Home Blog Eerste keer op wintersport: waar moet je rekening mee houden?

Eerste keer op wintersport: waar moet je rekening mee houden?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De eerste keer op wintersport is altijd heel bijzonder. Het bepaalt of je een fanatieke wintersporter wordt of dat je het bij de zomervakanties houdt. De meeste mensen zullen niks liever willen dan elke winter de sneeuw in. De sfeer, gezelligheid, het eten en de hele dag actief buiten zijn. Heerlijk!

Nou kan ik mij voorstellen dat het best lastig is zo’n eerste keer op wintersport. Waar ga je heen, met wie ga je en wat neem je mee. In dit artikel geef ik je zoveel mogelijk tips voor een geslaagde vakantie. Laten we snel beginnen.

Eerste keer op wintersport: wat neem je mee?

Ga je op wintersport, dan lijkt het alsof je veel meer moet meenemen. Maar in de praktijk valt dat best wel mee. De spullen nemen alleen wat meer plaats in.

Behalve de gebruikelijke spullen die je meeneemt op elke vakantie – tandenborstel, tandpasta, ondergoed – zijn er voor de wintersport ook specifieke spullen die handig zijn om bij je te hebben.

Er is speciale wintersportkleding te koop bij de bekende sportzaken of online. Investeer in een goede waterdichte broek. Er is niks knulliger dan in een spijker- of trainingsbroek van de piste te gaan. Daarbij wordt zo’n broek kleddernat en heb je binnen de kortste keren koude benen.

Zo’n skibroek hoef niet duur te zijn. Maar zorg dat deze tenminste een waterkolom van 5.000 heeft. Blijf je in ieder geval lekker droog.

Ook belangrijk is een goede, loszittende trui. Dit kan een skipully zijn maar het mag ook een ander sportshirt zijn met lange mouwen. Zolang het je lekker warm houdt, maar ook ademend genoeg is om zweet goed af te voeren.

Datzelfde geldt ook voor je jas. Een goede wintersportjas hoeft niet duur te zijn, de Lidl en Decathlon verkopen ze ook, maar het is wel een onmisbaar item. Niet alleen om je warm te houden op de koude pistes, het kan er tot -20 worden, maar ook om te zorgen dat je niet teveel gaat zweten. Juist als je gaat zweten krijg je het koud. Een goede jas voorkomt dit.

Nog twee items die niet mag ontbreken tijdens je eerste keer op wintersport zijn handschoenen en ski- of snowboard sokken. Kies handschoenen die geschikt zijn voor de wintersport. Die je handen goed warm houden maar waar je niet in gaat zweten. Datzelfde geldt ook voor de sokken. Koop een aantal paar goede sokken, zorg dat deze niet te dik zijn maar dat ze wel speciaal voor skiën of snowboarden zijn. Anders zitten je schoenen minder lekker.

Dan zijn er nog andere items waaronder thermokleding, mutsen, sjaals, etc. Zelf zweer ik erbij omdat ik het snel koud heb, maar mijn vriend moet er niet aan denken. Het enige wat wel heel lekker is is een Buff sjaal. Deze houd je nek lekker warm en kan je zelfs tot over je neus trekken als het koud is.

Samenvattend, wat je mee moet nemen tijdens je eerste keer op wintersport:

  • Ski- of snowboardbroek minimaal waterkolom 5.000
  • Goede jas die je warm houdt maar ook zweet afvoert
  • Wintersporthandschoenen en – sokken
  • Eventueel een Buff sjaal en thermokleding

Belangrijkste van alle items: ze moeten functioneel zijn! Je mag er best leuk uitzien op de piste, maar zorg dat je goed kan bewegen en het niet koud krijgt.

Waar verblijf je?

De meeste mensen die voor het eerst op wintersport gaan zullen dit samen met fervente wintersporters doen. Zoals je misschien hebt gemerkt hebben de meeste wintersporters een favoriet gebied en zelfs een accommodatie waar ze elk jaar naar terugkeren.

Grote groepen huren meestal een huisje af ergens in een skidorp. Gezinnen zitten veelal in appartementen en stellen kom je het meest tegen in hotels. Met natuurlijk uitzonderingen.

Het maakt eigenlijk niks uit wat je boekt. Het enige waar ik op zou letten is de afstand tot de piste.

Zelf vind ik het heerlijk om vanuit de accommodatie direct naar de lift te kunnen lopen. Het liefst maar een klein stukje, want zo lekker lopen mijn skischoenen niet. Met de bus vind ik vaak een gedoe, omdat deze ’s ochtends heel druk kunnen worden. Dan is het echt vechten om binnen te komen en daar houd ik niet zo van. Maar dat is persoonlijk.

Nadeel van accommodaties vlak bij de piste of liften is dat deze wat duurder zijn. Heb je dit er niet voor over kijk dan goed of er een skibus in de buurt van jullie accommodatie stopt zodat je niet elke dag met de auto naar de piste hoeft.

Hoe lang kan je het beste gaan?

Hoe lang mensen op wintersport gaan is heel verschillend. Wij gaan meestal 1 week. Dat is nog net te betalen – wintersport is duur – en het is lang genoeg om alle pistes te kunnen zien. Verder heb ik het na een weekje, elke dag, op de piste ook wel gezien.

Sommige mensen kunnen slechts een weekendje op skivakantie terwijl anderen juist de twee weken van de kerstvakantie kiezen. Dit is heel persoonlijk.

Wat ik je wel kan aanraden, ga de eerste dag niet voluit! Anders heb je de dagen erna echt veel last van spierpijn. De meesten van ons gaan toch onvoorbereid op wintersport. Dan bedoel ik dat je niet in de weken ervoor allerlei oefeningen hebt gedaan om je spieren alvast te trainen. Dus wanneer je een dagje op de piste hebt gestaan voel je dat de volgende dag zeker.

Is het handig om eigen ski- of snowboardspullen te kopen of om te huren?

Voor de eerste keer op wintersport zou ik materiaal huren. Je eigen spullen aanschaffen is vrij duur en dan weet je niet eens of je het echt leuk vind.

Wij gaan elk jaar op wintersport dus dan is eigen spullen wel een must. Zeker eigen schoenen. Vind ik toch een onfris idee al die huurschoenen… Mijn ski’s zijn oude verhuurski’s. Deze hebben een seizoen meegedraaid en zijn daarna opnieuw geslepen en gewaxt. Hierna kunnen ze echt nog heel lang mee. Zeker als je maar 1 keer per jaar op wintersport gaat.

Het voordeel van verhuurmateriaal kopen is dat je aanzienlijk minder betaalt. Mijn setje ski’s was € 150, in de winkel kosten deze nieuw € 500. En ze zijn helemaal krasvrij en zo goed als nieuw.

Is après-ski echt zo leuk?

Ja! Het is echt enorm gezellig. Er hangt een gemoedelijke sfeer, waar je gewoon van wilt blijven genieten.

De après-ski begint meestal rond een uurtje of 4 en duurt tot zo’n 6 uur. Daarna gaat iedereen terug naar de accommodatie om wat te gaan eten.

Het is niet zo moeilijk om een tentje met après-ski te vinden, je gaat gewoon op de harde muziek af. Er zijn er in elk skidorp wel een aantal. Je kunt zelfs op de piste blijven hangen bij een tent. Zelf vind ik dit niet zo prettig, omdat je daarna nog naar beneden moet. Na 2 halve liters gaat dat of heel makkelijk of ontzettend moeizaam. Dat risico neem ik liever niet. Daarom gaan we rond half 4 lekker terug naar beneden en zoeken we daar een tentje.