Home Blog Is de Dordogne in Frankrijk een leuke vakantiebestemming?

Is de Dordogne in Frankrijk een leuke vakantiebestemming?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Toen we zochten naar een leuke vakantiebestemming zei iemand: je moet eens naar de Dordogne gaan. Het zou zelfs een van de mooiste departementen zijn. Klinkt al goed!

Maar is het ook een leuke vakantiebestemming? Is er genoeg te doen? Zijn er voldoende accommodaties en zijn die betaalbaar? En hoe is het weer?

Twijfel je ook om naar de Dordogne in Frankrijk te gaan? Wij zochten uit of deze Franse streek de moeite waard is.

Waar ligt de Dordogne in Frankrijk?

De Dordogne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk. Om je een idee te geven, als je een driehoek zou tekenen tussen Limoges, Bordeaux en Toulouse dan ligt de Dordogne daar midden in.

Vanuit Utrecht ben je zo’n 10,5 uur onderweg om in de Dordogne te komen. Zomers kan het nog wat langer duren, zeker op de drukke zaterdagen. Je moet namelijk de ringweg rond Parijs hebben om je weg naar het zuiden te vervolgen. En die is nog steeds berucht.

Verder gaat de route over een aantal tolwegen. Aan het begin van de tolweg trek je een kaartje en aan het eind lever je het kaartje weer in en betaal je de tol. Ook hier kan het in het hoogseizoen aardig druk worden. Om niet te lang te hoeven wachten kan ik je de tolbadge aanraden.

Deze badge schaf je eenmalig aan en alleen bij gebruik betaal je een klein bedrag per maand. Grootste voordeel is dan dat je via een speciale rij onder de tolpoorten kunt en dat je niet direct hoeft te betalen. Het tolbedrag wordt dan van je rekening afgeschreven. Dit gaat je zomers een hoop tijd (en irritatie) besparen.

Waar staat de Dordogne bekend om?

De Dordogne bevat precies waar je aan denkt bij Frankrijk. Groene heuvelachtige landschappen, valleien met kleine dorpjes, meer dan 1000 kastelen en heel veel restaurants waar je uitstekend kunt eten. En dan zijn er nog de vele grotten die je kunt bezoeken.

Ga je naar de Dordogne dan ga je om Frankrijk te beleven. Het is met recht een van de mooiste departementen van Frankrijk en daardoor bij uitstek een goede keus voor een vakantie.

Maar wat kun je dan allemaal doen in de Dordogne?

Wat kun je doen in de Dordogne?

De Dordogne is een gebied om er op uit te trekken. Te wandelen, fietsen of zelfs te paard. In het gebied zijn er allerlei wandel- en fietsroutes uitgestippeld die je kunt volgen. Of je kiest je eigen pad.

Het is ook een waterrijk gebied, ondanks dat de Dordogne niet aan zee ligt. In de rivier kun je zwemmen, kanoën of een tripje maken met de boot. Vrijwel elke accommodatie kan je hierin van informatie voorzien over de beste plekken om dit te kunnen doen in de omgeving van jouw vakantieverblijf.

In het gebied zijn er ook een aantal attractie- en dierenparken. In de omgeving van Le Bugue vind je onder andere een (klein) waterpark en een openluchtmuseum. Voor het bekijken van dieren kun je terecht in het plaatsje Rocamadour in het Foret des Singes Wildlife Park.

En wil je zelf de wereld vanuit boomtoppen ontdekken? Dan kun je terecht in de Adventure Parks in Cahors en Rocamadour.

Wat je in dit gebied ook kunt doen is het bezoeken van kastelen. Ze hebben er meer dan 1000! Wij zijn in het kasteel van Rocamadour geweest, wat echt een typisch kasteel is en zeker de moeite waard. Ook hebben ze hier een vogelshow die je zeker bij zal blijven.

Tenslotte kun je in de Dordogne ook de vele grotten bezoeken. Dat kan te voet of zelfs per boot. De meeste tochten worden georganiseerd door Compagnie Sports Nature op verschillende plekken in de Dordogne Vallei.

