Wat kun je zien en doen in Hallstatt?

In het Oostenrijkse Hallstatt wonen nog geen 880 inwoners en toch is het een van de mooiste en populairste dorpen van het land. Gelegen aan de see was het dorp tot in de jaren 60 van de vorige eeuw alleen per boot bereikbaar.

Hierdoor heeft Hallstatt zijn oorspronkelijke schilderachtige uitstraling behouden, waardoor je als het ware door een sprookjesdorp wandelt. Hallstatt is zo uniek dat Chinezen in de provincie Guangdong een complete replica hebben gebouwd onder de naam Huizhou City.

Waar ligt Hallstatt en hoe kom je er

Hallstat treinstation

Hallstatt ligt aan het meer van Hallstätter, op 52 kilometer ten oosten van Salzburg. Een rit door de bergen vanuit deze stad brengt je na een ruim uur in Hallstatt. Eenmaal aangekomen parkeer je bin de ruime parkeergarage P2 bij Lahn.

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Vanaf hier wandel je in 10 minuten naar het centrum van Hallstatt. Een aardig alternatief is een georganiseerde busreis met gids die onderweg veel verteld over de omgeving. In de regel stop de bus onderweg ook bij andere interessante plaatsen. Reis je vanuit Nederland met de auto, dan kom je na ruim 1000 kilometer in Hallstatt aan. Kies je voor het vliegtuig, dan is Salzburg de dichtstbijzijnde luchthaven.

Het weer in Hallstatt

Je zou het niet verwachten tussen de Alpen, maar in Hallstatt krijg je te maken met een zeeklimaat. Het kan hier het gehele jaar door regenen, waarbij in de maanden juni t/m september de minste neerslag valt. Gemiddeld zijn er 119 droge dagen per jaar en valt er 1000 ml regen. Een regenjas is hierdoor geen overbodige luxe. De hoogste gemiddelde temperatuur is 20 graden in augustus met een minimum van -2 in januari.

Wat is er te doen?

De meeste bezoekers komen voor de schilderachtige architectuur van het dorp. Loop rustig door alle hoofd- en zijstraten langs kleurrijke huizen, waardoor je jezelf haast in een sprookjesdorp waant. Het centrale Marktplein is de plek voor een traditioneel café of restaurant.

Wandel ook een klein stukje omhoog om het gehele dorp vanaf boven te bewonderen. Vanaf 1997 is Hallstatt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Mede hierdoor bezoeken jaarlijks ruim 500.000 bezoekers het dorp. Hierdoor zijn de straten vooral in het hoogseizoen overdag flink gevuld met bezoekers.

Bezienswaardigheden

Huur in de lente of zomer een waterfiets of elektrische boot om Hallstatt vanaf de waterkant te ontdekken. Het uitzicht op het dorp is vanaf het water op zijn mooist. Vanuit de haven vertrekken rondvaartboten, waarbij je alle tijd krijgt voor het maken van een mooie foto. Tijdens warme dagen is het verblijf op het water de ideale manier om wat verkoeling te vinden.

Bezoek de kerk van Hallstatt waarvan sommige delen 900 jaar oud zijn. Bijzonder is de naastgelegen St-Michielskapel met 600 decoratief beschilderde schedels. Het beschilderen van schedels is een traditie in de oostelijke Alpen. Door het rotsachtige landschap zijn grafplaatsen beperkt, waardoor de gemeenschap ze snel hergebruikt. Het schilderen is bedoeld om de identiteit van de overledene te behouden.

300 meter boven Hallstatt is de Skywalk is een uniek uitkijkpunt met uitzicht over de regio Salzkammergut, Dachstein en Hallstatt. Een wandeling vanaf het dorp duurt ongeveer een uur. Zeker met kinderen is de kabelbaan een prima alternatief om de top te bereiken.

Vlak bij de Skywalk vind je de Hallstatt zoutmijn. Dit is de oudste, nog in gebruik zijnde zoutmijn ter wereld. Al sinds de bronstijd winnen mensen hier zout, wat heeft geleid tot bergtunnels met een lengte van 65 kilometer. Bezoekers wandelen een stuk door de tunnel en krijgen en film te zien waarin het leven onder de grond net als de zoutwinning centraal staat. De mijn is geopend van maart tot half december en bij het kaartje zit een rit met de kabelbaan inbegrepen.

Het uitkijkpunt ligt ten zuiden van het Hallstättersee en bestaat uit vijf platforms die in de vorm van 5 vingers boven de rots uitsteken. Hierdoor krijg je steeds een ander uitzicht over de omgeving. Voor de durfal is een van de vingers voorzien van een glazen vloer, waardoor je in het luchtledige lijkt te zweven. Je bereikt dit punt via een kabelbaan vlak buiten de plaats Obertraun richting de Lodge am Krippenstein

In het Welterbemuseum maak je een tijdreis door de geschiedenis van Hallstatt. Moderne technieken brengen 700O jaar tot leven aan de hand van vele opgegraven, waaronder gebruiksvoorwerpen uit de zoutmijn en begraafplaatsen uit de ijzertijd.

Hallstat is net zo mooi in de winter

Voor wie is deze bestemming?

Hallstad is een bestemming voor jong en oud en heeft voor iedere bezoeker wel wat te bieden. Of je nu op zoek gaat naar een dorp met buitengewoon veel charme, of kiest voor een wandeling naar een van de uitkijkpunten, in Hallstatt kun je jezelf prima 1 tot 2 dagen vermaken. De plaats is een droom voor iedere fotograaf en zeker op het water zullen de kinderen zich prima vermaken. Maak je een rondreis door Oostenrijk, dan is Hallstatt een bestemming op zich.

Je gaat naar Hallstatt om een van de mooiste dorpen in Oostenrijk te bezoeken. Gelegen aan het meer van Hallstätter lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Authentiek woningen en een gezellig plein laten je zien hoe de mensen hier vroeger en in het heden wonen. Rondom Halstatt zijn enkel spectaculaire uitkijkpunten te vinden en kan je lange wandelingen dor de Alpen maken. Het zoutmuseum is dor zijn ligging en wandeling door de mijngangen een bijzondere excursie.

Hallstatt is niet voor niets een UNESCO werelderfgoed. Laat je niet afschrikken door de vele bezoekers en kies bij voorkeur voor een bezoek in de ochtend of late middag. Overnacht je in Hallstatt, dan is het prachtig om met een lekker drankje langs de oever de zon te zien ondergaan. Je komt niet alleen voor het dorp, maar ook voor de omgeving, de zoutmijn, de fraaie uitzichten en traditioneel bereidde gerechten. Het is een dorp om minimaal 1x in je leven te bezoeken.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven