Karlsruhe bezoeken: de bezienswaardigheden en meer!

Karlsruhe is een ontzettend leuke bestemming om op vakantie te gaan of voor een tussenstop wanneer je naar een verdere bestemming onderweg bent.

De stad wordt ook wel gezien als de toegang tot het Zwarte Woud. Dit is een groot natuurgebied wat zich in Duitsland bevindt. In Karlsruhe is een hoop te beleven. In dit artikel gaan we je kennis laten maken met Karlsruhe. We vertellen je algemene informatie over de bestemming en laten je daarnaast een aantal leuke bezienswaardigheden zien.

Waar ligt Karlsruhe?

De plaats Karlsruhe ligt in Duitsland en om precies te zijn in het Zuidwesten van Duitsland, dicht bij de Franse grens. Een aantal grote steden in Duitsland die in de buurt liggen bij Karlsruhe zijn Stuttgart en Frankfurt.

Vanuit Utrecht is het ongeveer 5 uur rijden met de auto. Dat maakt het een ideale plek voor een rustpauze en om een nacht te overnachten wanneer je onderweg bent naar Zwitserland, Oostenrijk of Italië. Mocht Karlsruhe de eindbestemming zijn dan is het dus een vrij korte reis.

Mocht je per vliegtuig reizen dan is het een vlucht van ongeveer 4 uur. Wil je met de trein reizen dan is dit ook mogelijk. Je bent dan ongeveer 5 uur onderweg vanuit Amsterdam centraal. De stad is op verschillende manieren goed te bereiken, maar hoe is het klimaat in Karlsruhe?

De kerk op het Marktplein van Karlsruhe

Het weer in Karlsruhe

Het weer in Karlsruhe is heel vergelijkbaar met het weer in Nederland. Dat komt omdat het eenzelfde soort klimaat heeft zoals we in Nederland kennen, namelijk een zeeklimaat. Hierdoor is de gemiddelde temperatuur gedurende het hele jaar 13 graden en kan het er elke maand regenen. Vooral de herfstmaanden kennen veel regen terwijl de zomermaanden vaak droger zijn en, net als in Nederland, meer warme dagen kennen.

Wat kun je doen in Karlsruhe?

Karlsruhe is een stad met ongeveer 300.000 inwoners en heeft ontzettend veel leuke activiteiten om te beleven. Zo staat de stad bekend om zijn vele musea met een hoop kunst en cultuur. Ook is de stad de toegang tot het Zwarte Woud. Ben je gek op de natuur dan is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

De bezienswaardigheden van Karlsruhe

Maar welke bezienswaardigheden kent Karlsruhe dan allemaal? We laten je in een handig overzicht zien welke hotspots je echt niet mag missen.

1. Centrum voor kunst en media

Een van de bekendste hotspots van Karlsruhe is het ZKM ofwel Centrum voor kunst en media. Het is een bekend museum omdat dit het eerste interactieve museum ter wereld is.

De kunst in het museum is kunst die vroeger gezien werd als futuristisch. Denk hierbij aan kunst wat gemaakt is door computers. Daarnaast is het museum dus interactief en kun je er geweldige Instagramfoto’s maken tussen de mooie collecties.

2. Het slot van Karlsruhe

Het slot van Karlsruhe

Vanuit de stad zelf zie je bijna vanuit elk punt het slot van Karlsruhe. Dit gele gebouw steigert over de stad en is daarnaast ook te bezoeken. Mocht je een kaart bekijken van de stad dan zal het opvallen dat de stad gebouwd is vanaf dit slot en uitloopt in beide richtingen.

Het gebouw is niet alleen van buiten te bezoeken. In dit slot vind je namelijk het Badische Landesmuseum. Badische staat voor het gebied Baden en in het museum zie je dan ook veel van de historie en de cultuur van deze regio.

De tuinen om het slot zien er ook prachtig uit en zijn daarnaast een mooie plek om even bij te komen en heerlijk te picknicken.

3. Met de kabelbaan naar Turmberg

Treintje naar de top van de Turmberg

Terwijl we in Nederland een vrij vlak landschap gewend zijn, is dit in andere landen niet het geval. Ook in Karlsruhe zie je dus verschillende hoogtes. De wijk Turmberg is gebouwd op een hoger gedeelte van de stad en dus een ideale plek om van het uitzicht te genieten.

Om het nog leuker te maken is het ook mogelijk om de wijk te bezoeken met een kabelbaan. Je stapt in een vrolijk wagentje en wordt zo naar boven vervoerd. Mocht je een auto bij je hebben dan is het ook gewoon mogelijk om per auto naar Turmberg te gaan.

4. Natuurmuseum

Mocht je op zoek zijn naar cultuur en meer willen weten over de historie van het gebied dan is het Natuurmuseum wat je zoekt. In dit museum vind je informatie over fossielen en aquaria vol met prachtige zeewezens.

Ook is er veel informatie te vinden over aardbevingen en als grote attractie van dit museum kun je oog-in-oog staan met een model van een heuse dinosaurus, namelijk de Pterosaurier. Een leuk uitstapje voor volwassenen, maar ook zeker voor kids en op vrijdagmiddag na 12 uur is dit museum ook nog eens gratis toegankelijk.

5. De Piramide van Karlsruhe

Piramide in de stad

Niet de meest gebruikelijke plek voor een piramide, maar toch staat er een in Karlsruhe. Deze 7 meter hoge piramide is gebouwd door een architect op de plek waar de oprichter van de stad ooit begraven is.

De architect die deze piramide gemaakt heeft, is ook bekend als de architect van Karlsruhe omdat deze veel meer gebouwen in deze stad ontwikkeld heeft. Al met al is dit dus zeker een bezoek waard. Helemaal voor de fans van architectuur.

Voor wie is deze bestemming?

Eigenlijk is de stad Karlsruhe een bestemming voor iedereen. De stad wordt vaak gebruikt als een tussenstop voor verdere reizen, maar in zo’n korte tussenstop kun je nooit alles zien wat de stad te bieden heeft. Er is een hoop te doen en te zien in de stad en daarom heb je dus meer tijd nodig. Volwassenen kunnen zich er prima vermaken, maar er is ook voor kinderen genoeg te beleven.

Waarom Karlsruhe? Omdat het een ideale plek is om vanuit naar verdere bestemmingen te gaan, maar ook om het Zwarte Woud te bezoeken. Ook heeft Karlsruhe een hoop te bieden als eindbestemming voor een vakantie. De stad is niet al te groot waardoor je een hoop kunt zien en lijkt door de mengeling van oud en nieuw zelfs een beetje op een kleinere versie van Berlijn. De afstand tussen Nederland en Karlsruhe is ook niet heel groot waardoor je niet lang hoeft te reizen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven