Xanten bezoeken: de leukste dingen om te zien en doen!

Xanten, een heerlijk stadje voor jong en oud. Leuk voor een weekendje weg of een dagje uit! Leuk voor iedereen die van oudheid houd, maar ook qua natuur is er veel te beleven! In dit artikel geef ik je een kijkje in de omgeving, geschiedenis en bezienswaardigheden van Xanten!

Waar vind je de stad Xanten?

Xanten (spreek uit: Santen) is een gemeente in Duitsland, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlakbij de Nederlandse grens, aan de Rijn. De gemeente Xanten bestaat uit 10 plaatsen en natuurlijk Xanten zelf. De gemeente Xanten telde op 31 December 2020 zo’n 2,5 duizend inwoners.

Xanten is vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanuit Utrecht is het slechts 1 uur en 3 kwartier rijden. En voor de echte fietsliefhebber is het ook mogelijk om het op de fiets te doen! Vanuit Utrecht is het zo’n 6,5 uur fietsen. Je kunt het in één, maar ook in twee dagen doen.

Paraplu of zonnebrandcrème?

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Het weer in Xanten is te vergelijken met dat in Nederland. Het is er niet bloedheet in de zomer, maar ook niet ijskoud in de winter. De temperatuur loopt vanaf februari op, totdat de temperatuur in juli en augustus op zijn hoogtepunt is. Dan loopt de temperatuur af, en in januari is het met gemiddeld 4 graden het koudst.

De meeste regen valt in December, maar ook juli en augustus kunnen er wat van. In april en september heb je de minste kans om een paraplu mee te hoeven nemen! Zelf zou ik in september gaan, want dan is de temperatuur lekker en valt er relatief weinig regen.

Wat kan je zien en doen in Xanten?

Een van de mooiste overblijfselen aan de Romeinse tijd in Xanten

Tja, allemaal leuk en aardig, nu we zijn aangekomen, maar wat nu dan? Ik heb geen enkel idee wat ik moet doen, zeg je misschien wel. Daar ga ik je bij helpen, want er is veel te doen in Xanten en omstreken! Van musea tot natuur, alles komt langs!

Allereerst is Xanten gewoon een verzameling oudheid! Vanwege de Romeinen, die in deze streek hebben geleefd, kan je opgravingen en andere Romeinse objecten bekijken. Ook heb je verschillende musea, waar ik later nog wat over zeg. Ook qua bewegen is er veel te doen, aangezien er verschillende meren in de buurt liggen, en natuurlijk de Rijn. Ook zijn verschillende grote of kleine speeltuintjes in Xanten zelf.

Archeologische plekken

Als je het over archeologie en Xanten hebt, springt natuurlijk het LVR-Archäologischer Park Xanten met het LVR-Römer Museum eruit. Voor elke liefhebber van oudheid of Romeinen is dit echt dè plek om je uit te leven! Met verschillende reconstructies van bijvoorbeeld een amfitheater en opgegraven resten van de oude Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana is dit echt een geweldige bestemming om heen te gaan. Ook is er een museum op het park, wat ook leuk is voor kinderen omdat er speciale schermen zijn waar kinderen interessante dingen kunnen bekijken.

Naar het museum

Een ander museum in het centrum van Xanten is het Siegfriedmuseum. Dit museum gaat over een Germaanse legende waarin Siegfried van Xanten de draak doodt. Een leuk museum, maar niet erg afwisselend voor kinderen, behalve dan de ruimte met spelletjes en verkleedspullen.

Ook heb je heb StiftsMuseum Xanten, een kerkhistorisch museum. Een prachtig museum, dat de kerkschat van de St-Viktordom herbergt. Het museum heeft een sfeervolle uitstraling, heerlijk om lekker tussen de gouden schatten en priesterlijke gewaden te lopen. Ook horen er bij het museum een bibliotheek en een archief over de geschiedenis van het Rijnland.

St-Viktordom

St. Viktordom

Het bezoek aan het hiervoor genoemde museum kan ook goed worden gecombineerd met de St-Viktordom. De naam komt van Victor van Xanten, een Romeins legerofficier die, nadat hij weigerde de Romeinse goden te offeren, samen met 360 andere mannen is gemarteld en gedood.

Sportieve uitjes in Xanten

Zo, lekker uitgerust, en dan weer verder! Zoals ik al zei, zijn er in Xanten verschillende speeltuintjes, zoals het speeltoestel van de draak of andere leuke kleine of grote speeltuinen. Maar dat niet alleen! Er zijn ook een hardloopbaan, verschillende sporttoestellen en een skatepark!

Ook is er een klimpark, waarbij je hoog boven de grond (gezekerd) een parcours af moet leggen. Ook hier is aan kinderen gedacht, er is namelijk een speciale kinderroute, die net wat makkelijker is voor de kids.

Natuur en watersport

De Xanten Nordsee en de Xanten Südsee zijn prachtige meren in Xanten. Op de muren is veel te doen voor een leuk dagje weg. Je kan er prachtig fietsen of wandelen, in een gebied waar auto’s niet komen en waar het heerlijk is om lekker rond te toeren door de prachtige natuur.

Maar er is niet alleen plezier langs het water, ook in het water is er heel wat te doen. Je kan er zwemmen en er is een waterski-baan, waar je je lekker op kunt uitleven. Ook kan je kanoën, suppen of zeilen door de kano, sup en zeilbootverhuur die aanwezig zijn. Ook kan je in het meer duiken. Er is speciaal voor dit doel zelfs een wrak neergelaten om eens aandachtig te bekijken!

Golfen

Aan een andere kant van het meer is ook een haven, waar boten en waterfietsen worden verhuurd. Er is helaas geen strand, maar er is wel een midgetgolfbaan waar je lekker een balletje kunt slaan. Hole in one! Ben je uitgeput na een hele dag in de weer te zijn geweest? Dan kun je lekker uitrusten en een hapje eten in het restaurant dat aanwezig is.

Hoe leuk is Xanten?

Martkplein in Xanten

Zoals misschien al wel opgemerkt, is deze bestemming absoluut voor elke leeftijd, mits je gezond bent natuurlijk. Voor de al wat oudere mensen zijn er mooie fiets- en wandelroutes, voor de wat energiekere tieners een mooi klimparcours, voor iedereen die wat meer leerzaam is aangelegd, een paar prachtige musea over verschillende onderwerpen, en voor de kleinsten leuke speeltuinen en speelplekken.

Zelf zou ik hier absoluut een keer heen gaan, vooral omdat er voor iedereen wel wat wils is. Er is nooit iemand die zich de hele dag verveelt. Zelfs qua interesses is er nog genoeg keus. Van sportief tot geleerd, alles kan!

Dus het is zeker aan te raden een paar dagen naar Xanten te gaan, door de lekkere eetgelegenheden, de verschillende musea, archeologische opgravingen, maar ook de prachtige natuur en de twee meren en de vele activiteiten in en op het water die er te doen zijn. En natuurlijk geeneens zo gek ver weg van Nederland! Zeker aan te raden dus! Tot ziens in Xanten!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven