Kerstmarkt in Dortmund: kraampjes, eten en winkelen!

Aan het eind van het jaar zijn er traditiegetrouw weer de kerstmarkten in Duitsland. In veel steden worden er houten kraampjes neergezet waar je van alles kunt kopen. Van houtsnijwerk tot bratwurst! Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te koop. Een aantal jaar geleden ben ik naar de kerstmarkt in Oberhausen geweest. Vlak over de grens dus eenvoudig te bereiken, maar niet zo groot en heel eerlijk vond ik het er ook niet zo sfeervol. Via via hoorde ik dat de kerstmarkt in Dortmund het bezoeken waar is. Daarom gingen wij afgelopen vrijdag naar deze Duitse stad.

Route en parkeren

Vanuit het westen van Nederland is het ongeveer 2,5 uur rijden. Op de heenweg waren er nauwelijks files ondanks het slechte weer. Door de regen werd er minder hard gereden in Duitsland maar het stroomde rustig door.

Vanaf de snelweg hoef je maar een klein stukje binnendoor naar het centrum van de stad. Wij stonden geparkeerd in de garage van de Thier Galerie. Dit is een groot winkelcentrum dat direct aan de winkelstraat met de kraampjes ligt. Als je “Hövelstraße Dortmund” invoert in je navigatie kom je bij de ingang van de parkeergarage.Een andere parkeergarage die dichtbij de kraampjes van de kerstmarkt is, is Hansaplatz. Zet voor deze garage “Hansaplatz 2, Dortmund” in je navigatie.

Voor het parkeren ben je €1,70 per uur kwijt met een maximum van €12 per dag. De garages zijn ruim en er zijn veel plekken beschikbaar.

De kerstmarkt in Dortmund

De kerstmarkt in Dortmund bestaat uit diverse kraampjes langs de Westenhellweg en Ostenhellweg. Hieronder op de kaart zijn dat de groene vlakken met de rode cirkels met cijfers erbij.

Het meeste gebeurt er in de buurt van de Karstadt. Dit zijn de markten 1 t/m 7. Acht t/m 10 liggen iets verder daar vandaan en zijn minder groot. Het is handig om vooraf de kaart te bekijken, want het is best even zoeken. Maar als je naar de Karstadt gaat dan kan je het bijna niet missen.Voor wie niet weet wat de Karstadt, het is een soort Bijenkorf, een groot gebouw waar je niet omheen kunt.

Kraampjes

De kerstmarkt in Dortmund bestaat uit allerlei houten kraampjes. Het grootste deel daarvan verkoopt etenswaar. Van bratwursten tot noten, snoepgoed en natuurlijk glühwein. Voor vegetariërs zijn er kraampjes waar ze gebakken en gefrituurde groentes verkopen. Zeker de champignons mag je niet missen. Op een aantal plaatsen vind je onderstaande borden met de routekaart en de verschillende kraampjes erop. Zo weet je precies waar je moet zijn.

Waar je ook niet omheen kan is de grote kerstboom. Deze is écht enorm! Er omheen staan allemaal verschillende kraampjes. En voor kinderen zijn er zelfs kermisattracties.

Hieronder zie je één van de kermisattracties. Dit zijn klein autootjes waarin kinderen zelf kunnen rijden. Natuurlijk in kerstsfeer!

Hoewel de kraampjes erg verspreid liggen over verschillende pleinen is het toch erg overzichtelijk. Vanaf de Hansaplatz – waar de enorme kerstboom staat – loop je zo naar de andere pleinen. Wat mij wel opviel is dat er ontzettend veel van dezelfde producten worden verkocht. Je ziet er lampjes, beeldjes, huishoudelijke producten, speelgoed, houtwerk, kleding en accessoires. Qua eten staan er kraampjes met bratwurst, frietjes, alcoholische dranken als bier en glühwein, gebakken groentes en zoete bakwaren. Er is voor elk wat wils en zeker als je van lekker eten houdt kan je je hier goed vermaken.

Winkelen in Dortmund tijdens het kerstseizoen

Naast de kraampjes van de kerstmarkt zijn er ook ontzettend veel winkels in het centrum van Dortmund. Er is één lange winkelstraat met aan beide zijden allerlei soorten winkels. Ook zitten er diverse restaurants waar je broodjes of warme snacks kunt halen. Zelf hebben wij ’s ochtends een broodje gegeten bij Backwerk. Hier kan je zelf je koffie tappen en heb je keus uit tientallen broodjes en zoetigheden. Zeker een aanrader!

In de winkelstraat zitten ook twee warenhuizen Galeria en Karstadst. De eerste is een soort V&D, de laatste een soort Bijenkorf. Dit zijn leuke winkels om in te neuzen, zeker rond de feestdagen. Je kunt er allerlei kerstversieringen kopen, zoals leuke notenkrakers.

Thier Galerie

Vanuit de winkelstraat kan je ook naar de Thier Galerie. Dat is een groot indoor winkelcentrum. Hier vind je nog veel meer winkels. Op de tweede verdieping is er een foodcourt met aan de buitenzijde allerlei afhaalrestaurants. In het midden is er een groot terras met veel tafels en stoelen waar je rustig kunt eten. Zeker als je met een grotere groep gaat is dit ideaal. Iedereen kan zelf bepalen wat ze willen eten. Je kunt onder andere kiezen uit:

  • Vis
  • Burger King
  • Braadworsten & Schnitzels
  • Aziatisch
  • Friet
  • Italiaans (Pasta & Pizza)

In de Thier Galerie is er ook een Primark. Vanzelfsprekend moesten we ook daar even een kijkje nemen. Qua assortiment verschilde het niet zoveel met Den Haag. Er was een hoekje ingericht met allerlei artikelen voor de 90e verjaardag van Mickey. Zoals je hieronder kunt zien zijn dit met namelijk tassen en accessoires.

Review van de kerstmarkt in Dortmund

Het was de tweede keer dat ik naar een kerstmarkt ging en die in Dortmund is mij erg goed bevallen. Het was sfeervol met veel verschillende kraampjes. Met name het eten ruik je al van ver. Als je naar een kerstmarkt gaat kom je ook voornamelijk voor het eten en de sfeer. Je kunt op elk plein glühwein halen en deze op het terras opdrinken. Vervolgens ga je al snel weer opzoek naar iets om te eten.

Wij waren overdag in Dortmund, maar ik kan mij zo voorstellen dat het ’s avonds nog veel gezelliger is. Wel is het overdag veel minder druk en kan je rustiger kijken bij de kraampjes. Aan het eind van de dag merkte je dat het drukker werd op straat en dat er rijen ontstonden bij de eettentjes.

Dortmund is een gezellige stad die vanuit Nederland goed bereikbaar is. Parkeren is eenvoudig en qua kosten vonden wij het reuze meevallen. Alleen de files op de terugweg waren enorm. Uiteindelijk hebben we er een uur langer over gedaan dan op de heenweg.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven