreeg ik toch een beetje de zenuwen van heel eerlijk, want hoe druk zou het dan in het pretpark zelf zijn.

Maar uiteindelijk viel het echt hartstikke mee. De rijen bewogen vlot en binnen een minuut of 10 waren we binnen. Deze rijen zijn overigens om het aantal mensen te doseren die onder de overdekte ingang staan.

Zodra je bij het overdekte deel komt wordt er gevraagd je mondkapje op te doen. Dit is één van de maatregelen in het park, maar daar kom ik straks nog even op terug.

Al met al duurde het zo’n 10 minuten dus om binnen te komen, ondanks de rijen. Nou moet ik daarbij zeggen dat wij er precies om 10 uur waren, aan het begin van ons tijdvak. Voor die tijd houden ze je tegen dus eerder binnenkomen zit er niet in.

Wij maakten voor ons bezoek gebruik van de Albert Heijn Efteling tickets. Deze had ik geprint bij me, maar ik had ze ook in de Efteling app gezet. Bij de ingang heb ik de twee tickets op mijn telefoon laten scannen en ik stond binnen. Nog geen 20 sec duurde het, dus heel efficiënt en meteen ook een tip als je AH tickets hebt voor de Efteling: zet ze in de app. Hoe dat moet wordt in de Efteling app uitgelegd.

Toen wij aankwamen om 10 uur waren de rijen al aan het bewegen en daardoor waren we vrij snel binnen.

Wachttijden, drukte en attracties

Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

De meest gestelde vraag is toch wel: hoe druk is het in de Efteling sinds de heropening?

Het antwoord daarop is drukker dan ik had verwacht. Wij waren er op een doordeweekse dag, buiten de schoolvakanties, en het park voelde toch aardig vol. Ondanks dat ze natuurlijk slechts een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten.

Op de wandelpaden zelf had je alle ruimte, dan merk je dat de Efteling echt een groot park is. Je kunt lopen zonder mensen tegen te komen, zelfs op drukkere dagen.

Bij de attracties waren de wachtrijen gemiddeld lang. Of zoals de Efteling het noemt, normale drukte. Het langst hebben wij gewacht voor Joris en de Draak. Daar stond een wachttijd van 20 minuten op het bord, maar dat werden er bijna 40.

Kortste wachttijden waren Droomvlucht, Gondoletta en Fata Morgana, waar we zo door konden lopen, daar stond geen rij.

Carnaval Festival had een rij van zo’n 15 minuten, evenals Vogel Rok. Baron 1898 had een wachttijd van 35 minuten, maar uiteindelijk stonden we maar 20 minuten in de rij.

Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

Uiteindelijk vielen de rijen nog wel mee, het duurt alleen langer voor je gevoel en dat komt door twee van de maatregelen. In de wachtrijen moet je 1,5m afstand houden, dit doe je door in de aangegeven vakken te staan. Hierdoor lijkt de rij veel langer, want je moet een grotere afstand afleggen. Terwijl er misschien niet eens zoveel mensen voor je staan.

Daarbij kunnen er ook veel minder mensen in de karretjes van de meeste attracties. Bij Joris en de Draak zaten er twee rijen tussen de verschillende groepen. Deze werden soms opgevuld met kinderen tot 12 jaar, maar meestal waren de karretjes voor 3/4 leeg.

Datzelfde bij Fata Morgana en de Vliegende Hollander, waar er maar 2 groepen per bootje mochten. Bij Carnaval Festival werd er een karretje tussen de groepen vrij gelaten. En bij de Baron waren de middelste twee stoelen van een rij leeg.

De enige attractie waar elk karretje werd opgevuld was Droomvlucht. Hierbij zit je gewoon naast een andere groep met een plastic scherm er tussen.

Doordat er minder capaciteit is in de attracties duurt het wachten soms tergend lang. Zeker als je op een warme dag gaat. Maar weet dus dat je uiteindelijk niet eens zo heel lang wacht vanwege het lage aantal bezoekers in het park.

Coronamaatregelen in de Efteling

Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!
Overal staan deze borden met daarop de regels

Zoals ik hierboven al schreef voelt het al wel als vanouds, maar is het het nog steeds niet, helaas.

De eerste maatregel die de Efteling heeft getroffen om bezoekers veilig te ontvangen zijn de tijdvakken. Om de Efteling binnen te komen heb je een geldig entreeticket nodig en een reservering. Tijdens het maken van die reservering kies je een tijdvak. Dit zijn de tijden waarop je naar binnen mag. Is het tijdvak vol dan zul je een ander moeten kiezen.

Nou werd er bij ons nergens naar een tijdvak reservering gevraagd, maar misschien was deze gekoppeld aan ons ticket? Geen idee…

Een andere maatregel is de 1,5 meter afstand in de wachtrijen. Deze worden aangegeven door witte en rode vakken. Het is soms even zoeken, maar je herkent de vakken aan gekleurde strepen aan de zijkant op het hekwerk.

In de witte vakken ga je staan, rood houd je leeg om de juiste afstand te bewaren. Houd iedereen zich eraan? Nee, eigenlijk niet, wij hebben bij vrijwel elke attractie mensen bij ons in het witte vak gehad. De Efteling handhaaft dit verder niet, dus je zult hier zelf iets van moeten zeggen als je het vervelend vindt.

Een andere maatregel is het dragen van mondkapjes/gezichtsmaskers. Dit is verplicht in overdekte locaties. In wachtrijen niet, totdat je naar binnen gaat. Het punt waarop je het kapje op moet zetten staat bij elke attractie aangegeven. Je houdt het kapje op totdat je in de attractie zit, dan mag deze af. Vlak voordat je uitstapt moet je het kapje dan weer opzetten. In het begin een beetje een gedoe maar het went snel.

Tenslotte het desinfecteren en wassen van je handen, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. De karretjes worden niet schoongemaakt, dus je zult na je ritje zelf even je handen moeten desinfecteren. Dit kan bij de – soms best goed verstopte – desinfectiestations door het park. Maar ik zou persoonlijk een tube handgel meenemen van thuis.

Eten en drinken

Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

Van al dat wandelen in de Efteling krijg je trek. Dan kan je natuurlijk je zelf gesmeerde boterhammen opeten, maar je kunt ook iets lekkers halen bij één van de restaurants.

Toen wij binnenkwamen stond er bij restaurant Polles Keuken al een lange rij mensen die hun lunch wilden reserveren. Dit kan je ook via de app doen als je dat makkelijker vindt.

Bij de restaurants waar je aan tafel wordt bediend of binnen eet moet je bij binnenkomst je gegevens achterlaten. Dit is om je te bellen bij een eventuele coronabesmetting. Hierna kan je eigenlijk als vanouds eten.

Haal je de maaltijd af, dan hoef je geen gegevens in te vullen wanneer je deze buiten opeet. Dan zoek je gewoon een picknicktafel en kan je eten. Mondkapjes hoeven dan natuurlijk niet.

Naar de Efteling in (de zomer van) 2021?

Efteling in 2021: maatregelen, open attracties en drukte!

Nu de vraag, is het wel leuk om nu naar de Efteling te gaan…. ja, eigenlijk wel. Wat ik al schreef het voelt als vanouds. De attracties zijn open evenals de meeste restaurants.

Wij hebben het echt naar ons zin gehad! De maatregelen wennen vrij snel en je hebt er eigenlijk ook niet zoveel last van. Sterker nog, wij hadden keer op keer de beste plaatsen in de achtbanen. Voorste rij, of juist helemaal achterin. Datzelfde gold eigenlijk voor alle attracties, we hebben nog nooit zoveel kunnen zien en ervaren.

Ja, de wachtrijen gaan soms wat traag. Plus, als je het vervelend vindt dat mensen in je nek staan te hijgen dan zou ik het park vermijden, want vrijwel niemand houdt zich aan de vakken in de wachtrij. Maar anders zie ik echt geen reden om niet te gaan.

Zeker nu ook alle binnenattracties weer open zijn. Daarbij hoef je in de attractie ook geen mondkapje op dus dan voelt het helemaal weer als “vroeger”.

Wij hebben echt een prima dag gehad. Het was drukker dan verwacht, maar uiteindelijk hebben we nergens echt heel lang hoeven wachten. De enige attractie die wij hebben overgeslagen was de Vliegende Hollander. Daar was de wachtrij gedurende de hele dag zo’n 35-40 minuten en dat vind ik persoonlijk te lang voor een rit van nog geen minuut.

Zou ik nog een keer naar de Efteling gaan dit jaar? Zeker! Misschien dat ik na de zomer nog een bezoekje plan.

Leukste kortingsacties!