Bekijk hier de leukste huisjes en vakantieparken in de Dordogne

Mooiste kastelen in de Dordogne

Hierboven heb ik het al even genoemd, de vele kastelen in de Dordogne. Er zijn er behoorlijk wat en je kunt een deel ervan ook bezichtigen. Het kasteel van Rocamadour heb ik al genoemd, maar er zijn er nog veel meer waaronder:

  • Kasteel Castelnau-Bretenoux
  • Kasteel de Montal
  • Kasteel de la Pannonie
  • Kasteel de Beynac
  • Kasteel de Castelnaud
  • Kasteel de Milandes

En dit waren er slechts een paar van de kastelen in de Dordogne die je kunt bezoeken. Vergeet ook zeker niet gebruik te maken van een audiotour of rondleiding als deze beschikbaar is. Dat is veel leerzamer dan wanneer je alleen door de vertrekken zou struinen.

Leukste dorpjes in de Dordogne

De Dordogne staat ook bekend om de pittoreske dorpjes waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Plus lekker veel foto’s kunt maken.

Een van de meest bezochte dorpjes in deze regio is Rocamadour. Dit is een stad die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt als bedevaartsoord. Mensen gaan hier naartoe voor de zeven heiligdommen die uitgehakt zijn in de bergwand, waaronder prachtige kathedraal met de zwarte maagd.

Collonges-la-Rouges is een dorpje dat je graag op de foto wilt zetten. De huizen, waarvan sommigen indrukwekkend groot zijn, zijn gemaakt van rood zandsteen. Dat levert een hoop mooie plaatjes op. Verder kun je hier vooral lekker struinen, winkelen of op het terras zitten.

Een ander dorpje met een naam die je niet snel zult vergeten is Domme. Ook dit dorpje is ideaal om te struinen, te winkelen of om er een hapje te eten. Maar het heeft ook iets bijzonders, namelijk de ligging. Het ligt hoog boven de rivier wat zorgt voor een prachtig uitzicht over de vallei.

Het laatste dorpje wat zeker de moeite waard is, is Meyssac. Hier vind zomers de Meyssac markt plaats op dinsdag- en vrijdagochtend. Je kunt hier terecht voor de meest uiteenlopende producten en voor lokale lekkernijen.

Andere steden in deze regio die een bezoek waard zijn, zijn Perigueux, Sarlat, Bergerac en Brantome.

Bekijk hier de leukste huisjes en vakantieparken in de Dordogne

Hoe is het weer in de Dordogne?

Het weer in de Dordogne is zeer aangenaam. Zomers zijn vaak droog en warm. Lentes en de herfstperiode zijn vaak ook nog lekker warm met af en toe en bui.

Het gebied heeft zo’n 2000 zonuren per jaar wat boven het landelijk gemiddelde in Frankrijk ligt. De kans dat hier de zon schijnt is dan ook erg groot. Dan is het wel handig dat je, bij gebrek aan zee, een accommodatie kiest waar je wat verkoeling kunt vinden. Met een strandje aan de rivier of een zwembad.

Wij hadden helaas een accommodatie zonder verkoeling en daar heb ik echt spijt van gehad. Je kunt altijd een koude douche nemen, maar er is niks zo verfrissend als een duik in het water.

Is de Dordogne een leuke vakantiebestemming?

Absoluut. Het biedt alles wat je van Frankrijk kunt verwachten. Genoeg zonuren om een zomervakantie te rechtvaardigen, zelfs zonder zee in de directe omgeving.

Er valt ontzettend veel te doen en te beleven. Je kunt er kastelen en pittoreske dorpjes bezoeken, fietsen en wandelen door de groene omgeving, klauteren door boomtoppen of diep onder de grond in de grotten. Het is een gebied waar je je geen moment hoeft te vervelen.

En dat is dan alleen maar op het land.

Want op de rivier de Dronne kun je je lekker uitleven met allerlei watersporten, waaronder kanoën en suppen.

Kortom, de Dordogne is een perfect gebied voor een (zomer)vakantie!

Bekijk hier de leukste huisjes en vakantieparken in de Dordogne